Digitale veiligheid en cybercrime
Wat is er aan de hand?
De geregistreerde criminaliteit in Nederland neemt al jaren af. Toch zijn er vormen van criminaliteit die toenemen en minder zichtbaar zijn in deze cijfers. Digitale criminaliteit en cybercrime is daar een voorbeeld van. Daarom investeren we in de digitale veiligheid van Midden-Nederland. De aankomende jaren gaan we aan de slag om slachtoffer- en daderschap te voorkomen en daders te pakken. Goede samenwerking tussen publiek-private partijen is hierin belangrijk. Gezamenlijk zetten we in op bewustwording, preventie (gericht op daders en slachtoffers), opsporing en vervolging.
Hoe gaan we hieraan werken?
Het Programma Digitale Veiligheid en Cybercrime bestaat uit vijf sporen waarmee gewerkt wordt om de doelen voor de komende jaren te bereiken:
1. In actie komen! Gemeenten, politie en OM komen gezamenlijk in actie om potentieel slachtoffer- en daderschap te voorkomen en daders te pakken.
2. Info, intelligence en sturing We zetten ons in op het verbeteren van de zicht op (de grootte van) de problematiek, zodat er gericht kan worden gestuurd op acties die aansluiten op (lokale) problemen.
3. Kennis- en expertiseoverdracht We vormen (kennis)netwerken die professionals input bieden om aan de slag te gaan met de opgave die er voor Midden-Nederland ligt.
4. Innovatie en verandering 'Digitaal is normaal'. We werken samen om deze boodschap binnen gemeenten, OM en politie te laten landen.
5. Communicatie We zetten in op gedragsverandering bij (potentiële) slachtoffers en daders, maar ook bij veiligheidspartners. Een goede communicatiestrategie is essentieel.
Wat vind je in de lade Digitale Veiligheid en Cybercrime?
De lade is opgebouwd aan de hand van de vier wegen die door het CCV onderscheiden zijn op de cyberwegenkaart:
- Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit
- Eigen huis op orde
- Cyberincidenten en -crisis
- (Online) ordeverstoringen
Mis je informatie of staat er informatie in de apothekerskast die gedateerd is? Je kunt dit melden bij Tineke Hendrikse.
Documenten en links
Een woordenboek voor de technische en digitale terminologie.
Datum:
Auteur:
Cybersecurity Alliantie en Cyberveilig Nederland
Documenttype:
Handboek
Aantal pagina’s:
115
Agenda
Reclasseringscongres Veiligheid en Digitalisering
Meer informatieSimultaan mee-oefenen met de Overheidsbrede Cyberoefening
Meer informatieNieuws

Achtergrondinfo | 25 sep. 2023
Overheid lanceert meerjarige publiekscampagne in strijd tegen digitale criminaliteitDe komende vier jaar is de aanpak van digitale criminaliteit en cybercrime een speerpunt in de veiligheidsstrategie van Midden-Nederland. Hoe partners -gemeenten, politie- hierop inspelen lees je in deze nieuwsbrief. Maar ook voor de landelijke overheid is het een belangrijk aandachtspunt. Daarom lanceert de overheid dit najaar drie verschillende publiekscampagnes, op zowel nationaal als lokaal niveau.

Campagnes | 18 jul. 2023
Registreer je nu voor het congres - Samen digitaal veilig: Gemeenten aan de slag!Op donderdag 28 september organiseert het programma Digitale Veiligheid van de VNG het congres Samen digitaal veilig: Gemeenten aan de slag! Deze dag vindt plaats in Amersfoort en is speciaal bestemd voor lokale bestuurders, ambtenaren, raadsleden en landelijke partners van de VNG.

Bijeenkomsten en evenementen | 18 jul. 2023
Gooise Meren organiseert ondernemerscongresOp maandag 3 april organiseerde de gemeente Gooise Meren een ondernemerscongres voor alle ondernemers in de gemeente. Het was een dag vol interessante sprekers, een congresmarkt en een afsluitende borrel om na te praten en te netwerken. Het team openbare orde en veiligheid (OOV) van de gemeente bundelde de krachten samen met PVO Midden-Nederland, de Fraudehelpdesk en de digitaal wijkagent van de politie. Samen namen zij deel aan de congresmarkt en gingen in gesprek met de ondernemers over het thema digitale veiligheid, met als doel de cyberweerbaarheid te vergroten.

Bijeenkomsten en evenementen | 15 jun. 2023
Jongeren zetten digitaal talent in tijdens Re_B00TCMPWalibi Holland was zaterdag het toneel van de Re_B00TCMP! Op dit ééndaagse event leren jongeren met IT-talent over de kansen en uitdagingen die de digitale wereld met zich meebrengt. De ouders kregen een apart programma om meer te leren over het digitaal domein. Met meer dan 40 jongeren en 11 ouders was het event een groot succes! Uiteraard mochten ze achteraf nog even de achtbanen testen.

Veiligheidsontwikkeling | 25 mei 2023
CBS: 2.2 miljoen Nederlanders in 2022 slachtoffer online criminaliteit