Rijksoverheid start meerjarige campagne ‘Laat je niet interneppen’

Rijksoverheid start meerjarige campagne ‘Laat je niet interneppen’

‘Laat je niet interneppen’ is de nieuwe campagne van de Rijksoverheid om Nederlanders bewust te maken van online criminaliteit. Een veelgebruikte manier van criminelen is om mensen online te misleiden. Door in te spelen op persoonlijke situaties en zich voor te doen als iemand anders krijgen criminelen het voor elkaar om mensen op het verkeerde been te zetten. De campagne ‘Laat je niet interneppen’ is gericht op herkennen en voorkomen van online criminaliteit. 


Criminelen steeds slimmer, herkennen steeds lastiger

Door de gewiekste manieren van online misleiding door criminelen kan iedereen in hun val trappen, zo blijkt uit recent onderzoek. “Als een crimineel in het echt voor je neus zou staan, trap je er misschien niet zo snel in. Online is dat een stuk lastiger. Steeds meer mensen zijn slachtoffer van online criminaliteit. Daders worden slimmeren soms is een écht bericht moeilijk te onderscheiden van een nepbericht. Met deze campagne willen we mensen helpen om online misleiding sneller te herkennen, zodat ze eerst de afzender checken en bij twijfel wegklikken”, aldus demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius. Het volledige nieuwsartikel lees je hier.


Werk jij bij (o.a.) een gemeente? Dit is wat je kan doen 

Ben jij werkzaam in een gemeente of bij sociaal-maatschappelijke en culturele organisaties? Sta je dicht bij de burger? Geef dan graag binnen je bereik aandacht de komende campagnes. Bespreek de thema’s bijvoorbeeld op voorlichtingsavonden, in cursussen, tijdens events rondom het thema cybersecurity. Je kan de campagnes natuurlijk ook delen via (digitale) wijkagenten en buurtambassadeurs. Ter ondersteuning stelt de overheid een toolkit met verschillende campagnematerialen ter beschikking. Meer informatie over de campagnes volgt later. Hou hiervoor de informatie van de Rijksoverheid, de website van de Veiligheidscoalitie of LinkedIn van Bureau RVS in de gaten.