Nieuwe podcast: Hoe raken jongeren betrokken bij de georganiseerde criminaliteit?

Nieuwe podcast: Hoe raken jongeren betrokken bij de georganiseerde criminaliteit?

Explosieven plaatsen, coke uithalen en drugs dealen. Wat bezielt jonge jongens om dit soort feiten te plegen? Zijn ze geronseld, worden ze gedwongen of hebben ze zichzelf aangeboden en wat is hun motief? Het antwoord hoor je in onze podcast op Spotify!

In deze podcast spreekt team Straatwaarden hierover met het Team Criminele Inlichtingen van de Politie Eenheid Midden-Nederland. Het team sprak tientallen informanten met linken naar de zware criminaliteit. Ook aan tafel, Ida Adamse, promovendus bij het NSCR. Ida deed onderzoek naar het risico- en beschermende factoren voor het toetreden in de georganiseerde criminaliteit en de verschillende manieren waarop jongeren betrokken raken. 

In twee delen hebben we het onder deze onderwerpen. Zowel vanuit wetenschappelijk onderzoek als vanuit het perspectief van de onderwereld. Met als doel zorg- en veiligheidsprogessionals handvatten te geven in hun aanpak. In het eerste deel hebben we het overde manieren waarop jongeren betrokken raken bij de georganiseerde criminaliteit, ook wel aanwasmechanismen. Het onderzoek van het Team Criminele Inlichtingen is niet beschikbaar buiten partners die samenwerken met de politie vanwege de interne status van het onderzoek.