Digitale veiligheid en cybercrime

Wat is er aan de hand?
De geregistreerde criminaliteit in Nederland neemt al jaren af. Toch zijn er vormen van criminaliteit die toenemen en minder zichtbaar zijn in deze cijfers. Digitale criminaliteit en cybercrime is daar een voorbeeld van. Daarom investeren we in de digitale veiligheid van Midden-Nederland. De aankomende jaren gaan we aan de slag om slachtoffer- en daderschap te voorkomen en daders te pakken. Goede samenwerking tussen publiek-private partijen is hierin belangrijk. Gezamenlijk zetten we in op bewustwording, preventie (gericht op daders en slachtoffers), opsporing en vervolging.

 

Hoe gaan we hieraan werken?
Het Programma Digitale Veiligheid en Cybercrime bestaat uit vijf sporen waarmee gewerkt wordt om de doelen voor de komende jaren te bereiken:

1. In actie komen!  Gemeenten, politie en OM komen gezamenlijk in actie om potentieel slachtoffer- en daderschap te voorkomen en daders te pakken.
2. Info, intelligence en sturing  We zetten ons in op het verbeteren van de zicht op (de grootte van) de problematiek, zodat er gericht kan worden gestuurd op acties die aansluiten op (lokale) problemen.
3. Kennis- en expertiseoverdracht  We vormen (kennis)netwerken die professionals input bieden om aan de slag te gaan met de opgave die er voor Midden-Nederland ligt.
4. Innovatie en verandering  'Digitaal is normaal'. We werken samen om deze boodschap binnen gemeenten, OM en politie te laten landen.
5. Communicatie  We zetten in op gedragsverandering bij (potentiële) slachtoffers en daders, maar ook bij veiligheidspartners. Een goede communicatiestrategie is essentieel.

 

Wat vind je in de lade Digitale Veiligheid en Cybercrime?

De lade is opgebouwd aan de hand van de vier wegen die door het CCV onderscheiden zijn op de cyberwegenkaart:

  1. Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit
  2. Eigen huis op orde
  3. Cyberincidenten en -crisis
  4. (Online) ordeverstoringen

 

Mis je informatie of staat er informatie in de apothekerskast die gedateerd is? Je kunt dit melden bij Tineke Hendrikse. 

Documenten en links

Er zijn 2 extra documenten zichtbaar als je bent ingelogd. Inloggen

Een woordenboek voor de technische en digitale terminologie.

Datum:

Auteur:

Cybersecurity Alliantie en Cyberveilig Nederland

Documenttype:

Handboek

Aantal pagina’s:

115

Download bestand

Agenda

3 jul. 2024
09:30 - 10:30 UUR | Online

Webinar Onbewust Onbekwaam: de rol van de OOV-er bij een cybercrisis

Tijdens dit webinar kom je er aan de hand van dilemma’s en voorbeelden achter dat óók klassieke veiligheidsfunctionarissen (OOV-er, bevolkingszorg) een rol hebben ten aanzien van een digitale (interne) crisis.
Meer informatie

Nieuws

Bijeenkomsten en evenementen | 18 jun. 2024

Bijeenkomst gemist? Lees hier het verslag van ‘De aanpak van geldezels’

Op maandag 27 mei organiseerden Openbaar Ministerie, Politie en Bureau RVS een themabijeenkomst over de aanpak van geldezels. In iedere gemeente in Midden-Nederland zijn geldezels. Geldezels vormen een cruciale schakel in het criminele verdienmodel bij onlinecriminaliteit. Gedurende de middag werden de aanwezigen geïnspireerd over de civielrechtelijke procedure rondom geldezelschap, het netwerk van de geldezel en de kenmerken daarbij, het voorkomen van geldezelschap en het integraal aanpakken van geldezels. Voor wie er niet bij was; er is een verslag gemaakt van de bijeenkomst.

Lees artikel

Achtergrondinfo | 18 jun. 2024

Nieuwe website demonstratierecht online

Als gemeente online onderzoek uitvoeren om de openbare orde en veiligheid te bewaken of herstellen. Mag dat zomaar? En welke juridische kaders gelden voor dit onderzoek? De VNG publiceerde hierover een nieuw protocol online onderzoek. Ook in dit nieuwsitem: bekijk de nieuwe website met alles wat je wil weten over het demonstratierecht. En heb jij een goed idee voor een project dat zich richt op online aangejaagde ordeverstoringen? Via City Deal/CVV kunnen gemeenten, private partijen etc. een subsidieaanvraag indienen. 

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 23 mei 2024

Vele hulpvragen senioren leiden tot actie banken met programma Toegankelijk bankieren

Er komen bij seniorenorganisaties regelmatig vragen binnen van senioren over problemen met bankieren en over hoe ze beter kunnen leren omgaan met mobiel bankieren. De banken zijn daarom mede op aandringen van de landelijke seniorenorganisaties met het programma Toegankelijk bankieren gestart. En wat is de rol van de OOV-er bij een digitale crisis? Daar hoor je meer over in het webinar ‘Onbewust onbekwaam: de rol van de OOV-er bij een cybercrisis. 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 23 mei 2024

Oproep voor informatieveiligheidsspecialisten: kom 13 juni naar de (net)werkbijeenkomst CISO- en ISO-netwerk

De toenemende digitalisering maakt de rol van de CISO binnen gemeenten steeds belangrijker. Maar waarom zou je je alléén voorbereiden op een digitale toekomst als dat ook samen kan? Om die reden is een CISO- en ISO-netwerk opgericht, met elkaar weten te vinden, kennisdeling en werken aan de relatie in de koude fase als belangrijkste doelen. 

Lees artikel

Achtergrondinfo | 14 mrt. 2024

Bankhelpdeskfraude voorkomen door de omgeving van senioren in te schakelen

Senioren blijven een kwetsbare doelgroep als het gaat om bankhelpdeskfraude. Om hen weerbaarder te maken, ontwikkelde de politie in Gooi en Vechtstreek een flyer voor thuiszorgmedewerkers en kleinkinderen -mensen die dicht bij de doelgroep staan- om hen hierbij te helpen. En noteer in je agenda: op 27 mei organiseren de politie en het OM een themamiddag over de aanpak van geldezels. Benieuwd naar de flyers voor senioren? Of meer weten over de themamiddag geldezels? 

Lees artikel