Achtergrondinfo | 29 okt. 2024
Kijk-, lees- en luistertipsOok deze maand weer een aantal interessante tips, waaronder een driedelige serie van Human over de studentenprotesten m.b.t. het conflict in het Midden-Oosten. Ook een tip voor een boek over datzelfde conflict, maar nu bezien vanuit de andere kant.
Achtergrondinfo | 11 jul. 2024
Woensdag 9 oktober: leerkring VOG-P en screeningSinds 1 mei 2023 is de VOG-P screening verplicht voor alle buitengewoon opsporingsambtenaren en nieuwe gemeentelijke medewerkers binnen de domeinen openbare orde en veiligheid, Bibob, ondermijning, informatievoorziening en toezicht. Tijdens de leerkring willen we ophalen hoe de implementatie van het handelingskader VOG-P en de screening loopt en tegen welke plus- en knelpunten gemeenten aan lopen. Inmiddels zijn er al de nodige vragen van afdelingen OOV en vooral HR. De komende weken willen we gebruiken om te inventariseren welke punten in gemeenten of de provincie een probleem vormen.
Achtergrondinfo | 11 jul. 2024
Bewustwording in het sociaal domein: ‘Cocaïne in pizzadozen’In de afgelopen periode vonden diverse interessante bijeenkomsten plaats. Zo was er het BES-ondermijningscongres dat door burgemeester Melis van de gemeente Bunschoten werd geopend met de oproep: ‘Vertrouw op elkaar, doe het samen en hou elkaar uit de wind als het moet.’ Op verzoek van de gemeente Amersfoort organiseerde het RIEC een bewustwordingssessie voor het sociaal domein. Een grote variëteit aan deelnemers bedacht met elkaar een aantal criminele bedrijfsplannen, maar verliet bovenal de sessie met een extra ondermijningsbril.
Achtergrondinfo | 11 jul. 2024
Doe mee met de M-campagne bedrijventerreinenMeld Misdaad Anoniem heeft in de afgelopen jaren – in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid - meerdere campagnes uitgevoerd in meer dan 100 gemeenten tegen het misbruik van panden door criminelen. Bijvoorbeeld gericht op getuigen in de vastgoedsector en op huurders in (sociale) huurwoningen. In oktober start een nieuwe campagne gericht op ondernemers op bedrijventerreinen. De campagne sluit aan bij het Actieprogramma Veilig Ondernemen om de veiligheid op bedrijventerreinen te vergroten en te investeren in de weerbaarheid en het bewustzijn van ondernemers. Gemeenten en andere veiligheidspartners kunnen aansluiten.
Achtergrondinfo | 18 jun. 2024
Toolkit weerbare gemeente beschikbaar voor gemeentesecretarissenHoe maak je de gemeente weerbaar tegen ondermijning? Daar heeft de algemeen directeur van de gemeente, de gemeentesecretaris, een belangrijke rol in. De gemeentesecretaris kan aan zes knoppen draaien om criminele beïnvloeding van de ambtelijke organisatie te helpen voorkomen. Een toolkit in de vorm van een handzame en klikbare infographic helpt deze knoppen te vinden en gebruiken. En dit helpt de OOV-er in de gemeente weer; hij/zij staat er zeker niet alleen voor. De toolkit is beschikbaar in de apothekerskast.
Achtergrondinfo | 3 jun. 2024
Podcast: hoe maak je als gemeente de jonge jeugd weerbaarder tegen de verleidingen van criminaliteit?Achtergrondinfo | 27 mei 2024
Kapot Sterk onder de loepAchtergrondinfo | 23 mei 2024
Workshop privacy en gegevensdeling; iets voor jouw gemeente?Ook deze maand valt er weer veel te delen vanuit het PGA-Lab. Zo komen we graag nog voor de zomer langs bij alle gemeenten. Hiervoor maken we op korte termijn een afspraak. En heeft jouw gemeente nog behoefte aan het bijspijkeren van de kennis rondom privacy en gegevensdeling? Laat dit dan nu weten. Daarnaast in dit nieuwsartikel een inkijkje in het project ‘Gezamenlijke inspanning politie & zorg (GIPZ) én stellen de Zorg- en Veiligheidshuizen zich de vraag ‘doen we het goede’?
Achtergrondinfo | 22 apr. 2024
Campagne huurwoningen Meld Misdaad Anoniem verlengdVorig jaar ontwikkelde Meld Misdaad Anoniem in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) een campagne tegen misstanden in (sociale) huurwoningen. Er namen toen 45 gemeenten en 30 woningcorporaties aan deel. Vanwege de positieve reacties en resultaten wordt de campagne verlengd en uitgebreid. Wil jouw gemeente deelnemen aan de M-campagne?
Achtergrondinfo | 22 apr. 2024
Burendagen waardevolle leermomentenDe behoefte om bij elkaar te komen en van elkaar te leren is groot, ook al zijn er lokale verschillen. Zo bleek ook weer tijdens de burendag in Flevoland, waar veel onderwerpen werden besproken en verbindingen werden gemaakt. Zo werd duidelijk dat casusregie lokaal wisselend wordt ingevuld en dat daar niet overal duidelijke afspraken over zijn. En heb je tijdens de netwerkbijaankomst op 4 april de PGA hand-out gemist? Vraag hem dan alsnog aan.
Achtergrondinfo | 22 apr. 2024
Behoeftepeiling (VNG / Platform sociaal domein): Landelijke intervisiebijeenkomst(en) zorg en veiligheid?Gemeenten introduceren steeds vaker de functie adviseur/beleidsmedewerker/procesregisseur Zorg en Veiligheid. Dit is een mooie ontwikkeling, omdat thema’s op het snijvlak van zorg en veiligheid, zoals radicalisering, personen met onbegrepen gedrag en maatschappelijke onrust en bepaalde vaardigheden (procesregie voeren) steeds vaker bij de gemeente worden belegd. Voor zorg- en veiligheidsprofessionals is het alleen vaak aftasten hoe zij zich binnen de gemeente kunnen positioneren en manoeuvreren. Vooral binnen kleinere gemeenten is het soms een flinke zoektocht wat je bestaansrecht en meerwaarde is, - en op welke thema’s – en hoe je professionals aan je bindt en commitment krijgt. Om deze reden is het Platform Sociaal Domein/VNG voornemens een landelijke intervisiebijeenkomst te organiseren voor gemeentelijke zorg- en Veiligheidsadviseurs. Heb jij hier behoefte aan?
Achtergrondinfo | 14 mrt. 2024
Samenwerking sleutel tot aanpak ondermijning en vastgoedOp 4 maart vond een goed bezochte netwerkbijeenkomst vastgoed plaats. In de afgelopen drie jaar is veel kennis opgedaan over hoe ondermijning op de meest effectieve manier bestreden kan worden in relatie tot vastgoed. Burgemeester Niek Meijer van Huizen benoemde samenwerking als ‘de sleutel’ in de aanpak. De gemeente Gooise Meren is deze samenwerking bijvoorbeeld aangegaan met woningcorporaties, om zo woon- en adresfraude tegen te gaan. Hoe ze dat willen doen en welke inzichten tijdens de vastgoedbijeenkomst werden gedeeld, lees je in dit artikel.
Achtergrondinfo | 14 mrt. 2024
Update PGA-Lab maart: Onderzoek Hogeschool Utrecht antisociaal gedrag 0-15 jarigen uitgelichtEr zijn zorgen over sommige jongeren, die te jong al delicten plegen. We weten dat antisociaal gedrag de voorloper hiervan is. Inmiddels weten we ook hoe we daar vroegtijdig op in kunnen grijpen. In opdracht van het WODC voerde het Lectoraat Kennisanalyse Sociale Veiligheid van Hogeschool Utrecht onderzoek uit. In dit nieuwsartikel lees je een aantal van de belangrijkste conclusies. Ook lees je de ervaringen van PGA-team Almere dat meedoet aan de pilot ervaringsdeskundigheid 23- binnen PGA lokaal en ontdek je de opdrachten waarmee maar liefst 10 studenten binnenkort aan de slag gaan.
Achtergrondinfo | 15 feb. 2024
Verschillen mogen er zijn, maar de gedeelde urgentie is voelbaarDe afgelopen weken is tijdens verschillende sessies in de regio hard gewerkt. Er zijn o.a. ideeën opgehaald voor de borging van het PGA-Lab. Hieruit werd duidelijk dat er verschillen zijn maar dat alle partijen een gedeelde urgentie voelen rond het blijven agenderen en aanjagen van de (lokale) PGA. Verder kan je in februari/maart deelnemen aan een interessante webinarreeks van de VNG over het versterken van de aanpak meervoudige problematiek sociaal domein. En de website bevat weer veel nieuwe documenten om jou te ondersteunen in je werk.
Achtergrondinfo | 22 jan. 2024
Doorontwikkeling Kapot Sterk onderwerp tijdens intervisie en lerend netwerk-bijeenkomstOp 7 december 2023 kwamen twaalf gemeenten samen in de Social Impact Factory in Utrecht voor een bijeenkomst over de nieuwste ontwikkelingen rondom het preventieve lesprogramma Kapot Sterk. Alle aanwezigen zijn of willen aan de slag met Kapot Sterk. Tijdens de bijeenkomst vertelde het projectteam van Kapot Sterk, samen met de pedagogen van Oké op School en de onderzoekers van Andersson Elffers Felix (AEF), EPIC en het Ministerie van Justitie en Veiligheid, over de doorontwikkeling van het lesprogramma.
Achtergrondinfo | 20 dec. 2023
Een geslaagde burendag Flevoland!Tijdens de PGA-burendag Flevoland ontmoeten PGA-coördinatoren van naburige gemeenten elkaar in een informele setting- passeerden verschillende onderwerpen de revue. Een daarvan was de vraag: ‘Ben ik procescoördinator of procesregisseur? Benieuwd naar de verschillende meningen?
Achtergrondinfo | 20 dec. 2023
Straatwaarden blikt terug op 2023: een zoektocht en koerswijzigingenHet afgelopen jaar stond bij Straatwaarden in het teken van hard werken en soms juist stilstaan. Van doorpakken met volle overtuiging tot twijfelend reflecteren of we wel het goede doen in de aanpak van jonge aanwas. Deze zoektocht heeft geleid tot een koerswijziging waarin we jullie graag meenemen. Ook in dit nieuwsartikel twee interessante podcasts, o.a. over hoe jongeren betrokken raken bij georganiseerde criminaliteit.
Achtergrondinfo | 20 dec. 2023
Nieuwe Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) verschenenOp 12 december heeft de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid) het nieuwe Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) gepubliceerd. Het meest in het oog springende nieuwsfeit, dat op veel aandacht in de media heeft kunnen rekenen, is de verhoging van het dreigingsniveau terrorisme van 3 (‘voorstelbaar’) naar 4 (‘reëel’). Kort voor het DTN verscheen -eveneens van de NCTV- al de risico- en crisisbarometer najaar 2023 naar de beleving van het algemeen publiek van risico’s en dreigingen voor de nationale veiligheid.
Achtergrondinfo | 20 nov. 2023
Geslaagde vakdag met lancering PGApp én PGA-magazineOp 6 november vond de eerste PGA-vakdag Midden-Nederland plaats. Ruim 65 PGA-coördinatoren en procesregisseurs Zorg- en Veiligheidshuizen ontmoetten elkaar deze dag op een prachtige locatie in Amersfoort. Inspireren, leren en ontmoeten stonden centraal. Tijdens de dag werden ook de PGApp en het PGA-magazine 2023 gelanceerd.
Achtergrondinfo | 24 okt. 2023
“Toch niet of toch wel?’ Deel ik zorgelijke signalen die ik zie?“Toch niet… of toch wel?” het zijn de woorden van een wijkagent over het delen van zorgelijke signalen die professionals soms zien bij jongeren op straat. Het is een bekend dilemma: wanneer ga je in gesprek met anderen over je vermoedens, hoeveel ruimte is daarvoor en mag je die informatie wel uitwisselen met iemand anders? Onder andere dit onderwerp stond centraal in de bijeenkomst die Straatwaarden verzorgd heeft in Stichtse Vecht op 28 september. Ook in deze nieuwsbrief een verslag van de denktank met als onderwerp ‘Werkt voorlichting als interventie.’