Achtergrondinfo | 22 apr. 2024

Campagne huurwoningen Meld Misdaad Anoniem verlengd

Vorig jaar ontwikkelde Meld Misdaad Anoniem in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) een campagne tegen misstanden in (sociale) huurwoningen. Er namen toen 45 gemeenten en 30 woningcorporaties aan deel. Vanwege de positieve reacties en resultaten wordt de campagne verlengd en uitgebreid. Wil jouw gemeente deelnemen aan de M-campagne?

Lees artikel

Achtergrondinfo | 14 mrt. 2024

Samenwerking sleutel tot aanpak ondermijning en vastgoed

Op 4 maart vond een goed bezochte netwerkbijeenkomst vastgoed plaats. In de afgelopen drie jaar is veel kennis opgedaan over hoe ondermijning op de meest effectieve manier bestreden kan worden in relatie tot vastgoed. Burgemeester Niek Meijer van Huizen benoemde samenwerking als ‘de sleutel’ in de aanpak. De gemeente Gooise Meren is deze samenwerking bijvoorbeeld aangegaan met woningcorporaties, om zo woon- en adresfraude tegen te gaan. Hoe ze dat willen doen en welke inzichten tijdens de vastgoedbijeenkomst werden gedeeld, lees je in dit artikel. 

Lees artikel

Achtergrondinfo | 22 jan. 2024

Doorontwikkeling Kapot Sterk onderwerp tijdens intervisie en lerend netwerk-bijeenkomst

Op 7 december 2023 kwamen twaalf gemeenten samen in de Social Impact Factory in Utrecht voor een bijeenkomst over de nieuwste ontwikkelingen rondom het preventieve lesprogramma Kapot Sterk. Alle aanwezigen zijn of willen aan de slag met Kapot Sterk. Tijdens de bijeenkomst vertelde het projectteam van Kapot Sterk, samen met de pedagogen van Oké op School en de onderzoekers van Andersson Elffers Felix (AEF), EPIC en het Ministerie van Justitie en Veiligheid, over de doorontwikkeling van het lesprogramma.

Lees artikel

Achtergrondinfo | 20 dec. 2023

Straatwaarden blikt terug op 2023: een zoektocht en koerswijzigingen

Het afgelopen jaar stond bij Straatwaarden in het teken van hard werken en soms juist stilstaan. Van doorpakken met volle overtuiging tot twijfelend reflecteren of we wel het goede doen in de aanpak van jonge aanwas. Deze zoektocht heeft geleid tot een koerswijziging waarin we jullie graag meenemen. Ook in dit nieuwsartikel twee interessante podcasts, o.a. over hoe jongeren betrokken raken bij georganiseerde criminaliteit.

Lees artikel

Achtergrondinfo | 20 dec. 2023

Nieuwe Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) verschenen

Op 12 december heeft de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid) het nieuwe Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) gepubliceerd. Het meest in het oog springende nieuwsfeit, dat op veel aandacht in de media heeft kunnen rekenen, is de verhoging van het dreigingsniveau terrorisme van 3 (‘voorstelbaar’) naar 4 (‘reëel’). Kort voor het DTN verscheen -eveneens van de NCTV- al de risico- en crisisbarometer najaar 2023 naar de beleving van het algemeen publiek van risico’s en dreigingen voor de nationale veiligheid.

Lees artikel

Achtergrondinfo | 24 okt. 2023

“Toch niet of toch wel?’ Deel ik zorgelijke signalen die ik zie?

“Toch niet… of toch wel?” het zijn de woorden van een wijkagent over het delen van zorgelijke signalen die professionals soms zien bij jongeren op straat. Het is een bekend dilemma: wanneer ga je in gesprek met anderen over je vermoedens, hoeveel ruimte is daarvoor en mag je die informatie wel uitwisselen met iemand anders? Onder andere dit onderwerp stond centraal in de bijeenkomst die Straatwaarden verzorgd heeft in Stichtse Vecht op 28 september. Ook in deze nieuwsbrief een verslag van de denktank met als onderwerp ‘Werkt voorlichting als interventie.’

Lees artikel

Achtergrondinfo | 24 okt. 2023

Nieuwe toolkit communicatie ondermijnende criminaliteit beschikbaar

Communicatie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Denk aan het creëren van bewustwording, het vergroten van meldingsbereidheid en het leren herkennen van signalen. Om deze communicatie te ondersteunen is de toolkit communicatie Georganiseerde Ondermijnende Criminaliteit 3.0 ontwikkeld voor – en in samenwerking met- communicatieadviseurs van gemeenten, politie, OM, Belastingdienst (en overige partners).

Lees artikel

Achtergrondinfo | 25 sep. 2023

Nieuwe koers voor programma Straatwaarden

Vanaf het moment dat Straatwaarden een plek kreeg in het eerste actieplan Wie praat, die gaat (2018), heeft het programma een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Stonden de eerste jaren in het teken van pionieren en het kweken van urgentiebesef voor het probleem, inmiddels weten we nu steeds beter wat wel en niet werkt. Op basis van alle opgedane inzichten kunnen we daarmee steeds effectievere interventies ontwikkelen en onze partners beter adviseren. Inmiddels is de urgentie ook breed doorgedrongen, iets wat blijkt uit de grote vraag vanuit gemeenten naar advies over de aanpak van jonge aanwas. Deze positieve ontwikkeling vraagt daarmee om een nieuwe koers. 

Lees artikel

Achtergrondinfo | 5 jun. 2023

Uitspraak Raad van State heeft invloed op bestuursrechtelijke handhaving

Op 31 mei 2023 heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling) twee uitspraken gedaan die (weer) van grote invloed zijn op de bestuursrechtelijke handhaving. 

Lees artikel

Achtergrondinfo | 21 apr. 2023

Werkend leren: training helpt de gemeentelijke organisatie beter te doorgronden

Meer zicht krijgen op elkaars beweegredenen, motivaties en barrières, vormde een belangrijk aandachtspunt uit de evaluatie van het actieplan 'Wie praat die gaat’ 1.0. Dit moet uiteindelijk leiden tot een betere onderlinge samenwerking. Het is dus belangrijk dat de veiligheidspartners de 'donkere krochten' van de verschillende organisaties kennen. Daarom ontwikkelt iedere kernpartner (politie, gemeente, Belastingdienst, OM) een specifieke training die medewerkers van de andere partnerorganisaties kunnen volgen.

Lees artikel