BES-congres: samen tegen ondermijning

“Vertrouw op elkaar, doe het samen en hou elkaar uit de wind als het moet”. Met die woorden trapte burgemeester van Bunschoten Melis van de Groep, het BES-congres tegen ondermijning af op 17 juni.  Ruim 70 medewerkers van de gemeenten Bunschoten, de Bilt, Baarn, Eemnes en Soest (BES) en ook politie en VNG kwamen samen om elkaar te ontmoeten, te leren en samen plannen te maken voor de aanpak van ondermijning. 


En dat is nodig, bleek ook uit de pitch van Sascha Vink en Linda Nootebos-Hendriks. Zo werd in deze regio een van de grootste crystal methlabs ontdekt, werd er illegaal gegokt, drugs verhandeld bij een garagebedrijf en er was illegale prostitutie. In hun pitch benadrukte zij tevens het belang van samenwerken om ondermijning tegen te gaan.

CoMensha deelde deze visie: samenwerken en scherp signaleren van zowel burgers als professionals zorgt ervoor dat slachtoffers van mensenhandel een kans krijgen om te ontsnappen aan hun situatie. Er zijn namelijk gemiddeld elk jaar 22 slachtoffers per gemeente. 

Na de presentaties ging men aan de slag. Zo kropen medewerkers in de huid van een mensenhandel slachtoffer en liepen rond in een drugslab met een VR-bril. “Super indrukwekkend om het perspectief van een slachtoffer te ervaren!”, aldus een deelnemer. En een ander: “ik leerde hoe ik mijn eigen veiligheid voorop zet als ik een lab aantref”. Heel waardevol dus. 

Ook voerden de deelnemers een fictieve bestuurlijke controle uit in “Bob’s Bar” om te ervaren wat BOA’s en toezichthouders meemaken én hoe hun instrumenten het werk van criminelen kan verstoren. Zo werd er illegaal gokken en vermoedens van schijnbeheer aangetoond en lachgas aangetroffen. Tenslotte deelde het thema zorgcriminaliteit de grootste zorg: onze meest kwetsbare dierbaren worden soms verzorgd door ongemotiveerde, ongediplomeerde en dus onkundige geldzoekers. 

“Met elkaar hebben we meer inzicht in hoe we elkaar kunnen vinden in de aanpak en welke mogelijkheden er zijn om de problematiek samen aan te pakken. Zoek elkaar op in het basisteam, organiseer hulptroepen en werk integraal” was de laatste oproep van dagvoorzitter Rick van Rooij tijdens deze geslaagde bijeenkomst. Dank aan alle deelnemers!