Probleemgericht werken: een waardevolle middag bij het Q-werkcollege

Probleemgericht werken: een waardevolle middag bij het Q-werkcollege

Professionals herkennen het ongetwijfeld: we zetten goed bedoelde interventies rondom jonge aanwas in de (drugs)criminaliteit in, in de hoop dat het leidt tot positieve uitkomsten. Maar weten we écht of deze interventies aansluiten bij het probleem? En wordt er voldoende gemeten wat de impact is? Dit onderwerp kwam aan de orde op dinsdag 19 november tijdens het Q-werkcollege ‘Aan de slag met een gerichte aanpak’ over probleemgericht werken. Tijdens de bijeenkomst - die plaatsvond in het huis voor de provincie Utrecht- leerden deelnemers niet alleen over theorie, maar gingen ze zelf ook actief aan de slag. 

Hoe kun je een complex criminaliteitsprobleem effectief aanpakken? 
De middag begon met een presentatie over 'probleemgericht werken', ook wel bekend als Problem-Oriented Policing (POP). Dit is geen hocus-pocus, maar een methode die helpt om criminaliteitsproblemen op een slimme, gerichte manier aan te pakken. We vertaalden de aanpak naar de praktijk, zodat deze direct toepasbaar is. Hierna kwamen praktijkervaringen aan bod. Edwin Meerdink van de gemeente Stichtse Vecht vertelde over zijn ervaringen met deze methode, bij een casus waarin hij ondersteund is door het programma Straatwaarden. Hij liet zien welke voordelen deze aanpak biedt, maar ook welke uitdagingen je tegenkomt.

Tot slot gingen de deelnemers zelf aan de slag met een praktijkcasus. Hiermee konden ze oefenen met de methodiek en alvast de eerste stappen zetten. Kortom, het was een middag vol nieuwe inzichten, goede gesprekken en waardevolle connecties. En wie weet, misschien wordt ergens in het land nu een heel effectief plan uitgerold – dankzij de ideeën die hier ontstonden samen met de partners.