Campagnes | 27 sep. 2024
Hoe ga jij aan de slag met cybersecuritymaand oktober?De hele maand oktober staat in het teken van cybersecurity, een uitgelezen kans om extra aandacht te besteden aan online veiligheid en cyberveilig gedrag. Welke actie ga jij deze maand in jouw gemeente ondernemen? Of je nu een evenement organiseert of kiest voor gerichte communicatie-uitingen, elke actie telt! Wij kunnen je daarbij helpen.
Campagnes | 27 sep. 2024
Politie ontwikkelt signalenkaart vakantieparken en digitale criminaliteitVakantieparken zijn over het algemeen plekken waar mensen recreatief verblijven. Helaas gebruiken criminelen vakantieparken ook, maar dan voor hun criminele activiteiten. In de wereld van ondermijning is dit al langer een bekend fenomeen. Maar ook op het gebied van digitale criminaliteit wordt er gebruik gemaakt van vakantieparken.
Veiligheidsontwikkeling | 11 jul. 2024
Platform Veilig Ondernemen Midden-Nederland: samen veilig ondernemenPVO Midden-Nederland opereert nu bijna twee jaar op volle toeren. Als een echte startup zijn we volop bezig met het vergroten van onze naamsbekendheid en het promoten van onze diensten. PVO Midden-Nederland maakt deel uit van de Veiligheidscoalitie Midden-Nederland en valt onder PVO-NL, de landelijke organisatie die zich inzet voor veilig ondernemen. Onze missie als Midden-Nederland is duidelijk: het bevorderen van veilig ondernemen in de regio. Dit doen we op diverse manieren, waarbij we ons richten op branches, thema’s en gebieden.
Veiligheidsontwikkeling | 18 jun. 2024
Fraude met online handel stijgt 39%In de eerste vijf maanden van 2024 stijgt in Midden-Nederland de totale geregistreerde criminaliteit met 1% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Van de 38 gemeenten in de regio, is bij acht gemeenten deze stijging 10% of meer geweest. Daar staan elf gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. De grootste stijging in type criminaliteit zien we deze maand bij fraude, in de subcategorie online handel (+39%). De grootste daling betreft cybercrime (-22%).
Veiligheidsontwikkeling | 29 mei 2024
Succesvolle netwerkbijeenkomst Kapot SterkOp donderdag 23 mei 2024 was alweer de tweede netwerkbijeenkomst van Kapot Sterk, waarin de doorontwikkeling van het lesprogramma centraal stond. Uit het hele land kwamen partners die werken met Kapot Sterk (of dit van plan zijn) naar Utrecht. Van projectleiders en beleidsmedewerkers van de gemeenten tot de Nationale Politie, het ministerie van Justitie &Veiligheid, Halt en jongerenwerk.
Veiligheidsontwikkeling | 23 mei 2024
Drugshandel, -vervaardiging en -bezit stijgt in april met 48%In de eerste vier maanden van 2024 stijgt de totale geregistreerde criminaliteit in Midden-Nederland met 3% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Van de 38 gemeenten in de regio is bij acht gemeenten deze stijging 10% of meer geweest. Daar staan elf gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. De grootste stijging in type criminaliteit in desbetreffende periode zien we deze maand niet bij zakkenrollen, maar bij de drugshandel, -vervaardiging en -bezit (+48%). De grootste daling betreft wederom zedendelicten (-23%).
Veiligheidsontwikkeling | 23 mei 2024
Vele hulpvragen senioren leiden tot actie banken met programma Toegankelijk bankierenEr komen bij seniorenorganisaties regelmatig vragen binnen van senioren over problemen met bankieren en over hoe ze beter kunnen leren omgaan met mobiel bankieren. De banken zijn daarom mede op aandringen van de landelijke seniorenorganisaties met het programma Toegankelijk bankieren gestart. En wat is de rol van de OOV-er bij een digitale crisis? Daar hoor je meer over in het webinar ‘Onbewust onbekwaam: de rol van de OOV-er bij een cybercrisis.
Veiligheidsontwikkeling | 22 apr. 2024
Sterke daling aantal zedendelicten in Midden-NederlandIn het eerste kwartaal van 2024 stijgt in Midden-Nederland de totale geregistreerde criminaliteit met 2% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland, is bij negen gemeenten deze stijging 10% of meer geweest. Daar staan negen gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. De grootste stijging in type criminaliteit in desbetreffende periode zien we wederom bij zakkenrollen (+49%). De grootste daling betreft wederom zedendelicten (-23%).
Veiligheidsontwikkeling | 14 mrt. 2024
Geregistreerde criminaliteit stijgt met 2%In de eerste twee maanden van 2024 stijgt de totale geregistreerde criminaliteit in Midden-Nederland met 2% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland, is bij elf gemeenten deze stijging 10% of meer geweest. Daar staan tien gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. De grootste stijging in type criminaliteit in deze periode is weer te zien bij zakkenrollen (+82%). Zedendelicten laat met -22% de grootste daling zien.
Veiligheidsontwikkeling | 14 mrt. 2024
Nieuwe Omgevingswet heeft gevolgen voor aanwijzing toezichthoudersPer 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Dit heeft ook gevolgen voor de aanwijzing van de in een gemeente werkzame toezichthouders. Bestemmingsplannen zijn van rechtswege overgegaan in het omgevingsplan zodat bijvoorbeeld een controle op een activiteit in een pand niet langer op grond van de Wet algemene bepalingen is, maar op grond van de Omgevingswet. En zo is er meer wet- en regelgeving gewijzigd. Het is dus zaak de aanwijzing voor toezichthouders in de gemeente aan te passen en goed te regelen. Dit om te voorkomen dat toezichthouders controles uitvoeren zonder dat zij hiertoe (nog langer) aangewezen zijn.
Veiligheidsontwikkeling | 6 mrt. 2024
Streetstories: in de belevingswereld van de jongere kruipenVeiligheidsontwikkeling | 22 feb. 2024
Jurisprudentie: politie kan en mag nog steeds aansluiten bij integrale controlesIn 2022 deed de politierechter een uitspraak in een strafproces waardoor heel even paniek ontstond in politie- en gemeenteland. In die uitspraak in 2022 ging een verdachte van drugshandel (strafrechtelijk) vrijuit omdat, volgens oordeel van de rechter, het bewijs van de aanwezigheid van heel veel drugs en een drugslab onrechtmatig was verkregen. De onrechtmatigheid bestond eruit dat de politie tijdens een integrale controle zonder geldige reden direct met de gemeente meegelopen was, een loods in. Alles wat daarna in de bijhorende woning was aangetroffen was daardoor ook onrechtmatig verkregen. De landelijke ontstane onrust, die heel even neigde naar het oordeel dat politie dus nooit meer aan kan sluiten bij integrale controles, was niet terecht.
Veiligheidsontwikkeling | 15 feb. 2024
Controle villa in Amersfoort: adres voor 400 bedrijvenEen vrijstaande villa in een woonwijk in Amersfoort was dinsdag het decor van een multidisciplinaire controle, ingezet op advies van het RIEC Midden-Nederland. Gemeente Amersfoort, politie, Belastingdienst én een curator betraden het pand waar, op papier, bijna 400 bedrijven staan ingeschreven. Het vermoeden bestaat dat een aantal van deze bedrijven zich niet houdt aan wet- en regelgeving, met vermoedens van fraude, witwassen van drugsgeld en het doorgeven van onjuiste gegevens aan het handelsregister tot gevolg.
Campagnes | 15 feb. 2024
Nieuwe overheidscampagne ‘Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig’ van startOp safer internet day 2024 is een nieuwe rijksoverheidscampagne van start gegaan met als thema Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig. De campagne richt zich op het belang van online dubbele beveiliging, ook wel two factor authentication genoemd (2fa) en bevat onder andere een toolkit die gemeenten (en private partijen) in kunnen zetten om inwoners weerbaarder te maken.
Veiligheidsontwikkeling | 22 jan. 2024
Handelingskader VOG-P screening van gemeentemedewerkers gereedSinds 1 mei 2023 is de VOG-P screening verplicht voor alle buitengewoon opsporingsambtenaren en nieuwe gemeentelijke medewerkers binnen de domeinen openbare orde en veiligheid, Bibob, ondermijning, informatievoorziening en toezicht. Om gemeenten te ondersteunen bij het invulling geven aan de verplichte screening, heeft het RIEC Midden-Nederland, in samenwerking met/met input van de werkgroep Weerbare overheid en de leerkring VOG-P een handelingskader ontwikkeld. Het handelingskader moet gemeentemedewerkers helpen om de invoering van de verplichte screening eenvoudiger te maken.
Veiligheidsontwikkeling | 22 jan. 2024
Digitale agenda gemeenten 2024: Naar een waardenvolle informatiesamenlevingOnze samenleving is digitaal in transitie. Die transitie biedt nieuwe mogelijkheden en enorme kansen voor onze welvaart en ons maatschappelijk welzijn. Echter baren digitale ontwikkelingen ook zorgen. De ‘Digitale agenda gemeenten 2024’ van de VNG biedt hierbij de helpende hand en ordent thema’s, onderwerpen en vraagstukken die spelen in de informatiesamenleving.
Veiligheidsontwikkeling | 20 dec. 2023
Geregistreerde criminaliteit stijgt met 2% in de eerste elf maandenIn de eerste tien maanden van 2023 stijgt in Midden-Nederland de totale geregistreerde criminaliteit met 2% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland, is bij acht gemeenten deze stijging 10% of meer geweest. Daar staan vijf gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. De grootste stijging in type criminaliteit in desbetreffende periode zien we wederom bij zakkenrollen (+50%). De grootste daling betreft wederom de overvallen met geweld (-25%).
Veiligheidsontwikkeling | 20 dec. 2023
E-learning BUIT voor professionals: bewustwording en signalering mensenhandelCriminele en seksuele uitbuiting hebben een ontwrichtend effect. Op kinderen, jongeren en volwassenen die slachtoffer worden. En op de samenleving als geheel. Jongeren zijn vaak slachtoffer, maar ook pleger van deze vormen van mensenhandel. De aanpak van criminele en seksuele uitbuiting onder jongeren begint met bewustwording en signalering. Hiervoor ontwikkelden Noord-Holland Samen Veilig en Fier BUIT voor professionals. Een beknopte en praktische e-learning voor professionals die met jongeren werken: op school, op straat, in de zorg of waar dan ook.
Veiligheidsontwikkeling | 20 dec. 2023
Doet jouw gemeente al mee aan de VNG competitie Gemeentedelers 2024?Als Veiligheidscoalitie Midden-Nederland hebben wij contact met alle gemeenten in Midden-Nederland. Zo horen we vaak nieuwe ideeën en invalshoeken voor de aanpak van ondermijning, mooie campagnes ter bestrijding van digitale criminaliteit of best practices op het gebied van maatschappelijke onrust. We faciliteren uiteraard de samenwerking binnen (en buiten) de regio en delen zo veel van deze ideeën. Maar jouw idee verdient misschien een groter podium? Doe dan mee aan de VNG-competitie GemeenteDelers 2024.
Campagnes | 20 dec. 2023
Werf jij al Burgernetdeelnemers? Volg het voorbeeld van (o.a.) UtrechtNa de landelijke campagne in september is in meerdere gemeenten extra campagne gevoerd, waaronder bijvoorbeeld een de gemeente De Bilt. En ook gemeente Utrecht pakt uit! Deze maand startte een langdurige campagne om Burgernetdeelnemers te werven. En niet alleen bij het publiek, ook alle medewerkers worden op verschillende manieren op gewezen om hun steentje bij te dragen aan een veiliger Utrecht. Want hoe meer mensen er meedoen, hoe sneller een persoon (of voertuig) gevonden kan worden.