Advies Raad van State evenredigheidstoets Wet Damocles

- Georganiseerde ondermijdende criminaliteit - Welk effect heeft dit op de toepassing van de wet?Artikel 13b Opiumwet, beter bekend als de Wet Damocles, biedt de burgemeester de mogelijkheid bestuursdwang toe te passen en woningen of publiektoegankelijke inrichtingen te sluiten als daar sprake is van drugshandel. Over woningsluitingen op grond van 13b Opiumwet zijn kritische geluiden te horen....

Hoe blijf je hackers de baas en leer je alles over privacy?

- Digitale Veiligheid - En vooral waar en bij wie begin je? Met het nieuw gestarte project "Hackers de baas" is er nu ook een offline spel om leerlingen spelenderwijs de basisbeginselen van de online wereld te leren. Het bijzondere is dat het spel heel simpel en offline gespeeld kan worden en dat vooral het groepsaspect centraal staat. Juist daarin ligt naar verwachting een groot leereffect. Benieuwd hoe dit werkt? Lees dan vooral verder. Dan kun je ook gelijk je eigen kennis vergroten rondom privacy. Door bijvoorbeeld het volgen van webinars van het CIP over AI en Smart cities. Bekijk snel welke webinars er nog meer van 7 t/m 11 december op het programma staan en meld je aan. 

Alles over de afgelopen webinar, jongeren en drugscriminaliteit en meer

- Veiligheid & Zorg - Webinar over Persoonsgerichte aanpak voor jongeren in de drugscriminaliteit gemist? Alvast een plekje bemachtigen voor de volgende? Wil je leren hoe de gemeente Almere jongeren probeert te behoeden voor criminaliteit? En wist je al dat het de Week tegen Kindermishandeling is? Pak even een kopje koffie en neem de tijd voor deze onderwerpen en meer in deze nieuwsbrief.

Jongeren weerbaar tegen (drugs)criminaliteit

- Gratis e-book -Om profesionals, zoals docenten, wegwijs te maken in wat zich in de wereld van jongeren afspeelt als het gaat om criminaliteit, hebben Wilma van Raalte (politie) en Martine Kroezen (STRDR) de handen ineen geslagen. Het resultaat; Fuik, is een e-publicatie waarin de actualiteit wordt geschetst vanuit het perspectief van veiligheid in combinatie met de belevingswereld van jongeren. Het e-book is aan te vragen via deze link. - Kapot Sterk -Na een succesvolle pilot met 2 scholen in 2020, zijn er vanaf dit schooljaar drie nieuwe basisscholen in Utrecht gestart met het onderwijsprogramma Kapot Sterk (beschikbaar na inlog). Het programma is bedoeld voor kinderen uit groep 7-8 en heeft als doel het vergroten van de weerbaarheid tegen verleidingen uit de wereld van (drugs)criminaliteit. Lees daar hier meer over.

Bestuurlijke ronde tafel ‘Radicalisering en Extremisme’

Hevige sneeuwval en lockdown maatregelen … dit waren de redenen dat de bestuurlijke werkgroep Radicalisering en Extremisme tot twee keer toe de Bestuurlijke Ronde tafel moest uitstellen. De behoefte aan een dergelijke intervisie-bijeenkomst bleef bestaan en op 8 november jl. was het dan eindelijk zover. 

Overgang Amber Alert naar Burgernet

Al maanden wordt erover gesproken in de media: Amber Alert wordt ondergebracht in de Burgernetapp. Via een “warme overdracht’ van Amber Alert door de private partij die het hostte (Netpresenter) is de politie nu de eigenaar, net als van de merknaam Amber Alert. Wat betekent dit nu precies?

Vacatures: Operationeel projectleider- en coördinator

Om Midden-Nederland samen nog veiliger te maken is het RIEC op zoek naar versterking:  Operationeel coördinator - versterking van de lokale, integrale aanpak van ondermijning - (32-36 uur) Projectleider - lokale aanpak ondermijdende criminaliteit - (32-36 uur) Operationeel projectleider - lokale aanpak ondermijdende criminaliteit - (32-36 uur)

Update lade Veilige feestdagen en Handreiking Jaarwisseling 2021

Gezien de huidge berichtgevingen rondom corona zouden we het bijna vergeten, maar over anderhalve maand is het alweer 2022. In de tussentijd staan er nog verschillende feestdagen op de planning. Daarom een kleine update van de lade Veilige feestdagen en de Handreiking Jaarwisseling (beschikbaar na inlog) is weer 2021-proof. 

Landelijke start Orange The World in Breda - 25 november

De Nederlandse aftrap van de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen, Orange the World, is dit jaar in Breda. Er staan landelijk verschillende acties op de planning. Benieuwd hoe je zelf, jouw organisatie of de regio een bijdrage kan leveren? Of op welke manier je hier aandacht voor kan vragen?

Podcast - Wat is het belang van data in de strijd tegen ondermijning?

Interview met Mignon Wuestman, Data Scientist, Shintō Labs. Mignon deelt in deze podcast haar visie over het belang van data in de strijd tegen ondermijning.   Je krijgt antwoord op vragen als: Wat kun je bereiken met data in de strijd tegen ondermijning? Wat houdt datagedreven werken in? Hoe kun je de data concreet toepassen in de praktijk?