Wat kan de Wet Bibob betekenen in relatie tot aanpak criminaliteit in de zorg?

Wat kan de Wet Bibob betekenen in relatie tot aanpak criminaliteit in de zorg?

Op 15 oktober gaven Joop van Droffelaar (Riec Oost-Nederland) en Mousa Ichoh (Advocaat en Rechter-plaatsvervanger) een training Bibob in relatie tot de aanpak van criminaliteit in de zorg. Daarbij zijn alle facetten van de Wet Bibob aan bod gekomen, zowel ten aanzien van het verstrekken van subsidies aan zorgbureaus en het sluiten van koop- of huurovereenkomst als het inkopen van zorg via een aanbestedingsprocedure. Beide trainers zijn betrokken bij de proeftuin in de regio Twente waarin 500 zorgaanbieders in het aanbestedingstraject zijn gescreend. Uit de proeftuin in Twente volgt een document over de lessen die geleerd zijn in deze aanbesteding en aanbevelingen voor toekomstige aanbestedingsstukken. 

Zorgaanbieders weten dat ze gescreend worden
In de aanbestedingsdocumentatie (het bestek) in de regio Twente is de informatie opgenomen dat de screening plaatsvindt en waaruit deze bestaat. Ook is in de documentatie benoemd welke facultatieve uitsluitingsgronden uit de aanbestedingswet in relatie tot de Wet Bibob van toepassing zijn. De dwingende en de facultatieve uitsluitingsgronden zijn vervolgens aan de hand van jurisprudentie besproken. Het gaat hier onder andere om strafbare feiten waarop iemand vervolgd is, maar ook ernstige beroepsfouten. Via de gedragsverklaring aanbesteding screent het Ministerie van Veiligheid en Justitie op de verplichte uitsluitingsgronden. Meer informatie vind je op Uitsluitingsgronden integriteit | PIANOo - Expertisecentrum Aanbesteden. Op het kennisplatform ondermijning vind je (na inloggen voor professionals) nu al de Handreiking Toepassing van de Wet Bibob bij een openbare selectieprocedure.

Nut en noodzaak van Bibob in je aanbestedingsprocedure
Een belangrijke reden om de Wet Bibob toe te passen in een aanbestedingsprocedure is omdat je op die manier gesloten broninformatie op kunt vragen zoals politie- en Belastingdienstinformatie. Deze informatie stelt je in staat om de facultatieve uitsluitingsgronden te staven. Daarnaast kun je op basis van deze wet gebruik maken van de mogelijkheid om een Bibob-advies te vragen bij het landelijk bureau Bibob en de weigeringsgronden uit de wet Bibob. Uiteraard moet er dan wel sprake zijn van samenhang tussen de aanbesteding en de delicten waaruit iemand voordeel heeft gehad of tussen de overheidsopdracht en de strafbare feiten die hij ermee zou kunnen plegen. 

Heb je vragen of ideeën over Bibob?
We willen de bijeenkomst graag een goed vervolg geven. Heb je hier ideeën bij of wil graag in gesprek over dit onderwerp? Neem dan contact op met de Bibob-adviseurs van het Riec Midden-Nederland via tov@riec-mn.nl.