Jongeren zetten digitaal talent in tijdens Re_B00TCMP

Jongeren zetten digitaal talent in tijdens Re_B00TCMP

Walibi Holland was zaterdag het toneel van de Re_B00TCMP! Op dit ééndaagse event leren jongeren met IT-talent over de kansen en uitdagingen die de digitale wereld met zich meebrengt. De ouders kregen een apart programma om meer te leren over het digitaal domein. Met meer dan 40 jongeren en 11 ouders was het event een groot succes! Uiteraard mochten ze achteraf nog even de achtbanen testen.

Uitdagen
De Re_B00TCMP is een eendaags event over de kansen en uitdagingen die de digitale wereld met zich meebrengt. Dit event is bedoeld voor jongeren van 12 tot en met 25 jaar met interesse en skills op het gebied van IT. Via posters, gastlessen op scholen en met een online campagne zijn jongeren uitgedaagd om een challenge te maken waarmee zij zich konden kwalificeren voor dit event.

Digitale vaardigheden op positieve manier inzetten
Dit keer vond de re_B00TCMP plaats in de eenheid Midden – Nederland. “Het doel is om jongeren te laten zien hoe zij hun digitale vaardigheden op een positieve manier kunnen inzetten. Daarnaast is er een apart programma voor ouders om hen te helpen in hun digitale opvoeding en zodat zij ook op een laagdrempelige manier kunnen praten met hun kinderen over de digitale wereld.” vertelt Nicole Mulder van het COPS. En met succes. Zo gaf een aanwezige ouder aan de leefwereld van zijn kind nu een stuk beter te begrijpen.

Vroeg betrekken om grens te leren kennen
Het is belangrijk om jongeren met IT-talent in een vroeg stadium te bereiken. Enerzijds om ze te laten zien welke mooie kansen er voor ze liggen op de IT-arbeidsmarkt. Anderzijds om ze te leren waar online de grens ligt, om ze zo ook te behoeden die (vaak dunne) grenzen te overschrijden. Een van de tips die de jongeren die dag meekregen: ‘Als het niet van jou is, blijf je eraf’.

Gamen met politie
Tijdens de Re_B00TCMP vertelde het Cybercrimeteam van de politie-eenheid Midden-Nederland over politieonderzoeken op het gebied van cybercrime, wat wettelijk online wel en niet mag en over mogelijkheden om bijvoorbeeld te werken bij de politie. “Ik weet nog niet zo goed wat ik later wil, maar wat ik vandaag wel heb geleerd is hoe ik mijn skills op een bepaalde manier kan inzetten” vertelde een van de deelnemers. De andere deelnemers sloten zich hierbij aan en beschreven de dag als leuk, maar bovenal ook leerzaam. Verder volgden de jongeren presentaties over ethisch hacken, cybersecurity en deden zij mee aan verschillende digitale challenges. Daarnaast konden zij gamen met de politie of met elkaar. Kortom; genoeg te doen!