Achtergrondinfo | 17 jan. 2025
Lees- en luistertipsDeze maand: De Code Geel special over criminele geldstromen met o.a. een casus uit Amersfoort, het tijdschrift van het WODC met als onderwerp ‘Onrust is van alle tijden’ en een podcast over de impact van maatschappelijke onrust op politiewerk.
Bijeenkomsten en evenementen | 17 jan. 2025
Opleidingsinstituut DJI en ROR organiseren training Weerbaar bestuurOm overheidsvertegenwoordigers inzicht en handvatten te bieden rondom de thema’s anti-institutioneel extremisme en bedreiging & intimidatie, hebben het Opleidingsinstituut Dienst Justitiële Inrichtingen (OI DJI) en het Rijksopleidingsinstituut tegengaan Radicalisering (ROR) de training ‘Weerbaar bestuur’ ontwikkeld. Deze training bereidt je voor op momenten van intimidatie en bedreiging, door de alertheid op signalen en de bewustwording van de risico’s van jouw eigen gedrag te vergroten. Ook ga je aan de slag met je fysieke weerbaarheid. Je kunt je nu aanmelden voor deze training.
Onderzoeken en rapporten | 17 jan. 2025
Monitor Integriteit en Veiligheid 2024 gepubliceerdMaar liefst 45% van alle decentrale politieke ambtsdragers zoals burgemeesters, Statenleden, raadsleden en waterschapsbestuurders kreeg het afgelopen jaar te maken met agressie. Bij ambtenaren was dit 29%. Zorgelijk is dat incidenten steeds meer op de persoon zijn gericht en dat ambtsdragers dit steeds vaker als ernstig ervaren. Dit blijkt uit de Monitor Integriteit en Veiligheid 2024 die door Ipsos I&O is uitgevoerd en in december 2024 door Minister Uitermark van BZK naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Achtergrondinfo | 17 jan. 2025
Trainingscentrum Loods 17 (in Amersfoort) opent bijna de deurenAlle RIEC Midden-Nederland collega’s werken keihard aan de laatste loodjes om binnenkort hét trainingscentrum van Midden-Nederland. Een plek waar we ontzettend trots op zijn om wat we met elkaar hebben neergezet en waar we (met) elkaar kunnen leren, ervaren, ontmoeten en ontwikkelen. Zowel individueel als in (integraal) teamverband. Het is geen gewone trainingslocatie. In de leeromgeving brengen we de realiteit van ondermijnende criminaliteit tot leven. Van het (b)oefenplein dat realistische situaties simuleert tot vergaderzalen voor trainingen op maat – alles staat in het teken van jouw ontwikkeling. Ook zoeken we nog trainingsacteurs; iets voor jou?
Achtergrondinfo | 17 jan. 2025
Geregistreerde criminaliteit in 2024 stabiel t.o.v. 2023 maar niet bij alle vormenDe totale geregistreerde criminaliteit in Midden-Nederland is in heel 2024 op een vergelijkbaar niveau (daling met -1%) als het jaar daarvoor. We zien een duidelijk verschil tussen traditionele criminaliteit en de minder zichtbare criminaliteit. Woninginbraken, huiselijk geweld en de meeste vormen van veel voorkomende criminaliteit zijn gedaald, terwijl fraude (+9%), wapenhandel en/of bezit (+18%) en drugshandel,-vervaardiging en/of -bezit (+26%) juist gestegen zijn. De stijging van het aantal overlastmeldingen onbegrepen gedrag zet ook in 2024 door met een stijging van +15%.
Bijeenkomsten en evenementen | 17 jan. 2025
Themabijeenkomst 13 februari: online onderzoek ihkv handhaving openbare ordeHandhaving van de openbare orde is voor gemeenten steeds vaker een lastige opgave. De verwevenheid tussen de digitale en fysieke wereld wordt steeds groter. Zo kan een verstoring van de openbare orde in de fysieke wereld zijn oorsprong hebben in de digitale wereld. Om dergelijke incidenten voor te kunnen zijn, is soms online onderzoek nodig. Daarom organiseert Bureau RVS namens de bestuurlijke werkgroep Maatschappelijke onrust op 13 februari een themabijeenkomst over online onderzoek i.h.k.v. de handhaving van de openbare orde. Je kunt je nu inschrijven voor deze bijeenkomst.
Achtergrondinfo | 17 jan. 2025
Burgemeesters en provincie ondertekenen Noord-Hollandse weerbaarheidsnormFoto: Dirk Jan van Dijk
De commissaris van de Koning van de provincie Noord-Holland en tientallen burgemeesters hebben op 9 januari 2025 hun samenwerking tegen verschillende vormen van ondermijning bekrachtigd. Dit deden zij door de ceremoniële ondertekening van de Noord-Hollandse Norm Weerbare Overheid. Alle Noord-Hollandse burgemeesters hebben uitgesproken achter de gezamenlijke norm te staan. In veel gemeenten is de norm al besproken met het college en gemeenteraad; andere gemeenten gaan dit nog doen. Dit gezamenlijke initiatief markeert een belangrijke stap in de versterking van de weerbaarheid en samenwerking tegen ondermijnende invloeden op lokaal niveau. Het RIEC Midden-Nederland (en de RIEC’s die vallen onder de provincie Noord-Holland) ondersteunen de norm uiteraard.
Onderzoeken en rapporten | 17 jan. 2025
Neem deel aan de Veiligheidsmonitor 2025De Veiligheidsmonitor is een tweejaarlijks bevolkingsonderzoek dat ontwikkelingen in veiligheidsbeleving, leefbaarheid en slachtofferschap volgt. De Veiligheidsmonitor wordt uitgevoerd door Ipsos I&O, in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Elke editie zijn er 100-150 deelnemende gemeenten. In de zomer van 2025 vindt de volgende editie plaats. Wil jouw gemeente ook deelnemen? Je kunt je nu aanmelden.
Achtergrondinfo | 17 jan. 2025
Bekijk nu de resultaten van 2024 per thema uit de veiligheidsstrategieRVS, RIEC en alle (Midden-Nederland) partners, verenigd in de Veiligheidscoalitie, hebben het afgelopen jaar niet stilgezeten als het gaat om de thema’s uit de veiligheidsstrategie. Ben je benieuwd naar wat we allemaal in 2024 hebben gedaan en waar voor 2025 de focus ligt? Bekijk dan hier de jaaroverzichten van de drie geprioriteerde thema’s uit de veiligheidsstrategie 2023-2026.
Tips | 17 dec. 2024
Lees-, kijk- en luistertips over Maatschappelijke onrust
Heb je de komende feestdagen even wat tijd over of wil je het zoveelste potje Monopolie aan je voorbij laten gaan? Bekijk dan onze tips. Met in deze nieuwsbrief een publicatie van NTA & NINSA met de naam ‘De werking van woorden als wapen’. Deze publicatie richt zich op een specifiek onderdeel van de verruwing van het publieke debat: dynamieken zoals ontmenselijking (het ontnemen van menselijke waarde, gevoelens en gedachten van een persoon of bevolkingsgroep) en demonisering. Daarnaast een podcast van BNR over de vraag in hoeverre burgemeesters gebonden zijn aan of zelfs gevangen in regels bij het toestaan van demonstraties. En in de Parool misdaadpodcast een terugblik op de onrust die uitbrak na de wedstrijd van Ajax tegen Maccabi. Centraal staat de vraag waarom de politie moeite had de onrust te beteugelen.
Achtergrondinfo | 17 dec. 2024
Gezamenlijke aanpak plofkraken werpt zijn vruchten af“Utrecht steekt tijd en moeite in opgepakte plofkrakers, en dat heeft effect: ‘Ze maken andere keuzes’”. Zo luidde de kop van het AD eind november. Jarenlang was het dweilen met de kraan open: nam de ene deelstaat extra veiligheidsmaatregelen, dan reden ze gewoon door naar de volgende. Maar nu lijkt een kentering zichtbaar: het aantal plofkraken in Duitsland neemt langzaam maar zeker af, met tientallen per jaar.
Achtergrondinfo | 17 dec. 2024
OM, politie, gemeenten en RIEC werken samen op het gebied van BibobIn de wet Bibob is voor onder andere het OM, gemeenten en andere ketenpartners de mogelijkheid opgenomen om elkaar een Bibob-tip te geven. Politie en OM hebben hierover onderlinge afspraken gemaakt, maar ook gemeenten en andere ketenpartners hebben de mogelijkheid om elkaar te tippen. Zo kunnen we elkaar helpen en zorgen we ervoor dat een ondernemer die in de ene gemeente geweigerd wordt, bij de andere gemeente dezelfde drempel tegenkomt. In dit nieuwsartikel vind je meer informatie hoe je de BIBOB-tip kunt gebruiken.
Achtergrondinfo | 17 dec. 2024
Nieuw Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) toont dreigingsniveau 4: substantieelOp dinsdag 17 december is het nieuwe Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gepubliceerd. De NCTV noemt in relatie tot het nieuwe DTN dat de kans op een terroristische aanslag in Nederland reëel is. De NCTV handhaaft daarom het dreigingsniveau op 4 (substantieel). Zo is er aanhoudende dreiging van het jihadisme en vindt er steeds meer online radicalisering plaats. Meer duiding m.b.t. dit dreigingsniveau vind je in dit nieuwsartikel.
Achtergrondinfo | 17 dec. 2024
Fenomeenbeeld 2024 ‘Online fraude in beeld’ nu beschikbaarHet fenomeenbeeld 2024 ‘Online fraude in beeld’, opgesteld door onderzoekers van de eenheid Landelijke Expertise en Operaties (LX) en de eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (LO) van de politie is nu beschikbaar. Het rapport spreekt onder meer over de voorkomende fraudevormen, en de verschillende werkwijzen. Zo komen onder andere bankhelpdeskfraude, beleggingsfraude, betaalverzoekfraude, sextortion en misbruik van accounts bestellingen aan bod. Ook in dit nieuwsartikel: meer informatie over de werksessie ‘Informatiegestuurd werken in de aanpak tegen online criminaliteit op 22 januari.
Achtergrondinfo | 17 dec. 2024
Geregistreerde criminaliteit daalt met 1%In de eerste elf maanden van 2024 daalt in Midden-Nederland de totale geregistreerde criminaliteit met 1% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland, is bij twee gemeenten een stijging van 10% of meer te zien. Daar staan vijf gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. De grootste stijging in type criminaliteit in desbetreffende periode zien we deze maand bij overvallen met geweld (+29%). De grootste daling betreft cybercrime (-42%).
Beleid en sturing | 17 dec. 2024
De waarde van een sleutelfiguur bij mogelijke maatschappelijke onrustDemonstraties die te maken hebben met het conflict in het Midden-Oosten, soevereinen of zoals in ons collectieve geheugen gegrift; corona. Het zijn allemaal onderwerpen die tot maatschappelijke onrust kúnnen leiden. Voor sommige gemeenten lijkt dit bijna dagelijkse kost. Voor anderen een ver-van-hun-bed show. Niet iedere gemeente heeft een plein waar massale demonstraties kunnen plaatsvinden. Of lijken er binnen de hechte gemeenschap in dorp of wijk geen scheurtjes voor te komen. Maar schijn kan bedriegen; de spreekwoordelijke vlam kan in iedere gemeente en op ieder moment in de pan slaan. Misschien juist wel als je het niet verwacht. Heb jij de onderhuidse spanningen in jouw gemeente in het vizier? Lees hier het verhaal van een gemeente in Midden-Nederland daarover.
Campagnes | 17 dec. 2024
Landelijke (media) campagne ‘Houd misdaad uit je buurt’ gaat in januari van startOp initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de politie is in de afgelopen maanden een publiekscampagne ontwikkeld, met het doel om meer urgentie en betrokkenheid vanuit de burger bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit te stimuleren en handelingsperspectief te bieden. De insteek is om op landelijk niveau een ‘koepelcampagne’ in te richten, in dezelfde trant als bijvoorbeeld Nix 18, Van A naar Beter of Eén tegen eenzaamheid. Communicatie-initiatieven van landelijke, regionale en lokale partners kunnen hierop vervolgens aanhaken. Uitgangspunt daarbij is dat mensen zich meer aangesproken voelen als het hun eigen buurt of directe omgeving betreft. Zo versterken de communicatie-initiatieven op verschillende niveaus elkaar. Voorwaarde voor een succesvolle campagne is dus wel dat voldoende partners hierop aansluiten en de koepelcampagne onder de aandacht brengen.
Achtergrondinfo | 17 dec. 2024
Platform Veilig Ondernemen Midden-Nederland blikt terug op succesvol 2024Als team PVO Midden-Nederland zijn wij ontzettend trots op wat wij samen met partners en ondernemers hebben bereikt. Zo hebben we dit jaar 12.200 ondernemers bereikt; dat zijn er ruim 7.200 meer dan vorig jaar. Ook hebben we 100 publiek-private samenwerkingen (PPS) ondersteund. Daarnaast zijn in alle 38 gemeenten van Midden-Nederland uiteenlopende activiteiten georganiseerd die bijgedragen hebben aan een veiliger ondernemersklimaat. Benieuwd welke activiteiten dit waren en welke nieuwe producten we ontwikkeld hebben? Of welke mogelijkheden er in jouw gemeente zijn voor PPS?
Achtergrondinfo | 17 dec. 2024
Update PGA-Lab december: webinar rapportagetools PGAxOp 12 december organiseerde het PGA-Lab een interactieve webinar voor professionals die meer wilden weten over de mogelijkheden rondom rapportages in casusvolgsystemen (in dit geval PGAx). De 15 deelnemers kregen antwoorden op vragen als: ‘Wat heeft de softwareontwikkelaar van mij als gebruiker nodig om rapportages te genereren en ‘Hoe kan ik sturingsinformatie en jaarlijkse verantwoording presenteren in een mooi diagram?’
Achtergrondinfo | 17 dec. 2024
Wereldwijde politieacties tegen DDoS-aanvallers onder naam Operation PowerOffAfgelopen week werden 27 DDoS-for-hire-platforms, ook wel booter-websites genoemd, offline gehaald. Via deze diensten konden gebruikers, vaak tegen betaling, eenvoudig een DDoS-aanval uitvoeren. Bij een Distributed Denial of Service (DDoS)-aanval - een van de meest disruptieve vormen van cybercriminaliteit- worden netwerken, websites of servers overspoeld met zoveel digitaal verkeer dat ze volledig plat komen te liggen. Dankzij internationale samenwerking - het aanpakken van deze platforms was een gezamenlijk initiatief van opsporingsdiensten uit 15 landen, gecoördineerd door Europol - en gecoördineerde acties zoals Operation PowerOFF, wordt deze vorm van criminaliteit hard aangepakt.