Bestuurlijke bevoegdheden inzetten in de strijd tegen online criminaliteit

Bestuurlijke bevoegdheden inzetten in de strijd tegen online criminaliteit

In de aanpak van ondermijnende criminaliteit is de inzet van bestuurlijke bevoegdheden gebruikelijk en normaal. We zien echter dat online criminaliteit voor meer leed (cumulatief) zorgt in onze samenleving en er mondiaal meer geld mee wordt verdiend dan met drugshandel. Het is noodzakelijk om alle registers te openen en met elkaar te gaan verkennen hoe we bestuurlijke bevoegdheden kunnen gaan inzetten. 


Eerste brainstorm levert vier thema’s op

In Midden-Nederland gaan we daarom met elkaar verkennen hoe we bestuurlijke bevoegdheden kunnen gaan gebruiken in onze strijd tegen online criminaliteit. In de bestuurlijke werkgroep (opdrachtgever) hebben we afgesproken dat we in pilotvorm gaan verkennen waar de kansen liggen. Dit betekent dat er ook dingen mogen mislukken, al doende leren we immers!

Op 8 juni vond een eerste brainstorm plaats. Een combinatie van politiemensen, juristen, OOV’ers en beleidsmedewerkers was hierbij aanwezig. De brainstorm leverde vier thema’s/categorieën op die verder uitgewerkt gaan worden. Het wordt pionieren, maar in Nederland gaan we bestuurlijke bevoegdheden inzetten om online criminaliteit tegen te gaan!