Online wereld zet jongeren aan tot radicalisering of leidt tot depressieve gevoelens

Online wereld zet jongeren aan tot radicalisering of leidt tot depressieve gevoelens

Extremistische groepen gebruiken internet en sociale media om nieuwe leden te rekruteren. Speciale aandacht is daarom nodig voor content die op zichzelf niet illegaal is, maar wel de aantrekkingskracht van extremistische groeperingen vergroot. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), in opdracht van het WODC. Je leest het rapport in dit nieuwsitem. Lees ook meer over het effect van online beledigende berichten op jongeren in het onderzoeksverslag van het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS). Tot slot in dit nieuwsbericht een informatieblad over de ontwikkelingen in de Eritrees-Nederlandse gemeenschap. 

Radicale reclame: hoe werven extremistische groeperingen nieuwe leden?
Extremistische groepen gebruiken internet en sociale media om nieuwe leden te rekruteren. Dat start meestal op veel gebruikte, openbare platforms en lijkt in Nederland momenteel vooral gericht op een breed publiek. Om de vatbaarheid voor online rekrutering weg te nemen is een aantoonbaar werkende preventieve aanpak belangrijk. Daarnaast is het belangrijk om online detectie van extremistisch materiaal te verbeteren. Speciale aandacht is daarbij nodig voor content die op zichzelf niet illegaal is, maar wel de aantrekkingskracht van extremistische groeperingen vergroot. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), in opdracht van het WODC.

•    Lees hier het volledige rapport

Online domein speelt belangrijke rol in radicalisering
In het meest recente Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) staat dat het online domein een belangrijke rol speelt in radicalisering, netwerkvorming en het aantrekken van jongeren met een al bestaande ‘geweldslust en drang om te choqueren’. Ook de AIVD spreekt in het laatste jaarverslag over verijdelde aanslagplots die in sommige gevallen waren gepland door online gevormde groepen. Het is daarom belangrijk om te weten welke rol internet en sociale media spelen bij het samenbrengen van aanhangers van extremistisch gedachtegoed. Aan de hand van literatuuronderzoek, interviews met professionals, een contentanalyse van extreemrechtse, jihadistische, anti-institutionele en extreemlinkse groeperingen en een expertmeeting geeft dit onderzoek een eerste inzicht in de processen van online rekrutering.


Impact van online discriminatie op jongeren. Onderzoek van Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS)
Jongeren zien veel beledigende berichten in de online omgeving. Zij hebben te maken met online haat en discriminatie. Dit heeft veel impact, blijkt uit KIS-onderzoek. Hoe meer discriminatie ze zien, hoe meer negatieve emoties ze hebben. 
Uit het KIS-onderzoek komt naar voren dat hoe meer discriminatie jongeren online ervaren, hoe meer zij zichzelf terugtrekken van sociale activiteiten zoals het opzoeken van vrienden. Ook hoe meer online haat wordt ervaren, hoe meer depressieve klachten deze persoon heeft. Dit kan zijn uitwerkingen hebben in de offline wereld, blijkt ook uit de gesprekken met jongeren. Ze geven aan dat online haat en discriminatie bijvoorbeeld kan leiden tot een verminderd gevoel van veiligheid en angst voor ‘offline’ discriminatie. Of dat ze zich ‘offline’ anders gaan gedragen om niet te voldoen aan de negatieve stereotypen en vooroordelen die zij online tegenkomen.

•    Lees het KIS-rapport hier

Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS). Informatieblad: 'De ontwikkelingen in de Eritrees-Nederlandse gemeenschap'
De aanleiding voor dit informatieblad is de behoefte van gemeenten en professionals aan meer inzicht in de spanning en polarisatiedynamieken die binnen de diverse gemeenschappen in Nederland bestaan. Om die reden worden er specifieke informatiebladen uitgebracht door het Verwey-Jonker Instituut in samenwerking met de ESS. Het informatieblad over de Eritrees-Nederlandse gemeenschap is de eerste van de reeks. 

Dit informatieblad is bedoeld voor gemeenten en professionals die meer willen weten over de Eritrees-Nederlandse gemeenschap, een gemeenschap die te maken heeft met diasporabeleid uit het land van herkomst. Het blad biedt achtergrondinformatie over Eritrea, inzicht in de ontwikkelingen binnen de gemeenschap, een overzicht van de incidenten in Nederland en verschillende handelingsperspectieven.

Lees hier het volledige informatieblad (na inlog op de site van de Veiligheidscoalitie)