Controle villa in Amersfoort: adres voor 400 bedrijven

Controle villa in Amersfoort: adres voor 400 bedrijven

Een vrijstaande villa in een woonwijk in Amersfoort was dinsdag het decor van een multidisciplinaire controle, ingezet op advies van het RIEC Midden-Nederland. Gemeente Amersfoort, politie, Belastingdienst én een curator betraden het pand waar, op papier, bijna 400 bedrijven staan ingeschreven. Het vermoeden bestaat dat een aantal van deze bedrijven zich niet houdt aan wet- en regelgeving, met vermoedens van fraude, witwassen van drugsgeld en het doorgeven van onjuiste gegevens aan het handelsregister tot gevolg.


Failliet

Aangezien zowel de eigenaar als de commerciële huurder (de domicilieverlener) van het pand failliet zijn verklaard, ging de curator mee naar binnen om de waarde van het pand en de boedel te bepalen. De gemeente trad binnen op grond van het bestemmingsplan (de bestemming van de villa is wonen) en de BRP. De Belastingdienst controleerde de administratie en de politie stelde het pand veilig. Nadat de slotenmaker de voordeur van het pand wist te openen, traden de partners achtereenvolgens binnen. Zoals verwacht, bleek er geen sprake van bewoning; wel troffen partners een half ingericht kantoorgebouw aan vol losse papieren, mappen met administratie, ongeopende brieven en pakjes. 

Aan de slag
De Belastingdienst gaat met opgehaalde informatie uit de controle verder met het invorderen van gelden van zowel de ingeschreven bedrijven, als de eigenaar en de commerciële verhuurder. De KVK kan op basis van de gemeentelijke bevindingen mogelijk een groot deel van de bedrijven uitschrijven en de curator en de gemeente zoeken samen naar een tijdelijke maatschappelijke invulling van het pand, in afwachting van het strafproces.

Inmiddels lijken er in deze zaak ook connecties te zijn met de regio Amsterdam. Met RIEC Amsterdam-Amstelland is contact om te kijken hoe we hierin samen kunnen optrekken.

Journalist Siem Eikelenboom ging mee op controle, lees hier zijn artikel.