Nieuwe Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) verschenen

Nieuwe Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) verschenen

Op 12 december heeft de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid) het nieuwe Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) gepubliceerd. Het meest in het oog springende nieuwsfeit, dat op veel aandacht in de media heeft kunnen rekenen, is de verhoging van het dreigingsniveau terrorisme van 3 (‘voorstelbaar’) naar 4 (‘reëel’). Kort voor het DTN verscheen -eveneens van de NCTV- al de risico- en crisisbarometer najaar 2023 naar de beleving van het algemeen publiek van risico’s en dreigingen voor de nationale veiligheid.


Dreigingsniveau verhoogd van 3 naar 4
In december 2019 werd het dreigingsniveau in Nederland verlaagd van 4 naar 3. 

In het vorige Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) van mei werd al een toegenomen terroristische dreiging geschetst. De terroristische dreiging is de afgelopen maanden dusdanig verder toegenomen dat het dreigingsniveau door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is verhoogd. 

De kamerbrief geeft de volgende toelichting: “Een optelsom van ontwikkelingen zorgt voor de verhoging van het dreigingsniveau: het gewelddadige conflict in Israël en de Palestijnse gebieden, koranschendingen in verschillende Europese landen en de oproepen van terroristische organisaties tot het plegen van aanslagen. Recentelijke aanslagen in andere Europese landen en een aantal arrestaties van verdachten die de intentie hadden om uit jihadistisch motief een aanslag te plegen zijn hier voorbeelden van. Tegelijkertijd is de voorstelbare dreiging vanuit het rechts-extremisme en anti-institutioneel extremisme onverminderd aanwezig.”

Klik hier voor het DTN, de bijbehorende infographic en de aanbiedingsbrief aan de Tweede Kamer.


Risico- en crisisbarometer Najaar 2023
Inwoners van Nederland maken zich de meeste zorgen over spanningen tussen bevolkingsgroepen, cyberdreigingen en het stoppen van vitale processen. Bij het stoppen van vitale processen gaat het bijvoorbeeld om langdurig geen elektriciteit, geen gas of geen internet. Ook zijn de zorgen over extreem weer gestegen ten opzichte van het voorjaar van 2023. Dreigingen voor de nationale veiligheid die als meest waarschijnlijk worden gezien zijn cyberdreigingen (74%) en georganiseerde criminaliteit (72%). Dat en meer blijkt uit de nieuwste Risico- en Crisisbarometer (RCB), het publieksonderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) naar de beleving van het algemeen publiek van risico’s en dreigingen voor de nationale veiligheid.

Je vindt de risico- en crisisbarometer hier.