
Voortgang en toekomstbestendigheid Kapot Sterk onderwerp van gesprek tijdens 3e netwerkbijeenkomst
Op 27 maart kwamen alle partners van het lesprogramma Kapot Sterk samen in het kantoorgebouw ‘De Enk’ te Arnhem. Tijdens deze bijeenkomst stonden de voortgang, effectiviteit en toekomstbestendigheid van het programma centraal. In samenwerking met onderzoekers, beleidsmakers en uitvoerders werden de eerste resultaten van de effectmeting en de procesevaluatie besproken. Ook werd stilgestaan bij de structurele verankering van Kapot Sterk binnen de Stichting Aanpak Straat- en Schoolveiligheid (SASS) en de rol van Veilig In en Om School (VIOS) in de verdere ontwikkeling van het programma.
Borging en structurele inbedding
Een belangrijk onderwerp tijdens de bijeenkomst was de structurele borging van Kapot Sterk. De Stichting Aanpak Straat- en Schoolveiligheid (SASS)
speelt hierin een centrale rol. Hans Jansen (directeur SASS) ging in op de stappen die nodig zijn om het programma duurzaam te verankeren en breed inzetbaar te maken. Daarnaast werd de rol van Veilig In en Om School (VIOS) toegelicht door Sabrina Koppenhagen (VIOS-coördinator), waarbij werd ingegaan op de aansluiting tussen Kapot Sterk en bredere veiligheidsinitiatieven binnen scholen en gemeenten.
• Lees hier meer over de borging van Kapot Sterk.
Onderzoek naar effectiviteit en implementatie
Het lesprogramma Kapot Sterk beoogt bij te dragen aan het vergrote van de weerbaarheid van jongeren tegen de verleidingen van (drugs)criminaliteit. Het projectteam heeft de doorontwikkeling van Kapot Sterk naar een theoretisch goed onderbouwde interventie in gang gezet. Deze doorontwikkeling omvat meerdere trajecten, waaronder een procesevaluatie van het huidige programma. Het doel van deze evaluatie is om het implementatieproces te verbeteren en waardevolle inzichten op te halen voor verdere procesmatige ontwikkeling. Onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix (AEF) heeft deze procesevaluatie uitgevoerd. Om inzicht te krijgen in de effectiviteit van het programma is een effectmeting uitgevoerd binnen het onderzoeksprogramma Explaining, Preventing, and Intervening in Organized Crime involvement (EPIC) van de Universiteit Utrecht. Een PhD-onderzoeker van de Universiteit Utrecht deelde de eerste resultaten en verduidelijkte welke factoren bijdragen aan de impact van Kapot Sterk op de doelgroep.
Financiering en doorontwikkeling
Naast implementatie en effectiviteit is duurzame financiering een cruciale factor voor de toekomst van Kapot Sterk. Tijdens de netwerkbijeenkomst werd een interactieve werksessie gewijd aan financieringsmogelijkheden en de strategische keuzes die nodig zijn om Kapot Sterk structureel te verankeren. Jordy Krasenberg (projectleider Kapot Sterk) leidde de sessie en begeleidde de deelnemers bij het verkennen van duurzame financieringsopties. Daarnaast werd gekeken naar de inhoudelijke doorontwikkeling van het programma. De deelnemers bespraken welke aanpassingen nodig zijn om Kapot Sterk te optimaliseren en nog beter af te stemmen op de behoeften van de doelgroep.
Conclusies en vervolgstappen
De netwerkbijeenkomst bood een waardevol moment om inzichten uit te wisselen en gezamenlijk na te denken over de toekomst van Kapot Sterk. Om het initiatief verder te versterken en duurzaam te borgen, is nauwe samenwerking tussen beleidsmakers, onderzoekers en uitvoerders essentieel. De bijeenkomst werd afgesloten met een netwerkgelegenheid, waarin deelnemers de kans kregen om in gesprek te gaan over de besproken thema’s en verdere samenwerkingskansen te verkennen.
Meer weten?
Neem contact op via info@kapot-sterk.nl of bezoek onze website voor aanvullende informatie.