Platform Veilig Ondernemen Midden-Nederland: samen veilig ondernemen

Platform Veilig Ondernemen Midden-Nederland: samen veilig ondernemen

PVO Midden-Nederland opereert nu bijna twee jaar op volle toeren. Als een echte startup zijn we volop bezig met het vergroten van onze naamsbekendheid en het promoten van onze diensten. PVO Midden-Nederland maakt deel uit van de Veiligheidscoalitie Midden-Nederland en valt onder PVO-NL, de landelijke organisatie die zich inzet voor veilig ondernemen. Onze missie als Midden-Nederland is duidelijk: het bevorderen van veilig ondernemen in de regio. Dit doen we op diverse manieren, waarbij we ons richten op branches, thema’s en gebieden. 

 

Gebiedsgerichte aanpak: een stap verder in professionalisering
Eén van onze belangrijkste speerpunten is de gebiedsgerichte aanpak. Hierbij richten we ons op publiek-private samenwerkingsverbanden in winkel- en buitengebieden en op bedrijventerreinen. In deze samenwerkingsverbanden werken we aan veilig ondernemen in de breedste zin van het woord. Meestal zijn de samenwerkingen gericht op de thema’s: schoon, heel en veilig. Als team zijn we druk bezig om onze dienstverlening te professionaliseren en te stroomlijnen, met als doel meer eenheid te brengen in wat we als PVO Midden-Nederland aanbieden. Maandag 1 juli zijn we met ons team op pad gegaan voor het uitvoeren van een schouw. Zo’n schouw is een belangrijk onderdeel van de gebiedsgerichte samenwerkingsverbanden die wij regelmatig begeleiden en opzetten. 


Het proces van een schouw

Voorafgaand aan de publiek-private samenwerkingen creëren we een gedetailleerd informatiebeeld van het gebied. Dit beeld bestaat uit meldingen van de politie en brandweer, gemeentelijke meldingen over bijvoorbeeld onderhoud en groenbeheer, de resultaten van een ondernemersenquête en de bevindingen van een dag- en avondschouw.

Normaliter wordt de schouw uitgevoerd met de publiek-private werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de politie, brandweer, gemeente en ondernemers. Maar op 1 juli hebben wij als PVO Midden-Nederland het proces onder de loep genomen. Tijdens deze sessie hebben we bepaald waarop we moeten letten, wat we moeten noteren en waar we alert op moeten zijn. Zo kunnen we gemeenten en ondernemers helpen bij een geprioriteerde aanpak van veiligheid. Daarbij kunnen we de beperkte beschikbaarheid van de ondernemers en de capaciteit van de publieke organisaties effectief inzetten. Van belangrijke observaties uploaden we foto’s en maken we meldingen via een app. De app plot deze meldingen op een kaart, waardoor we later gemakkelijk kunnen terugvinden waar en wat er is gemeld.


Samenwerken aan veilig ondernemen in jouw gemeente? Neem contact op!

Wil je in jouw gemeente ook een publiek-private samenwerking (PPS) opzetten op een bedrijventerrein, winkelgebied of buitengebied? Of heb je behoefte aan een beter informatiebeeld van een specifiek gebied? Neem dan contact met ons op via info@pvo-mn.nl. Samen veilig ondernemen in Midden-Nederland, daar maken we ons sterk voor!