Bewustwording in het sociaal domein: ‘Cocaïne in pizzadozen’

Bewustwording in het sociaal domein: ‘Cocaïne in pizzadozen’

In de afgelopen periode vonden diverse interessante bijeenkomsten plaats. Zo was er het BES-ondermijningscongres dat door burgemeester Melis van de gemeente Bunschoten werd geopend met de oproep: ‘Vertrouw op elkaar, doe het samen en hou elkaar uit de wind als het moet.’ Op verzoek van de gemeente Amersfoort organiseerde het RIEC een bewustwordingssessie voor het sociaal domein. Een grote variëteit aan deelnemers bedacht met elkaar een aantal criminele bedrijfsplannen, maar verliet bovenal de sessie met een extra ondermijningsbril. 


Bewustwording in het sociaal domein: ‘Cocaïne in pizzadozen’

Vanuit de gemeente Amersfoort kwam de vraag of het RIEC Midden-Nederland een rol kon spelen bij het vergroten van de bewustwording m.b.t. ondermijning binnen het sociaal domein. Uitdagende factor was dat de uitvraag binnen het sociaal domein breed was gedaan; de deelnemers kwamen overal vandaan. Van het coördineren van beschermd wonen voor mensen met ggz-problematiek tot het spreekuur op wijkteam, en van gesprekken voeren met bijstandsgerechtigden over het stopzetten van hun uitkering tot het doorverwijzen van ex-gedetineerde naar maatschappelijk nuttig werk. Het sociaal domein dus in de breedste zin van het woord.

‘Ondermijningsbril’ meegenomen van training 
Naast drie fantastische criminele bedrijfsplannen over arbeidsuitbuiting, cocaïne in pizzadozen en corruptie als verdienmodel voor zorggelden, leverde deze middag vooral veel waardevolle gesprekken op. Bovendien liepen de deelnemers de training uit met een extra bril in hun bagage; de ondermijningsbril!

Ook interesse in een training binnen het sociaal domein?
Het trainen van medewerkers binnen het sociaal domein bleek al met al erg nuttig te zijn. Is er binnen jouw gemeente ook behoefte aan een dergelijke training? Neem dan contact op het Claire Terwint van het RIEC Midden-Nederland.


"Vertrouw op elkaar, doe het samen en hou elkaar uit de wind als het moet".

Met die woorden trapte bugemeester van Gemeente Bunschoten Melis van de Groep, het BES-congres tegen ondermijning af op 17 juni. Ruim 70 medewerkers van de gemeetnen Bunschoten, de Bilt, Baarn, Eemnes en Soest (BES) en ook politie Nederland en VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) kwamen samen om elkaar te ontmoeten, te leren, te leren en samen plannen te maken voor de anapak van ondermijning. Dat dat nodig is, blijkt uit diverse gebeurtenissen.


Gemiddeld 22 slachtoffers van mensenhandel per gemeente

Zo werd in deze regio een van de grootste crystal methlabs ontdekt, werd er illegaal gegokt, drugs verhandeld bij een garagebedrijf en was er illegale prostitutie. Samenwerken is van groot belang om ondermijning tegen te gaan. CoMensha, het coördinatiecentrum tegen Mensenhandel deelde deze visie: samenwerken en scherp signaleren van zowel burgers als professionals zorgt ervoor dat slachtoffers van mensenhandel een kans krijgen om te ontsnappen aan hun situatie. Er zijn namelijk gemiddeld elk jaar 22 slachtoffers per gemeente.


Workshops om de praktijk te ervaren
Na de presentaties ging men aan de slag. Zo kropen medewerkers in de huid van een mensenhandel slachtoffer en liepen rond in een drugslab met een VR-bril. “Super indrukwekkend om het perspectief van een slachtoffer te ervaren!”, aldus een deelnemer. En een ander: “ik leerde hoe ik mijn eigen veiligheid vooropzet als ik een lab aantref”. Heel waardevol dus. Ook voerden de deelnemers een fictieve bestuurlijke controle uit in Bobs bar om te ervaren wat boa’s en toezichthouders meemaken én hoe hun instrumenten het werk van criminelen kunnen verstoren. Zo werden illegaal gokken en vermoedens van schijnbeheer aangetoond en lachgas aangetroffen. Tenslotte deelde het thema zorgcriminaliteit de grootste zorg: onze meest kwetsbare dierbaren worden soms verzorgd door ongemotiveerde, ongediplomeerde en dus onkundige geldzoekers.


Oproep: werk integraal
“Met elkaar hebben we meer inzicht in hoe we elkaar kunnen vinden in de aanpak en welke mogelijkheden er zijn om de problematiek samen aan te pakken. Zoek elkaar op in het basisteam, organiseer hulptroepen en werk integraal” was de laatste oproep van dagvoorzitter Rick van Rooij tijdens deze geslaagde bijeenkomst. Dank aan alle deelnemers!