Terugdringen jonge aanwas

Jonge aanwas betreft kinderen en jongeren (t/m 23 jaar), waarbij signalen en/of risicofactoren aanwezig zijn waardoor de kansen om af te glijden in de (drugs)criminaliteit verhoogd aanwezig zijn (en waar beschermende en/of versterkende factoren minder sterk aanwezig zijn). Deze jongeren hoeven niet per definitie aantoonbare politieregistraties te hebben, maar kan een categorie betreffen die vanuit kwetsbaarheid en aanwezige criminogene factoren de nieuwe instroom kunnen vormen van de volgende generatie (drugs)criminelen. 

Onder ‘signalen en/of risicofactoren van een startende betrokkenheid’ verstaan we: 
  • Signalen van professionals;
  • 0 tot maximaal 2 registraties op het gebied van ondermijnende criminaliteit;
  • Aanwezigheid van risicofactoren en/of een gebrek aan beschermende factoren. 

Risicofactoren zijn schulden, een kwetsbare gezinssituatie (bv. psychische problematiek of opvoedproblemen), een sociale omgeving die crimineel actief is, middelengebruik, schoolverzuim, gedragsproblemen, beïnvloedbaar zijn of zucht naar status en geld. Uitgangspunt voor de aanpak van jonge aanwas is een preventieve aanpak. 

 

Documenten en links

Een interviewbundel met interviews van verschillende personen met verschillende achtergronden, ervaringen en beroepen. Zij vertellen ons hun denkwijze rondom een geschikte Credible Messenger en aanpak om jongeren op het ‘rechte pad’ te houden.

Datum:

Auteur:

Straatwaarde(n)

Documenttype:

Algemeen

Aantal pagina’s:

30

Download bestand

Agenda

21 mei 2025
09:00 - 16:00 UUR | Zalencentrum Almere (Televisieweg 2a, Almere)

Bijeenkomst Samenwerken bij online jeugdcriminaliteit

Online jeugdcriminaliteit groeit in een razendsnel tempo en brengt grote uitdagingen met zich mee. Rivaliserende jeugdgroepen, online fraude, het gemak voor criminelen om in contact te komen met jongeren via de online wereld, grensoverschrijdend seksueel gedrag en de online handel in drugs. Dit vraagt om een integrale aanpak. Maar hoe werk je effectief samen om deze problematiek te signaleren en aan te pakken?
Meer informatie

Nieuws

Beleid en sturing | 27 mrt. 2025

‘De ongemakkelijke waarheid; als niets doen een prima optie is’

Dit is de titel van de workshop die team Straatwaarden gaf bij de inspiratiedag Preventie met Gezag (PmG) in Fort Lent, Nijmegen op 13 maart. De bijeenkomst was bedoeld om alle partners die samenwerken in PmG te inspireren en te verbinden. Tijdens deze workshop reflecteerden we kritisch op de cijfers van jeugdcriminaliteit, de preventieaanpak van jonge aanwas en de interventiekoorts die daar soms door ontstaat: the road to hell is paved with good interventions. Hebben we niet een te optimistisch beeld van het effect van interventies die nog niet voldoende zijn uitgedacht? En hebben we het probleem wel scherp waarop deze interventie moet aansluiten? 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 27 mrt. 2025

Voortgang en toekomstbestendigheid Kapot Sterk onderwerp van gesprek tijdens 3e netwerkbijeenkomst

Op 27 maart kwamen alle partners van het lesprogramma Kapot Sterk samen in het kantoorgebouw ‘De Enk’ te Arnhem. Tijdens deze bijeenkomst stonden de voortgang, effectiviteit en toekomstbestendigheid van het programma centraal. In samenwerking met onderzoekers, beleidsmakers en uitvoerders werden de eerste resultaten van de effectmeting en de procesevaluatie besproken. Ook werd stilgestaan bij de structurele verankering van Kapot Sterk binnen de Stichting Aanpak Straat- en Schoolveiligheid (SASS) en de rol van Veilig In en Om School (VIOS) in de verdere ontwikkeling van het programma. 

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 21 feb. 2025

Dataverzameling op scholen gestart! - Onderzoek naar online benaderen van jongeren voor (drugs)criminaliteit

Criminelen benaderden jongeren voor (drugs)criminaliteit vroeger vooral offline, maar doen dit tegenwoordig steeds vaker online. Hoe en in welke mate dit gebeurt, en of bepaalde jongeren extra kwetsbaar zijn, is nog onduidelijk. Om hier meer zicht op te krijgen, is in Midden-Nederland een onderzoek naar het online benaderen van jongeren voor (drugs)criminaliteit gestart. Dit helpt onder andere om preventie gerichter in te zetten. 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 22 nov. 2024

Probleemgericht werken: een waardevolle middag bij het Q-werkcollege

Professionals herkennen het ongetwijfeld: we zetten goed bedoelde interventies rondom jonge aanwas in de (drugs)criminaliteit in, in de hoop dat het leidt tot positieve uitkomsten. Maar weten we écht of deze interventies aansluiten bij het probleem? En wordt er voldoende gemeten wat de impact is? Dit onderwerp kwam aan de orde op dinsdag 19 november tijdens het Q-werkcollege ‘Aan de slag met een gerichte aanpak’ over probleemgericht werken. Tijdens de bijeenkomst - die plaatsvond in het huis voor de provincie Utrecht- leerden deelnemers niet alleen over theorie, maar gingen ze zelf ook actief aan de slag. 

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 29 okt. 2024

Onderzoek naar online benaderen van jongeren voor (drugs)criminaliteit

Het benaderen van jongeren voor (drugs)criminaliteit werd voorheen enkel offline gedaan, bijvoorbeeld op straat, op feesten, sportclubs en scholen. Criminelen leggen nu steeds vaker online contact met jongeren, blijkt uit onderzoek. Het is alleen onduidelijk hoe en in welke mate jongeren on- en offline worden benaderd en of bepaalde jongeren mogelijk specifiek doelwit zijn. Oftewel, of bepaalde persoonskenmerken verband houden met de kans om online of offline benaderd te worden. Om hier meer zicht op te krijgen starten we in Midden-Nederland een onderzoek naar het online benaderen van jongeren voor (drugs)criminaliteit. Dit helpt om preventie gerichter in te zetten.  

Lees artikel

Tips | 2 okt. 2024

Hoe pak je een complex veiligheidsvraagstuk effectief aan?

Je herkent het ongetwijfeld: goed bedoelde interventies rondom jonge aanwas in de (drugs)criminaliteit worden ingezet met de hoop dat het leidt tot positieve uitkomsten. Maar weten we écht of deze interventies aansluiten bij het probleem? En wordt er voldoende gemeten wat de impact is?

Lees artikel