Digitale veiligheid en cybercrime

Wat is er aan de hand?
De geregistreerde criminaliteit in Nederland neemt al jaren af. Toch zijn er vormen van criminaliteit die toenemen en minder zichtbaar zijn in deze cijfers. Digitale criminaliteit en cybercrime is daar een voorbeeld van. Daarom investeren we in de digitale veiligheid van Midden-Nederland. De aankomende jaren gaan we aan de slag om slachtoffer- en daderschap te voorkomen en daders te pakken. Goede samenwerking tussen publiek-private partijen is hierin belangrijk. Gezamenlijk zetten we in op bewustwording, preventie (gericht op daders en slachtoffers), opsporing en vervolging.

 

Hoe gaan we hieraan werken?
Het Programma Digitale Veiligheid en Cybercrime bestaat uit vijf sporen waarmee gewerkt wordt om de doelen voor de komende jaren te bereiken:

1. In actie komen!  Gemeenten, politie en OM komen gezamenlijk in actie om potentieel slachtoffer- en daderschap te voorkomen en daders te pakken.
2. Info, intelligence en sturing  We zetten ons in op het verbeteren van de zicht op (de grootte van) de problematiek, zodat er gericht kan worden gestuurd op acties die aansluiten op (lokale) problemen.
3. Kennis- en expertiseoverdracht  We vormen (kennis)netwerken die professionals input bieden om aan de slag te gaan met de opgave die er voor Midden-Nederland ligt.
4. Innovatie en verandering  'Digitaal is normaal'. We werken samen om deze boodschap binnen gemeenten, OM en politie te laten landen.
5. Communicatie  We zetten in op gedragsverandering bij (potentiële) slachtoffers en daders, maar ook bij veiligheidspartners. Een goede communicatiestrategie is essentieel.

 

Wat vind je in de lade Digitale Veiligheid en Cybercrime?

De lade is opgebouwd aan de hand van de vier wegen die door het CCV onderscheiden zijn op de cyberwegenkaart:

  1. Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit
  2. Eigen huis op orde
  3. Cyberincidenten en -crisis
  4. (Online) ordeverstoringen

 

Mis je informatie of staat er informatie in de apothekerskast die gedateerd is? Je kunt dit melden bij Tineke Hendrikse. 

Documenten en links

Er zijn 2 extra documenten zichtbaar als je bent ingelogd. Inloggen

Een woordenboek voor de technische en digitale terminologie.

Datum:

Auteur:

Cybersecurity Alliantie en Cyberveilig Nederland

Documenttype:

Handboek

Aantal pagina’s:

115

Download bestand

Agenda

1 sep. 2024
09:00 - 17:00 UUR | Wisselend per datum

Kennisbijeenkomst Digitale Veiligheid voor gemeenteraadsleden

Meer informatie

Nieuws

Bijeenkomsten en evenementen | 11 jul. 2024

Geslaagde eerste bijeenkomst CISO-ISO netwerk 13 juni

Op 13 juni 2024 kwam het CISO- en ISO-netwerk in Midden-Nederland voor het eerst bij elkaar. Het doel van het netwerk is om elkaar te kunnen vinden, van elkaar te leren en om makkelijker met elkaar samen te werken. De Chief Information Officer van de gemeente Hilversum verwoordde het mooi in zijn welkomstwoord; “We zijn geen concurrenten, we staan samen voor dezelfde opgaves”.

Lees artikel

Achtergrondinfo | 11 jul. 2024

Bestuurlijke bevoegdheden inzetten in de strijd tegen online criminaliteit

In de aanpak van ondermijnende criminaliteit is de inzet van bestuurlijke bevoegdheden gebruikelijk en normaal. We zien echter dat online criminaliteit voor meer leed (cumulatief) zorgt in onze samenleving en er mondiaal meer geld mee wordt verdiend dan met drugshandel. Het is noodzakelijk om alle registers te openen en met elkaar te gaan verkennen hoe we bestuurlijke bevoegdheden kunnen gaan inzetten. 

Lees artikel

Achtergrondinfo | 11 jul. 2024

Webinar onbewust onbekwaam: De rol van de OOV’er bij een cybercrisis

Op 3 juli gaf Remco Groet (Informatie Beveiligingsdienst) een webinar over de rol van de OOV-er bij een cybercrisis. Een groep van maar liefst 35 collega’s (CISO’s, OOV’ers en crisisfunctionarissen) sloot aan bij het webinar. Het verslag en de PowerPointpresentatie staan op de website van de Veiligheidscoalitie. Conclusie van Remco’s verhaal: de OOV’er heeft een essentiële rol (in de voorbereiding) bij een cybercrisis. Initieer oefeningen, breng het onderwerp op de agenda bij bestuurders en leg contact met je CISO.

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 18 jun. 2024

Bijeenkomst gemist? Lees hier het verslag van ‘De aanpak van geldezels’

Op maandag 27 mei organiseerden Openbaar Ministerie, Politie en Bureau RVS een themabijeenkomst over de aanpak van geldezels. In iedere gemeente in Midden-Nederland zijn geldezels. Geldezels vormen een cruciale schakel in het criminele verdienmodel bij onlinecriminaliteit. Gedurende de middag werden de aanwezigen geïnspireerd over de civielrechtelijke procedure rondom geldezelschap, het netwerk van de geldezel en de kenmerken daarbij, het voorkomen van geldezelschap en het integraal aanpakken van geldezels. Voor wie er niet bij was; er is een verslag gemaakt van de bijeenkomst.

Lees artikel

Achtergrondinfo | 18 jun. 2024

Nieuwe website demonstratierecht online

Als gemeente online onderzoek uitvoeren om de openbare orde en veiligheid te bewaken of herstellen. Mag dat zomaar? En welke juridische kaders gelden voor dit onderzoek? De VNG publiceerde hierover een nieuw protocol online onderzoek. Ook in dit nieuwsitem: bekijk de nieuwe website met alles wat je wil weten over het demonstratierecht. En heb jij een goed idee voor een project dat zich richt op online aangejaagde ordeverstoringen? Via City Deal/CVV kunnen gemeenten, private partijen etc. een subsidieaanvraag indienen. 

Lees artikel