Hoe pak je een complex veiligheidsvraagstuk effectief aan?
Je herkent het ongetwijfeld: goed bedoelde interventies rondom jonge aanwas in de (drugs)criminaliteit worden ingezet met de hoop dat het leidt tot positieve uitkomsten. Maar weten we écht of deze interventies aansluiten bij het probleem? En wordt er voldoende gemeten wat de impact is?
Bij Straatwaarden helpen we onze partners bij het gericht aanpakken van een criminaliteitsprobleem middels ‘probleemgericht werken’. Dit is gebaseerd op de principes van Problem-Oriented Policing (POP).
Binnen deze werkwijze ligt de focus op het identificeren en analyseren van een specifiek criminaliteitsprobleem, om daarmee gerichte interventies te ontwikkelen. Je zoekt samen met je partners naar de onderliggende oorzaken van de problemen en je creëert focus. En als je gaat interveniëren, doe je daarna een passende evaluatie.
Probleemgericht werken klinkt misschien eenvoudig, maar de praktijk is vaak complexer. Voor een juiste aanpak is geen standaardoplossing. Bij Straatwaarden hebben we niet alle antwoorden, maar we geloven sterk in de kracht van de wetenschappelijke methode om complexe criminaliteitsproblemen rondom jongeren en (drugs)criminaliteit in gemeenten systematisch aan te pakken. Door samen met de partners praktijkgericht te werken, combineren we wetenschappelijke inzichten met lokale kennis, waardoor we stap voor stap onderbouwd toewerken naar een duurzamere aanpak.