Aanpak van zorgcriminaliteit uitgedokterd in Fieldlab

Aanpak van zorgcriminaliteit uitgedokterd in Fieldlab

Zorgcriminaliteit is relevant én urgent en het raakt veel ketenpartners en nog veel meer burgers binnen onze maatschappij. Daarom was de opdracht: een week lang buiten de deur, met een team, integraal samenwerken om zorgcriminaliteit terug te dringen. De uitkomsten worden omgezet in concrete acties, na het beantwoorden van de belangrijke vraag “Maar wat is nu eigenlijk het probleem? Waar begin je om een probleem op te lossen dat zo ongrijpbaar is? En ook in dit nieuwsbericht; hoe ziet de toekomst van de signalentafel mensenhandel eruit? 

Aanpak van zorgcriminaliteit uitgedokterd in Fieldlab

Een week lang buiten de deur, met een team, integraal samenwerken om zorgcriminaliteit terug te dringen, dát was de opdracht voor o.a. projectleiders Sophia Eriks en Myriam Kooij. In een superintensieve week zit je met kleine groepjes in een soort snelkookpan om te komen tot een heel concrete, effectieve en uitvoerbare aanpak in een zogenoemde 100-dagen-challenge. Er waren verschillende nachten dat we pas om 2.00 uur ons bed zagen en dat kwam niet door de gezelligheid aan de bar. De uitkomsten worden omgezet in concrete acties van de Fieldlabteams, na het beantwoorden van de belangrijke vraag “Wat is het probleem eigenlijk en waar begin je om een probleem op te lossen dat zo ongrijpbaar is?

Grootschalige fraude met valse diploma’s
Het antwoord hierop lijkt niet gemakkelijk. Wellicht is het probleem de grootschalige fraude met valse diploma’s, waardoor onbevoegde en onbekwame (veelal) jongeren toegang krijgen tot een kwetsbare groep medeburgers, met alle gevolgen van dien. Of het probleem ligt in de georganiseerde criminalitdeit, die tegenwoordig de hele keten van EVC-bureau tot bemiddelingsbureau tot de ‘zorgende’ handen aan het bed in handen heeft. Maar het kan ook zijn dat het probleem veel meer ligt binnen de drugscriminaliteit en de niet aflatende behoefte aan kanalen om dat crimineel verdiende geld te witwassen. Hoe het ook zij, de veelkoppigheid van het monster zorgcriminaliteit stelt ons, zoals bij andere grote ondermijningsvraagstukken, voor de uitdaging om een insteek te vinden en een antwoord te formuleren.

Mensen gaan onnodig dood en worden uitgebuit door slechte en/of geen zorg
Hoewel het verleidelijk is om bovenstaande problemen te rangschikken op urgentie of ordegrootte, komen we zo niet dichter bij een gezamenlijke probleemstelling en integrale oplossingen. Het probleem voor de samenleving als geheel is van andere aard dan de beleidsmatige en financiële problematiek, kort gezegd: Er gaan mensen onnodig dood en mensen worden uitgebuit door slechte en/of geen zorg. Het zijn niet de miljarden euro’s die weggesluisd worden aan publieke gelden, het zijn ook niet de opleidingsinstituten die inkomsten mislopen of de zorginstellingen die deze mensen te goeder trouw aannemen die hier de kern van het probleem vormen. Hoe ernstig ook. De kern is de uitkomst van een veelheid aan schakels, die ervoor zorgen dat onze meest kwetsbare doelgroep in gevaar gebracht wordt. Iedere dag, op ieder moment. We kunnen ons niet meer permitteren om een uitgebreide beleidsstrategie te ontwerpen, om een lange termijn lobby binnen de (zorg) keten op te starten, om de ogen te sluiten voor een vorm van ondermijning die zo integraal en overstijgend is doorgevoerd, dat het bijna enig respect verdient.

Focus op dé sleutel tot de zorg
De tijd om te handelen is nú. Actiegericht en zo disruptief mogelijk, dat is waar we in een Fieldlab onder hoge tijdsdruk naar op zoek gaan. We kiezen één invalshoek met zoveel mogelijk positief effect op de probleemstelling. Een zeer goed en inspirerend voorbeeld van deze benadering is de case “The Boston gun project” (operation Ceasefire), waarin men worstelde met dodelijk wapengeweld door jongerenbendes in Boston. Geen enkele aanpak hielp, totdat men besloot om integraal een vuist te maken.
De twee Fieldlabgroepen die zorgcriminaliteit op de korrel nemen, richten zich ten minste de komende 100 dagen-challenge actiegericht op dé sleutel tot de zorg: de diploma’s en Erkenning van Verworven Competenties-certificaten (EVC’s). Criminelen kopen of vervalsen deze op grote schaal en komen zo zonder de juiste opleiding de zorg binnen. En dát moet stoppen! Hoe we dat precies gaan doen, dat wordt vervolgd.

 

Signalentafel mensenhandel Midden-Nederland ziet er straks anders uit
Vlak voor de zomervakantie hebben de bij mensenhandel betrokken professionals van RIEC, politie, OM, gemeenten en Veilig Thuis-organisaties de koppen bij elkaar gestoken. Doel was te bepalen hoe signalen van mogelijke mensenhandel het beste (meer integraal) kunnen worden opgepakt. Via een regionale integrale signalentafel mensenhandel (zoals nu) of liever op een andere manier? Spoiler alert: het werd dat laatste. Wil je weten wat de uitkomsten waren? 

•    Lees hier het fotoverslag van de bijeenkomst