Jurisprudentie: politie kan en mag nog steeds aansluiten bij integrale controles

Jurisprudentie: politie kan en mag nog steeds aansluiten bij integrale controles

In 2022 deed de politierechter een uitspraak in een strafproces waardoor heel even paniek ontstond in politie- en gemeenteland. In die uitspraak in 2022 ging een verdachte van drugshandel (strafrechtelijk) vrijuit omdat, volgens oordeel van de rechter, het bewijs van de aanwezigheid van heel veel drugs en een drugslab onrechtmatig was verkregen. De onrechtmatigheid bestond eruit dat de politie tijdens een integrale controle zonder geldige reden direct met de gemeente meegelopen was, een loods in. Alles wat daarna in de bijhorende woning was aangetroffen was daardoor ook onrechtmatig verkregen. De landelijke ontstane onrust, die heel even neigde naar het oordeel dat politie dus nooit meer aan kan sluiten bij integrale controles, was niet terecht. 

Aanwezigheid politie vooraf goed motiveren
De uitspraak stelt wel terecht dat voorafgaand aan controles de aanwezigheid van politie goed gemotiveerd moet zijn. Daarnaast moeten zowel de politie als de gemeentelijke toezichthouders dit later goed vastleggen in Processen verbaal. Als de aanwezigheid goed is beoordeeld en wordt vastgelegd, is er geen enkel bezwaar dat politie aansluit bij integrale controles als sterke arm.

OM in beroep tegen vrijspraak
Het OM is n.a.v. die uitspraak in beroep gegaan tegen de vrijspraak. De verdachte is nu alsnog veroordeeld. De rechter oordeelde in deze uitspraak dat het feit dat politie inderdaad onnodig direct meeliep niet zoveel invloed had op de strafrechtelijke vondst dat al het verzamelde bewijs uitgesloten moest worden. Als de toezichthouder eerst alleen naar binnen was gegaan had hij of zij ook vrijwel direct de agent erbij geroepen. Het vermoeden dat het om druggerelateerde zaken ging, ontstond namelijk direct. 

Uitspraak geeft lucht maar blijf alert op rol politie bij controles 
Hopelijk draagt deze uitspraak bij aan het wegnemen van eventuele nog bestaande twijfel. Het bestuursrecht kan ten behoeve van besluiten over het algemeen gewoon gebruik maken van mogelijk onrechtmatig verkregen bewijs. De bestuursrechtelijke sluiting van de woning en loods was bijvoorbeeld dan ook zonder meer mogelijk in dit dossier, ook met een vrijspraak van de verdachte. Deze beroepsuitspraak laat in ieder geval zien dat de soep ook in het strafrecht niet zo heet gegeten hoeft te worden als dat de politierechter in eerste aanleg deed.  Het goed motiveren en vastleggen van de aanwezigheid en rol van politie bij integrale controles blijft uiteraard wel noodzakelijk.