Lees- en luistertips voor de zomer

Lees- en luistertips voor de zomer

Tijdens de zomer is er eindelijk tijd voor een goed boek en een interessante podcast. Wil je tegelijkertijd je kennisniveau van maatschappelijke onrust wat opkrikken? Bekijk dan hier onze drie leestips en één luistertip!

  • Boek: Kees van den Bos – Elkaar eerlijk behandelen
    Dit boek richt zich op maatschappelijke conflicten in onze democratische rechtsstaat. Hiertoe wordt bestudeerd hoe een oprecht eerlijke behandeling (‘waargenomen procedurele rechtvaardigheid’) in interacties tussen burgers en belangrijke sociale instituties (zoals de overheid, het recht en de wetenschap) kan bijdragen aan het voorkomen van onterecht wantrouwen, oplaaiende maatschappelijke polarisatie en overdreven achterdochtig denken. Dit boek bespreekt de resultaten van vijftig jaar onderzoek naar deze belangrijke zaken. Nice to know: In oktober zal er een bestuurlijk rondetafelgesprek plaatsvinden met Kees van den Bos, waarbij bestuurders het gesprek met de auteur en met elkaar zullen aangaan over het boek.
  • Boek: Marthe Walter – Ik wil gewoon mijn moeder terug
    Een persoonlijk, ontroerend en hartverscheurend verhaal over hoe polarisatie een familie uiteendrijft. Wat als je allebei in een andere werkelijkheid gelooft? Kan je elkaar dan nog vinden? Wereldwijd worden talloze families en vriendengroepen verscheurd door polarisatie. Opgeklopt door de media en algoritmes vertrouwen mensen die van elkaar hielden elkaar opeens niet meer. In dit boek vertelt Marthe openhartig over hoe de politiek haar familie binnensloop. Hoe de gesprekken opeens over chemtrails en vaccinaties gingen, hoe gezelligheid werd ingeruild voor vervreemding en bovenal hoe ze een van de belangrijkste personen in haar leven kwijtraakte: haar moeder.
  • Boek: Kees Verhoeven – De democratie crasht
    Oud-Kamerlid Kees Verhoeven waarschuwt ons voor de sluipmoordenaar van onze rechtsstaat: digitalisering. De overheid krijgt maar geen grip op digitale technologie – met big tech-monopolies, datalekken en privacyschandalen tot gevolg. Intussen versterken sociale media de polarisatie en het hokjesdenken, zowel in de samenleving als in de Tweede Kamer. De politiek raakt oververhit en is steeds minder in staat om maatschappelijke uitdagingen en grote crises het hoofd te bieden. Aan de hand van zijn ervaringen in de Tweede Kamer laat Kees Verhoeven zien hoe digitalisering de democratie veranderde; op de een of andere manier gaan de twee niet goed samen. Hij maakt duidelijk hoe digitale technologie ons in haar greep heeft en ons denken en doen beïnvloedt, en geeft antwoord op de vragen: Wat kunnen we doen om digitalisering in goede banen te leiden? Hoe kunnen we onze democratie redden?
  • Podcast: Buitenland met Boswijk - #16 Beatrice de graaf over hoe de binnenlandse politiek telkens meer de buitenlandagenda bepaalt.
    Telkens vaker zien we dat binnenlandse politieke zaken beslissingen forceren die grote impact hebben op het buitenland. Beatrice de Graaf, hoogleraar geschiedenis van de internationale betrekkingen, bespreekt of dit fenomeen nieuw is en waarom het geen goede ontwikkeling is.