Voorjaarsmeting 2024 Risico- en crisisbarometer (RCB) en trendanalyse Nationale veiligheid 2024 beschikbaar
Ipsos I&O doet periodiek onderzoek naar de beleving van Nederlanders van de nationale veiligheid en het vertrouwen dat zij hebben in het optreden van de overheid bij rampen en crises, wat resulteert in de Risico- en crisisbarometer (RCB). Uit de meest recente versie blijkt dat inwoners van Nederland zich de meeste zorgen maken over spanningen tussen bevolkingsgroepen, cyberdreigingen en terrorisme. Een tweede belangrijke rapportage die recent is verschenen, is de trendanalyse nationale veiligheid. Deze analyse dient als onderbouwing voor het actualiseren van de veiligheidsstrategie voor het Koninkrijk der Nederlanden. Voor veel dreigingen is de situatie in de afgelopen twee jaar slechter geworden.
Voorjaarsmeting 2024 Risico- en crisisbarometer (RCB)
In opdracht van de NCTV doet Ipsos I&O periodiek onderzoek naar de beleving van Nederlanders van de nationale veiligheid en het vertrouwen dat zij hebben in het optreden van de overheid bij rampen en crises. Rapportage daarover vindt plaats in de Risico- en crisisbarometer. Uit de meest recente versie blijkt dat inwoners van Nederland zich de meeste zorgen maken over spanningen tussen bevolkingsgroepen, cyberdreigingen en terrorisme.
Zorgen gestegen t.o.v. vorige meting
Ten opzichte van najaar 2023 (de laatste meting) zijn de zorgen over terrorisme gestegen. Dreigingen voor de (nationale) veiligheid die als meest waarschijnlijk worden gezien zijn cyberdreigingen en georganiseerde criminaliteit. Daarnaast hebben minder mensen actie ondernomen om voorbereid te zijn op risico’s en dreigingen ten opzichte van voorgaande jaren. Dat en meer blijkt uit de nieuwste Risico- en Crisisbarometer (RCB), het publieksonderzoek van de NCTV naar de beleving van het algemeen publiek van risico’s en dreigingen voor de nationale veiligheid.
Je leest het rapport hier.
Trendanalyse Nationale veiligheid 2024
In de Trendanalyse Nationale Veiligheid brengt het analistennetwerk nationale veiligheid, op verzoek van de NCTV, de belangrijkste ontwikkelingen van de dreigingen over de afgelopen twee jaar in kaart. Deze analyse dient als onderbouwing voor het actualiseren van de veiligheidsstrategie voor het Koninkrijk der Nederlanden.
Verslechtering dreigingsbeeld
Voor veel dreigingen is de situatie in de afgelopen twee jaar slechter geworden. De verslechtering van het dreigingsbeeld is tekenend voor de tijd waarin we leven. Wereldwijd zijn bestaande systemen aan het veranderen. Bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, internationale samenwerking, technologische ontwikkelingen en economische mogelijkheden. Het is belangrijk om op tijd te anticiperen op de onzekerheid die hierbij hoort. Daarom moet er voldoende aandacht uitgaan naar het aanpassingsvermogen en de weerbaarheid van de samenleving.
Maatschappelijke vraagstukken spelen steeds grotere rol
Een van de trends die uit de analyse naar voren komt, is dat een aantal maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen de komende jaren een steeds grotere rol gaan spelen in het kader van maatschappelijke polarisatie alsmede het vertrouwen in de overheid dan wel politiek om maatschappelijke vraagstukken aan te gaan. Vooral (de effecten van) ontwikkelingen rond migratie en klimaatverandering zullen steeds meer de onderwerpen zijn waar het potentieel van maatschappelijke en politieke polarisatie zich in de toekomst zal manifesteren.
Bovengenoemde trend raakt de kern van het geprioriteerde thema Maatschappelijke onrust en zullen we ook in onze regio nauwgezet volgen.