Straatwaarde(n)

Midden-Nederland speelt een grote regisserende rol in de (inter)nationale cocaïnehandel. Een aantal van de grootste internationale drugscriminelen komt uit deze regio. De handel heeft verwoestende effecten. Het is een harde wereld vol geweld en intimidatie. Excessief geweld of de dreiging daarmee is een instrument om het criminele imperium in stand te houden of uit te breiden. Drugscriminelen investeren in (kwetsbare) wijken om respect en afhankelijkheid af te dwingen. 

Verschillende partners zoals gemeenten, politie en het OM werken nauw samen om de drugshandel terug te dringen en te voorkomen dat jongeren de zware criminaliteit in worden gezogen. Specifiek op dit thema ondersteunt het regioprogramma Straatwaarde(n) van het RIEC Midden-Nederland.

Het programma richt zich op het terugdringen en voorkomen van (de doorgroei van) jonge aanwas op de criminele ladder. Een belangrijk onderdeel hierbij is het ondersteunen van gemeenten met kennis en analyse om lokaal meer inzicht te krijgen in de problematiek rond jonge aanwas. Ook ondersteunt het team de lokale ambities door te adviseren over preventieve en repressieve interventies. 

Het doel van het programma is om vanuit een integrale aanpak samen met ketenpartners repressie in samenhang met preventie in te zetten om jonge aanwas in de drugscriminaliteit terug te dringen en een uitweg te bieden aan diegenen die hierin al verstrikt zitten. Dit doen we in Midden-Nederland op verschillende niveaus van lokaal tot regionaal.

 

Nieuws

5 apr. 2023

Werkbezoek Italië: een indrukwekkende maatschappelijke strijd tegen de maffia

Symposium Il metodo Italiano 
Het is een druilerige koude avond in oktober 2022. Wij, Jan van Wijck en Henk Goldsteen van RIEC MN hebben in Rotterdam een afspraak met collega’s van Libera een organisatie in Italie, die zich bezighoudt met de preventieve aanpak van de Italiaanse maffia. Lichtelijk zenuwachtig of ons Engels voldoende is, lopen we naar het hotel waar de Italiaanse delegatie verblijft. De volgende dag organiseren we samen met deze collega’s op het symposium “Il Metodo Italiano” een workshop over Libera en over ons programma Straatwaarde(n). Onze taak is om de Italiaanse situatie te vertalen naar de Nederlandse context. Onze programma’s lijken ergens wel op elkaar.

Lees artikel