Training aan senioren op het gebied van digitale veiligheid. Ook in jouw gemeente?

Training aan senioren op het gebied van digitale veiligheid. Ook in jouw gemeente?

Onderdeel van het programma Digitale veiligheid en cybercrime zijn twee young professionals die in de regio Midden-Nederland trainingen geven op het gebied van digitale veiligheid. Zo is er de training “Laat je geen h@ck zetten”. Deze training gaat in op de psychologische aspecten van wat het slachtofferschap van cybercriminelen doet met mensen, maar ook welke psychologische trucjes de cybercriminelen gebruiken om de mensen zo ver te krijgen dat zij geld overmaken of persoonsgegevens afstaan. Een tweede training behoort bij de campagne ‘Echt-nep’. Wil jij in jouw gemeente oudere inwoners ook weerbaarder maken? In dit nieuwsartikel vind je meer informatie. 


Groep neemt enthousiast deel aan training 
Op 8 februari gaven trainers Robin en Joanne van Veelzijdig Veilig in Almere de training ‘Laat je geen h@ck zetten’. In IJsselstein gaven zij dezelfde dag de training behorend bij de ‘Echt-nep’ campagne. In beide gemeenten was er een flinke opkomst van 55-plussers die zich weerbaarder wilden maken tegen cybercriminelen.

Joanne:

‘De groepen deden ontzettend goed mee en we konden ook merken dat deze mensen bewust bezig waren met zichzelf weerbaarder maken tegen deze cybercriminelen. Er was veel interactie en ook kwam men met verschillende tips om weerbaarder te worden. Daarnaast waren er in Almere ook twee politieagenten aanwezig die de groep te woord hebben gestaan over wat er gebeurt met aangiftes en ook hoe zij deze boeven weten op te sporen. Tijdens de training ‘Echt-Nep’ kwam de vraag of wij iets konden vertellen over de zogenoemde babbeltrucs’. Wij hebben dit meegenomen in de presentatie en ook hier een stuk voorlichting over gegeven met hierbij herkenningspunten en tips om hier weerbaar tegen te worden. Het was leuk om te zien hoe de mensen actief bezig waren met het thema (digitale) oplichting en hoe zij elkaar ook bewust maken van bepaalde tips en tricks die zij kunnen inzetten om er niet in te trappen.’

Trainingen ook in jouw gemeente?
De trainers van Veelzijdig Veilig kunnen ook in jouw gemeente trainingen verzorgen voor senioren. De gemeente is hierbij verantwoordelijk voor de locatie (en faciliteiten) en de uitnodigingen aan de inwoners. De trainers verzorgen vervolgens de gewenste training. Wil jij dit ook voor jouw inwoners? Neem dan contact op met Jeroen Hamers of Tineke Hendrikse van het programma Digitale veiligheid & cybercrime.