Woensdag 9 oktober: leerkring VOG-P en screening

Woensdag 9 oktober: leerkring VOG-P en screening

Sinds 1 mei 2023 is de VOG-P screening verplicht voor alle buitengewoon opsporingsambtenaren en nieuwe gemeentelijke medewerkers binnen de domeinen openbare orde en veiligheid, Bibob, ondermijning, informatievoorziening en toezicht. Tijdens de leerkring willen we ophalen hoe de implementatie van het handelingskader VOG-P en de screening loopt en tegen welke plus- en knelpunten gemeenten aan lopen. Inmiddels zijn er al de nodige vragen van afdelingen OOV en vooral HR. De komende weken willen we gebruiken om te inventariseren welke punten in gemeenten of de provincie een probleem vormen. 


Inzicht in screening (VOG en VOG-P) door Justis
Vanuit het RIEC Midden-Nederland is gesproken met het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent Gedrag (COVOG) van de dienst Justis over hoe zij nu eigenlijk een screening uitvoeren. En over hoe een gemeente nu precies kwetsbaar is voor criminele beïnvloeding en waar je op moet letten bij de kwetsbaarheid van gemeentelijke functies. Justis toonde zich bereid meer te leren over de aanpak van ondermijning en de weerbaarheid van gemeenten. Hierover volgt nog een terugkoppeling. Daarnaast is het voornemen een expert van Justis aanwezig te laten zijn. 


Rol gemeentesecretarissen
Inmiddels hebben de gemeentesecretarissen in de regio na enkele bijeenkomsten ook scherp dat zij als algemeen directeuren de verantwoordelijke rol hebben om te zorgen voor een weerbare organisatie. En dat screening hierbij ook een nuttige beheersmaatregel is. Zie de bijlage voor de toolkit. Smeed het ijzer nu het heet is en breng de screening daar zo nodig nog eens onder de aandacht.

Kortom, kijk intern en mogelijk in jouw district eens hoe de implementatie verloopt en kom erbij tijdens de leerkring. Neem ook gerust een collega mee vanuit HR of OOV.

De leerkring is op woensdag 9 oktober van 9.30 tot 11.30 uur in Utrecht. Neem voor vragen contact op met Myriam Kooij van het programma weerbare overheid.