Achtergrondinfo | 29 okt. 2024
AIVD en NCTV publiceren fenomeenanalyse ‘Over de grens. Statelijke inmenging in diasporagemeenschappen’Autoriteiten en inlichtingendiensten van andere landen proberen in Nederland invloed uit te oefenen op inwoners met een migratieachtergrond. Zij zien hen of hun (groot)ouders als onderdanen, omdat ze in die landen zijn geboren. De AIVD en NCTV beschrijven in de fenomeenanalyse de verschillende manieren waarop buitenlandse overheden en inlichtingendiensten zich bemoeien met Nederlanders met een migratieachtergrond met de term ‘statelijke inmenging in diasporagemeenschappen’.
Achtergrondinfo | 27 sep. 2024
Online wereld zet jongeren aan tot radicalisering of leidt tot depressieve gevoelensExtremistische groepen gebruiken internet en sociale media om nieuwe leden te rekruteren. Speciale aandacht is daarom nodig voor content die op zichzelf niet illegaal is, maar wel de aantrekkingskracht van extremistische groeperingen vergroot. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), in opdracht van het WODC. Je leest het rapport in dit nieuwsitem. Lees ook meer over het effect van online beledigende berichten op jongeren in het onderzoeksverslag van het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS). Tot slot in dit nieuwsbericht een informatieblad over de ontwikkelingen in de Eritrees-Nederlandse gemeenschap.
Achtergrondinfo | 11 jul. 2024
Geen nieuwsbrief in augustusIn verband met de zomer zal de eerstvolgende nieuwsbrief in September verschijnen. We wensen iedereen een mooie en veilige zomer.
Achtergrondinfo | 11 jul. 2024
Webinar onbewust onbekwaam: De rol van de OOV’er bij een cybercrisisOp 3 juli gaf Remco Groet (Informatie Beveiligingsdienst) een webinar over de rol van de OOV-er bij een cybercrisis. Een groep van maar liefst 35 collega’s (CISO’s, OOV’ers en crisisfunctionarissen) sloot aan bij het webinar. Het verslag en de PowerPointpresentatie staan op de website van de Veiligheidscoalitie. Conclusie van Remco’s verhaal: de OOV’er heeft een essentiële rol (in de voorbereiding) bij een cybercrisis. Initieer oefeningen, breng het onderwerp op de agenda bij bestuurders en leg contact met je CISO.
Achtergrondinfo | 11 jul. 2024
Bestuurlijke bevoegdheden inzetten in de strijd tegen online criminaliteitIn de aanpak van ondermijnende criminaliteit is de inzet van bestuurlijke bevoegdheden gebruikelijk en normaal. We zien echter dat online criminaliteit voor meer leed (cumulatief) zorgt in onze samenleving en er mondiaal meer geld mee wordt verdiend dan met drugshandel. Het is noodzakelijk om alle registers te openen en met elkaar te gaan verkennen hoe we bestuurlijke bevoegdheden kunnen gaan inzetten.
Achtergrondinfo | 18 jun. 2024
Nieuwe website demonstratierecht onlineAls gemeente online onderzoek uitvoeren om de openbare orde en veiligheid te bewaken of herstellen. Mag dat zomaar? En welke juridische kaders gelden voor dit onderzoek? De VNG publiceerde hierover een nieuw protocol online onderzoek. Ook in dit nieuwsitem: bekijk de nieuwe website met alles wat je wil weten over het demonstratierecht. En heb jij een goed idee voor een project dat zich richt op online aangejaagde ordeverstoringen? Via City Deal/CVV kunnen gemeenten, private partijen etc. een subsidieaanvraag indienen.
Achtergrondinfo | 23 mei 2024
Jaarcongres sociale veiligheid online, handelingskaders en wat is er aan de hand in de Nederlands-Eritrese gemeenschap?Op 20 juni vindt het PrOCoM jaarcongres sociale veiligheid online plaats. In dit nieuwsartikel meer informatie over de inhoud en de inschrijving. Daarnaast heeft het Ondersteuningsnetwerk Maatschappelijke onrust een nieuw handelingskader gepubliceerd over ‘omgaan met maatschappelijke onrust’ en krijg je in dit nieuwsartikel een inkijk in wat er aan de hand is in de Nederlands-Eritrese gemeenschap, naar aanleiding van de rellen in februari.
Achtergrondinfo | 23 mei 2024
Workshop privacy en gegevensdeling; iets voor jouw gemeente?Ook deze maand valt er weer veel te delen vanuit het PGA-Lab. Zo komen we graag nog voor de zomer langs bij alle gemeenten. Hiervoor maken we op korte termijn een afspraak. En heeft jouw gemeente nog behoefte aan het bijspijkeren van de kennis rondom privacy en gegevensdeling? Laat dit dan nu weten. Daarnaast in dit nieuwsartikel een inkijkje in het project ‘Gezamenlijke inspanning politie & zorg (GIPZ) én stellen de Zorg- en Veiligheidshuizen zich de vraag ‘doen we het goede’?
Achtergrondinfo | 22 apr. 2024
Burendagen waardevolle leermomentenDe behoefte om bij elkaar te komen en van elkaar te leren is groot, ook al zijn er lokale verschillen. Zo bleek ook weer tijdens de burendag in Flevoland, waar veel onderwerpen werden besproken en verbindingen werden gemaakt. Zo werd duidelijk dat casusregie lokaal wisselend wordt ingevuld en dat daar niet overal duidelijke afspraken over zijn. En heb je tijdens de netwerkbijaankomst op 4 april de PGA hand-out gemist? Vraag hem dan alsnog aan.
Achtergrondinfo | 22 apr. 2024
Behoeftepeiling (VNG / Platform sociaal domein): Landelijke intervisiebijeenkomst(en) zorg en veiligheid?Gemeenten introduceren steeds vaker de functie adviseur/beleidsmedewerker/procesregisseur Zorg en Veiligheid. Dit is een mooie ontwikkeling, omdat thema’s op het snijvlak van zorg en veiligheid, zoals radicalisering, personen met onbegrepen gedrag en maatschappelijke onrust en bepaalde vaardigheden (procesregie voeren) steeds vaker bij de gemeente worden belegd. Voor zorg- en veiligheidsprofessionals is het alleen vaak aftasten hoe zij zich binnen de gemeente kunnen positioneren en manoeuvreren. Vooral binnen kleinere gemeenten is het soms een flinke zoektocht wat je bestaansrecht en meerwaarde is, - en op welke thema’s – en hoe je professionals aan je bindt en commitment krijgt. Om deze reden is het Platform Sociaal Domein/VNG voornemens een landelijke intervisiebijeenkomst te organiseren voor gemeentelijke zorg- en Veiligheidsadviseurs. Heb jij hier behoefte aan?
Achtergrondinfo | 14 mrt. 2024
Update PGA-Lab maart: Onderzoek Hogeschool Utrecht antisociaal gedrag 0-15 jarigen uitgelichtEr zijn zorgen over sommige jongeren, die te jong al delicten plegen. We weten dat antisociaal gedrag de voorloper hiervan is. Inmiddels weten we ook hoe we daar vroegtijdig op in kunnen grijpen. In opdracht van het WODC voerde het Lectoraat Kennisanalyse Sociale Veiligheid van Hogeschool Utrecht onderzoek uit. In dit nieuwsartikel lees je een aantal van de belangrijkste conclusies. Ook lees je de ervaringen van PGA-team Almere dat meedoet aan de pilot ervaringsdeskundigheid 23- binnen PGA lokaal en ontdek je de opdrachten waarmee maar liefst 10 studenten binnenkort aan de slag gaan.
Achtergrondinfo | 14 mrt. 2024
Bankhelpdeskfraude voorkomen door de omgeving van senioren in te schakelenSenioren blijven een kwetsbare doelgroep als het gaat om bankhelpdeskfraude. Om hen weerbaarder te maken, ontwikkelde de politie in Gooi en Vechtstreek een flyer voor thuiszorgmedewerkers en kleinkinderen -mensen die dicht bij de doelgroep staan- om hen hierbij te helpen. En noteer in je agenda: op 27 mei organiseren de politie en het OM een themamiddag over de aanpak van geldezels. Benieuwd naar de flyers voor senioren? Of meer weten over de themamiddag geldezels?
Achtergrondinfo | 15 feb. 2024
Verschillen mogen er zijn, maar de gedeelde urgentie is voelbaarDe afgelopen weken is tijdens verschillende sessies in de regio hard gewerkt. Er zijn o.a. ideeën opgehaald voor de borging van het PGA-Lab. Hieruit werd duidelijk dat er verschillen zijn maar dat alle partijen een gedeelde urgentie voelen rond het blijven agenderen en aanjagen van de (lokale) PGA. Verder kan je in februari/maart deelnemen aan een interessante webinarreeks van de VNG over het versterken van de aanpak meervoudige problematiek sociaal domein. En de website bevat weer veel nieuwe documenten om jou te ondersteunen in je werk.
Achtergrondinfo | 15 feb. 2024
Bureau RVS verspreidt enquête over fenomeen soevereinen/autonomenMaatschappelijke onrust is een breed thema. Zo heeft Bureau RVS in samenwerking met Hogeschool Inholland een enquête verspreid onder de gemeenten in Midden-Nederland om het fenomeen soevereinen/autonomen in beeld te brengen. Ook besteedt het programma aandacht aan complexe demonstraties waarover 1 februari een kennissessie plaatsvond. Je vindt de powerpoint van die kennissessie in dit nieuwsartikel.
Achtergrondinfo | 20 dec. 2023
Themabijeenkomst maatschappelijke onrust n.a.v. conflict Israël en Palestijnse gebiedenOp 23 november 2023 vond een interactieve themasessie plaats over de impact van het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden. De themasessie die georganiseerd werd door bureau RVS en de Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS) van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, was op verzoek van de bestuurlijke werkgroep Maatschappelijke onrust op basis van het in de veiligheidsstrategie geprioriteerde thema Maatschappelijke onrust. Meer dan 20 betrokken professionals van gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, het ministerie van BZK, NCTV en ESS wisselden kennis en ervaringen uit.
Achtergrondinfo | 20 dec. 2023
Een geslaagde burendag Flevoland!Tijdens de PGA-burendag Flevoland ontmoeten PGA-coördinatoren van naburige gemeenten elkaar in een informele setting- passeerden verschillende onderwerpen de revue. Een daarvan was de vraag: ‘Ben ik procescoördinator of procesregisseur? Benieuwd naar de verschillende meningen?
Achtergrondinfo | 20 nov. 2023
Behoefte aan meer kennis over digitale veiligheid en cybercrime? Kijk hier eens naar.Heb jij behoefte aan meer kennis op het gebied van de lokale kant van cybercrime in jouw gemeente? Of ben je net nieuw als OOV-er met aandachtsgebied cyber en kan je wel wat extra kennis gebruiken? Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om die kennis bij te spijkeren. Bijvoorbeeld in de vorm van een presentatie van Henrique van Huisstede of door een online cyberintroductie te volgen. Hoe je dat regelt?
Achtergrondinfo | 20 nov. 2023
Geslaagde vakdag met lancering PGApp én PGA-magazineOp 6 november vond de eerste PGA-vakdag Midden-Nederland plaats. Ruim 65 PGA-coördinatoren en procesregisseurs Zorg- en Veiligheidshuizen ontmoetten elkaar deze dag op een prachtige locatie in Amersfoort. Inspireren, leren en ontmoeten stonden centraal. Tijdens de dag werden ook de PGApp en het PGA-magazine 2023 gelanceerd.
Achtergrondinfo | 24 okt. 2023
Oktober cybersecuritymaand: laat je inspireren door de activiteiten in de regioDe maand oktober is traditiegetrouw cybersecuritymaand. Gedurende de hele maand vinden verschillende activiteiten plaats zoals events en trainingen om cybersecure gedrag te stimuleren. Ook in Midden-Nederland hebben verschillende gemeenten activiteiten georganiseerd. We hebben deze overzichtelijk voor je in een infographic geplaatst. Laat je vooral inspireren. Ook in deze nieuwsbrief: een impressie van de cyberweerbaarheidstraining voor senioren die jij ook in jouw gemeente kan (laten) organiseren.
Achtergrondinfo | 25 sep. 2023
Meld jij je aan voor de leergang privacy en gegevensdeling?Ook in augustus en september vonden weer lokale ontwikkelsessies plaats in de regio. Een van de thema’s was ‘privacy en gegevensdeling’. Tijdens een sessie kwam de opmerking ‘nooit een nee zonder een komma’ aan bod. Benieuwd wat daarmee bedoeld werd? Lees dan verder. En er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor de leergang Organiseren privacy en gegevensdeling. De deadline voor inschrijven is 29 september.