Beleid en sturing | 29 okt. 2024
Wat kan de Wet Bibob betekenen in relatie tot aanpak criminaliteit in de zorg?Op 15 oktober gaven Joop van Droffelaar (Riec Oost-Nederland) en Mousa Ichoh (Advocaat en Rechter-plaatsvervanger) een training Bibob in relatie tot de aanpak van criminaliteit in de zorg. Daarbij zijn alle facetten van de Wet Bibob aan bod gekomen, zowel ten aanzien van het verstrekken van subsidies aan zorgbureaus en het sluiten van koop- of huurovereenkomst als het inkopen van zorg via een aanbestedingsprocedure. Beide trainers zijn betrokken bij de proeftuin in de regio Twente waarin 500 zorgaanbieders in het aanbestedingstraject zijn gescreend. Uit de proeftuin in Twente volgt een document over de lessen die geleerd zijn in deze aanbesteding en aanbevelingen voor toekomstige aanbestedingsstukken.
Beleid en sturing | 28 okt. 2024
Samen bouwen aan het ondermijningtrainingscentrum Midden-NederlandIn januari 2025 opent het nieuwe ondermijningtrainingscentrum waar we (de partners) kunnen ontmoeten, werken, beleven, uitdagen, leren en oefenen. Tijdens een sessie op 11 oktober haalden we verschillende ideeën op over welke thema’s jullie graag terugzien. De komende maanden staan in het teken van de uitwerking hiervan. Het trainingscentrum draagt eraan bij onze aanpak in de buitenwereld nóg beter wordt. Gemeenten kunnen er bijvoorbeeld een integrale controle oefenen zoals de gemeente Utrecht die recent uitvoerde bij goudkopers en juweliers. Meer over het ondermijningscentrum en de integrale controle lees je in dit nieuwsbericht.
Tips | 2 okt. 2024
Hoe pak je een complex veiligheidsvraagstuk effectief aan?Je herkent het ongetwijfeld: goed bedoelde interventies rondom jonge aanwas in de (drugs)criminaliteit worden ingezet met de hoop dat het leidt tot positieve uitkomsten. Maar weten we écht of deze interventies aansluiten bij het probleem? En wordt er voldoende gemeten wat de impact is?
Beleid en sturing | 27 sep. 2024
Aanpak van zorgcriminaliteit uitgedokterd in FieldlabZorgcriminaliteit is relevant én urgent en het raakt veel ketenpartners en nog veel meer burgers binnen onze maatschappij. Daarom was de opdracht: een week lang buiten de deur, met een team, integraal samenwerken om zorgcriminaliteit terug te dringen. De uitkomsten worden omgezet in concrete acties, na het beantwoorden van de belangrijke vraag “Maar wat is nu eigenlijk het probleem? Waar begin je om een probleem op te lossen dat zo ongrijpbaar is? En ook in dit nieuwsbericht; hoe ziet de toekomst van de signalentafel mensenhandel eruit?
Beleid en sturing | 27 sep. 2024
Op zoek naar de juiste informatie voor een goede aanpak? Schakel Team Informatie Werk(t) inBedrijventerreinen, het buitengebied of kwetsbare branches zoals de horeca en de transport- en logistieksector blijven een gewild doelwit van criminelen. Worstel jij met het opbouwen van een informatiebeeld? Team Informatie Werk van het RIEC Midden- Nederland helpt de partners hierbij, met herkenbare producten en maatwerk die het gezamenlijke ‘doen’ in de aanpak van ondermijning helpen. Eenvoud, begrijpelijk en visuele beschikbaarheid zijn de uitgangspunten voor deze producten, zodat partners elkaars taal verstaan en spreken. Je leest er meer over in de folder van Team Informatie Werk.
Tips | 11 jul. 2024
Lees- en luistertips voor de zomerTijdens de zomer is er eindelijk tijd voor een goed boek en een interessante podcast. Wil je tegelijkertijd je kennisniveau van maatschappelijke onrust wat opkrikken? Bekijk dan hier onze drie leestips en één luistertip!
Beleid en sturing | 11 jul. 2024
Wet gegevensverweking samenwerkingsverbanden (Wgs) aangenomenOp dinsdag 18 juni heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wgs (Wet gegevensverwerking samenwerkingsverbanden). Deze wet maakt duidelijk onder welke strikte voorwaarden gegevens kunnen worden verwerkt binnen vier bestaande samenwerkingsverbanden, waaronder het RIEC-samenwerkingsverband en de Zorg- en Veiligheidshuizen. Het streven is dat de Wgs per 1 januari 2025 in werking treedt.
Tips | 18 jun. 2024
Kijk- en luistertipsMet pseudo-juridische argumenten denken autonomen de Staat, politie, rechtbanken en andere autoriteiten ‘schaakmat’ te kunnen zetten. Universitair docent Algemene Rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, Luuk de Boer, heeft een artikel geschreven over de soevereine beweging met een juridische blik. En vanuit het programma Kapot Sterk zijn er verschillende interessante podcasts. Jongeren komen soms al vroeg in aanraking met verschillende vormen van criminaliteit. Straatwaarden van het RIEC Midden-Nederland zet zich o.a. met het programma Kapot Sterk in om dit te voorkomen. Het doel van dit programma is om de jonge jeugd weerbaarder te maken tegen de verleidingen van criminaliteit. Je hoort er alles over in de podcasts.
Veiligheidsontwikkeling | 18 jun. 2024
Fraude met online handel stijgt 39%In de eerste vijf maanden van 2024 stijgt in Midden-Nederland de totale geregistreerde criminaliteit met 1% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Van de 38 gemeenten in de regio, is bij acht gemeenten deze stijging 10% of meer geweest. Daar staan elf gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. De grootste stijging in type criminaliteit zien we deze maand bij fraude, in de subcategorie online handel (+39%). De grootste daling betreft cybercrime (-22%).
Veiligheidsontwikkeling | 14 mrt. 2024
Nieuwe Omgevingswet heeft gevolgen voor aanwijzing toezichthoudersPer 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Dit heeft ook gevolgen voor de aanwijzing van de in een gemeente werkzame toezichthouders. Bestemmingsplannen zijn van rechtswege overgegaan in het omgevingsplan zodat bijvoorbeeld een controle op een activiteit in een pand niet langer op grond van de Wet algemene bepalingen is, maar op grond van de Omgevingswet. En zo is er meer wet- en regelgeving gewijzigd. Het is dus zaak de aanwijzing voor toezichthouders in de gemeente aan te passen en goed te regelen. Dit om te voorkomen dat toezichthouders controles uitvoeren zonder dat zij hiertoe (nog langer) aangewezen zijn.
Veiligheidsontwikkeling | 6 mrt. 2024
Streetstories: in de belevingswereld van de jongere kruipenVeiligheidsontwikkeling | 22 feb. 2024
Jurisprudentie: politie kan en mag nog steeds aansluiten bij integrale controlesIn 2022 deed de politierechter een uitspraak in een strafproces waardoor heel even paniek ontstond in politie- en gemeenteland. In die uitspraak in 2022 ging een verdachte van drugshandel (strafrechtelijk) vrijuit omdat, volgens oordeel van de rechter, het bewijs van de aanwezigheid van heel veel drugs en een drugslab onrechtmatig was verkregen. De onrechtmatigheid bestond eruit dat de politie tijdens een integrale controle zonder geldige reden direct met de gemeente meegelopen was, een loods in. Alles wat daarna in de bijhorende woning was aangetroffen was daardoor ook onrechtmatig verkregen. De landelijke ontstane onrust, die heel even neigde naar het oordeel dat politie dus nooit meer aan kan sluiten bij integrale controles, was niet terecht.
Veiligheidsontwikkeling | 15 feb. 2024
Controle villa in Amersfoort: adres voor 400 bedrijvenEen vrijstaande villa in een woonwijk in Amersfoort was dinsdag het decor van een multidisciplinaire controle, ingezet op advies van het RIEC Midden-Nederland. Gemeente Amersfoort, politie, Belastingdienst én een curator betraden het pand waar, op papier, bijna 400 bedrijven staan ingeschreven. Het vermoeden bestaat dat een aantal van deze bedrijven zich niet houdt aan wet- en regelgeving, met vermoedens van fraude, witwassen van drugsgeld en het doorgeven van onjuiste gegevens aan het handelsregister tot gevolg.
Veiligheidsontwikkeling | 22 jan. 2024
Handelingskader VOG-P screening van gemeentemedewerkers gereedSinds 1 mei 2023 is de VOG-P screening verplicht voor alle buitengewoon opsporingsambtenaren en nieuwe gemeentelijke medewerkers binnen de domeinen openbare orde en veiligheid, Bibob, ondermijning, informatievoorziening en toezicht. Om gemeenten te ondersteunen bij het invulling geven aan de verplichte screening, heeft het RIEC Midden-Nederland, in samenwerking met/met input van de werkgroep Weerbare overheid en de leerkring VOG-P een handelingskader ontwikkeld. Het handelingskader moet gemeentemedewerkers helpen om de invoering van de verplichte screening eenvoudiger te maken.
Veiligheidsontwikkeling | 20 dec. 2023
E-learning BUIT voor professionals: bewustwording en signalering mensenhandelCriminele en seksuele uitbuiting hebben een ontwrichtend effect. Op kinderen, jongeren en volwassenen die slachtoffer worden. En op de samenleving als geheel. Jongeren zijn vaak slachtoffer, maar ook pleger van deze vormen van mensenhandel. De aanpak van criminele en seksuele uitbuiting onder jongeren begint met bewustwording en signalering. Hiervoor ontwikkelden Noord-Holland Samen Veilig en Fier BUIT voor professionals. Een beknopte en praktische e-learning voor professionals die met jongeren werken: op school, op straat, in de zorg of waar dan ook.
Tips | 23 nov. 2023
Nieuwe podcast: Hoe raken jongeren betrokken bij de georganiseerde criminaliteit?Explosieven plaatsen, coke uithalen en drugs dealen. Wat bezielt jonge jongens om dit soort feiten te plegen? Zijn ze geronseld, worden ze gedwongen of hebben ze zichzelf aangeboden en wat is hun motief? Het antwoord hoor je in onze podcast op Spotify!
Beleid en sturing | 24 okt. 2023
Oproep: teken het privacyprotocol PGA voorkoming radicalisering en extremismeEind september ontvingen alle gemeenten, politie en OM in Midden-Nederland het privacyprotocol Persoonsgerichte aanpak voorkoming radicalisering en extremisme MNL. Het betreft hier een noodzakelijke aanvulling op het bestaande (landelijke) samenwerkingsconvenant en bijbehorende handleiding. Dit privacyprotocol is een laatste actie van de oorspronkelijke bestuurlijke en ambtelijke werkgroep Radicalisering en Extremisme. Met als doel een belangrijke stap in de zorgvuldigheid: meer duidelijkheid over rollen en taken én zorgvuldiger gegevensverwerking via de ICT-systemen van de Zorg- en Veiligheidshuizen.
Veiligheidsontwikkeling | 24 okt. 2023
Gemeente Veenendaal volgt als eerste nieuwe training pandcoördinator integrale controleEen café-eigenaar begint langzamerhand zijn geduld te verliezen. Hem is zojuist voor de vierde keer door de vierde instantie naar zijn vergunning gevraagd. Bij een (integrale) controle is het van belang dat de controle gecoördineerd verloopt en niet iedere partner -zonder overleg- zijn eigen ding gaat doen. De geschetste situatie wil je daarbij voorkomen. Het aanstellen van een pandcoördinator die daarbij een cruciale rol speelt, is daarom van wezenlijk belang. Gemeente Veenendaal onderkende dit belang en vroeg aan Team Operationele Versterking (TOV) om een training te ontwikkelen specifiek gericht op de vaardigheden die van belang zijn bij deze rol. Deze training vond plaats op 19 september.
Veiligheidsontwikkeling | 18 jul. 2023
Leerkring VOG-P (screening) van startOp 6 juli vond de eerste leerkring screening Verklaring omtrent Gedrag met justitiële en politiegegevens (VOG-P) plaats. Bij de leerkring vanuit het programma weerbare overheid, waren deelnemers uit verschillende districten aanwezig. Goed was dat er niet alleen OOV-ers maar ook HR-professionals aan tafel zaten. Want de screening van medewerkers beoogt corruptie en ondermijning in organisaties te voorkomen; iets wat beide disciplines aangaat.
Veiligheidsontwikkeling | 18 jul. 2023
Wet goed verhuurderschap; wat kan jij ermee?Op 1 juli is de Wet goed verhuurderschap in werking getreden. Deze wet biedt gemeenten handvatten in de strijd tegen ondermijning. Je leest er meer over in deze nieuwsbrief. En wil jij innovatieve of gedurfde interventies inzetten in de strijd tegen ondermijning? De gemeente Vijfheerenlanden en Lelystad laten zien hoe je dat doet.