Trends en actualiteiten Georganiseerde Ondermijnende Criminaliteit

In deze eerste nieuwsbrief na de zomervakantie gaan we in op de impact van de coronamaatregelen op prijzen, beschikbaarheid en samenstellingen van illegale drugs in Nederland. Gebruiken jongeren gedurende de coronacrisis meer of minder drugs? We bieden een preventiegerichte interventie tegen drugscriminaliteit aan, met als doel de boodschap ‘drugsmisdaad loont niet!’ over te brengen. Tot slot ook een podcast over jongeren en drugs, informatie en tools over malafide en bonafide (ver)huurders en een burgemeester die vertelt over ervaringen met het opleggen van een last onder dwangsom (let op: achter de inlog). Lees dus gauw verder!

Trends en actualiteiten Digitale Veiligheid

In deze eerste trendinventarisatie na de zomervakantie gaan we in op het verzekeren van cyberschade bij consumenten. Wat betekent deze ontwikkeling voor de aanpak van cybercrime? En de laatste tijd horen we steeds meer over slachtoffers van bankhelpdeskfraude via spoofing. Wat is dat eigenlijk? Wie worden er slachtoffer van? En hoe gaan de daders te werk? En tenslotte gaan we in op de mogelijkheid om in jouw lokale veiligheid en leefbaarheidsmonitor vragen over cybercrime mee te nemen.

Trends en actualiteiten Veiligheid en Zorg

Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar recidive en naar factoren die de kans op recidive beïnvloeden. Maar hoe kun je als beleidsmaker wijs worden uit de hele berg aan bevindingen, zodat adviezen en beslissingen gebaseerd zijn op bestaande kennis en niet op onderbuikgevoel? Om effectief en financieel verstandig te kunnen handelen, is het belangrijk om wetenschappelijke inzichten als uitgangspunt te nemen. Daarom heeft het programma Koers en Kansen een recidivemodel laten ontwikkelen.

Op de agenda

6 oktober 2020: Digitale Ondermijningsdag 2020Vanaf 6 oktober wordt er, met uitsluitsel van de herfstvakantie, elke week een nieuw webinar gedeeld. Ieder webinar wordt uitgezonden op een dinsdag van 14.00 - 15.00 uur. Benieuwd naar de verschillende onderwerpen per week? Bekijk het aanbod van webinars hier.  14 oktober 2020: Gebruik de APV, daar bestrijd je ondermijning mee!Werk je regelmatig met de APV en wil je meer weten over hoe je de APV kan inzetten bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit? Schrijf dan nu 14 oktober 2020 in je agenda: Webinar APV en Ondermijning. Bekijk het uitgebreide programma.  10 november 2020: SAVE THE DATE 5e Q College 'Straatwaarde(n)'Het vijfde Q College vindt plaats op: dinsdag 10 november 2020 van 10.00 uur tot 11.30 uur. Vanwege de Corona-maatregelen is dit Q college in de vorm een webinar. Deze keer neemt criminoloog Jeroen van den Broek je mee in de online wereld van jongeren en straatcultuur. Houd de website goed in de gaten voor meer informatie en om je binnenkort aan te melden! 

Zomer

Yes, het is bijna zomervakantie! Deze periode nemen we een pauze met de trendinventarisatie. Eind augustus starten we weer! Gedurende de zomer blijven we de trends en actualiteiten in de gaten houden. Alvast een fijne zomer toegewenst en we ‘zien’ elkaar in augustus!

Corona en de verbinding veiligheid en zorg

In deze editie lees je een aantal artikelen over jeugd en corona. Allereerst over de toepassing van de Halt-interventie bij overtreding van de coronamaatregelen door jongeren, als alternatief voor de boete. Vervolgens een artikel over de verwerpelijke toename van seksuele uitbuiting van kinderen op internet tijdens de lockdownperiode. Ook de net voor de coronaperiode gerealiseerde verbouwing van meer kindvriendelijke cellen voor jonge verdachten in het arrestantencomplex in Houten komt aan bod. Verder de lessons learned over veerkracht en het helpen doorbreken van hardnekkige patronen dankzij de coronaperiode van de Flevolandse jeugdzorg. Kijk tot slot terug op de Dag voor Zorg en Veiligheid waar twee collega’s van bureau RVS Midden-Nederland de best practice van de PGA-monitor vol trots met het land mochten delen.

Corona en digitale veiligheid

Elke week delen we relevante inzichten rond corona en digitale veiligheid. In deze voorlopig laatste ‘coronaspecial’ aandacht voor drie onderwerpen. In de eerste plaats het programma Digitale Veiligheid dat inmiddels door de taskforce Digitale Veiligheid aan het netwerk is aangeboden. Aanvullend hierop houden we de komende periode een belronde om te inventariseren hoe we het programma samen tot een succes kunnen maken. Verder in deze trendinventarisatie aandacht voor de vraag die veel mensen bezighield de afgelopen maanden: wat is het effect van corona op cybercrime? En tot slot: wat zegt het recent verschenen cybersecuritybeeld 2020 over digitale veiligheid?

Camera’s in coronatijd; zegen of vloek?

Is er een digitale oplossing met cameratoezicht om de opkomende drukte in onder meer binnensteden in goede banen te leiden? Een vorm van crowdcontrol, maar dan voor het handhaven van de anderhalve meter maatregel. Steeds meer gemeenten zoeken daarnaar en onze technologische vooruitgang maakt het mogelijk. Adviseur cameratoezicht van Het CCV Rodney Haan zoekt in dit artikel naar antwoorden. (Dit artikel is geschreven door Het Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid, Het CCV).

Corona en ondermijning

De coronacrisis heeft de maatschappij de afgelopen maanden onder grote druk gezet. Om de gevolgen daarvan op de ondermijnende criminaliteit inzichtelijk te maken, hebben we je met onze nieuwsbrief in de afgelopen weken onder andere meegenomen in de jonge aanwas en drugscriminaliteit op straat, in criminele weldoeners in tijden van crisis maar ook in de financiële gevolgen die de coronacrisis heeft op bepaalde groepen in de samenleving. Ook bleek dat de georganiseerde criminaliteit zich aanpast aan de omstandigheden en nieuwe manieren ontdekt om snel en makkelijk geld te verdienen. Gelukkig geldt dit aanpassingsvermogen ook voor anderen. In deze editie daarom de focus op de maatschappelijke veerkracht die we de afgelopen maanden in Midden-Nederland hebben gezien. Hoe hebben buurten elkaar door deze tijd geholpen? Waarom denken we dat veerkracht belangrijk is als het gaat om ondermijning? Wat zegt hoogleraar polarisatie & veerkracht Hans Boutellier daarover? Veerkracht en weerbaarheid komen ook terug in de aanpak van het RIEC Midden-Nederland. Wat doet het RIEC MN met maatschappelijke veerkracht en wat kan je als professional doen om oog te krijgen voor veerkracht en dit te versterken? Het RIEC heeft een gespreksleidraad ontwikkeld voor professionals om in gesprek te gaan met burgers en zo zicht te krijgen op veerkracht. Tot slot ook aandacht voor de kwetsbaarheden bij horecaondernemers als gevolg van de coronacrisis en -maatregelen.

Corona en ondermijning

In deze nieuwsbrief delen we de ontwikkelingen op het gebied van ondermijning in coronatijd met je. We bieden je inzicht in wat je kunt doen tegen criminelen op vakantieparken ten tijde van een lockdown, delen een interview met de FIOD over fraude- en misbruiksignalen en lichten een aanpak toe waarmee nagegaan kan worden of een aanwezigheidsvergunning voor een kansspelautomaat nog steeds terecht is afgegeven aan een horecaonderneming. Ook verwijzen we graag naar een webinar over het modelinformatieprotocol intragemeentelijke informatiedeling bij de aanpak van ondermijning. Lees dus gauw verder!