Beleid en sturing | 29 okt. 2024
Wat kan de Wet Bibob betekenen in relatie tot aanpak criminaliteit in de zorg?Op 15 oktober gaven Joop van Droffelaar (Riec Oost-Nederland) en Mousa Ichoh (Advocaat en Rechter-plaatsvervanger) een training Bibob in relatie tot de aanpak van criminaliteit in de zorg. Daarbij zijn alle facetten van de Wet Bibob aan bod gekomen, zowel ten aanzien van het verstrekken van subsidies aan zorgbureaus en het sluiten van koop- of huurovereenkomst als het inkopen van zorg via een aanbestedingsprocedure. Beide trainers zijn betrokken bij de proeftuin in de regio Twente waarin 500 zorgaanbieders in het aanbestedingstraject zijn gescreend. Uit de proeftuin in Twente volgt een document over de lessen die geleerd zijn in deze aanbesteding en aanbevelingen voor toekomstige aanbestedingsstukken.
Beleid en sturing | 29 okt. 2024
Een onvolledig beeld: Cybercrime daalt schijnbaar met 37%, maar cijfers laten maar een deel van de werkelijkheid zienIn de eerste negen maanden van 2024 daalt in Midden-Nederland de totale geregistreerde criminaliteit met 2% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland, is bij vier gemeenten de criminaliteit met 10% of meer gestegen. Daar staan negen gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. De grootste stijging in type criminaliteit in desbetreffende periode zien we deze maand bij overvallen met geweld (+29%). De grootste daling betreft cybercrime (-37%).
Onderzoeken en rapporten | 29 okt. 2024
Onderzoek naar online benaderen van jongeren voor (drugs)criminaliteitHet benaderen van jongeren voor (drugs)criminaliteit werd voorheen enkel offline gedaan, bijvoorbeeld op straat, op feesten, sportclubs en scholen. Criminelen leggen nu steeds vaker online contact met jongeren, blijkt uit onderzoek. Het is alleen onduidelijk hoe en in welke mate jongeren on- en offline worden benaderd en of bepaalde jongeren mogelijk specifiek doelwit zijn. Oftewel, of bepaalde persoonskenmerken verband houden met de kans om online of offline benaderd te worden. Om hier meer zicht op te krijgen starten we in Midden-Nederland een onderzoek naar het online benaderen van jongeren voor (drugs)criminaliteit. Dit helpt om preventie gerichter in te zetten.
Beleid en sturing | 28 okt. 2024
Samen bouwen aan het ondermijningtrainingscentrum Midden-NederlandIn januari 2025 opent het nieuwe ondermijningtrainingscentrum waar we (de partners) kunnen ontmoeten, werken, beleven, uitdagen, leren en oefenen. Tijdens een sessie op 11 oktober haalden we verschillende ideeën op over welke thema’s jullie graag terugzien. De komende maanden staan in het teken van de uitwerking hiervan. Het trainingscentrum draagt eraan bij onze aanpak in de buitenwereld nóg beter wordt. Gemeenten kunnen er bijvoorbeeld een integrale controle oefenen zoals de gemeente Utrecht die recent uitvoerde bij goudkopers en juweliers. Meer over het ondermijningscentrum en de integrale controle lees je in dit nieuwsbericht.
Tips | 2 okt. 2024
Hoe pak je een complex veiligheidsvraagstuk effectief aan?Je herkent het ongetwijfeld: goed bedoelde interventies rondom jonge aanwas in de (drugs)criminaliteit worden ingezet met de hoop dat het leidt tot positieve uitkomsten. Maar weten we écht of deze interventies aansluiten bij het probleem? En wordt er voldoende gemeten wat de impact is?
Beleid en sturing | 27 sep. 2024
Aanpak van zorgcriminaliteit uitgedokterd in FieldlabZorgcriminaliteit is relevant én urgent en het raakt veel ketenpartners en nog veel meer burgers binnen onze maatschappij. Daarom was de opdracht: een week lang buiten de deur, met een team, integraal samenwerken om zorgcriminaliteit terug te dringen. De uitkomsten worden omgezet in concrete acties, na het beantwoorden van de belangrijke vraag “Maar wat is nu eigenlijk het probleem? Waar begin je om een probleem op te lossen dat zo ongrijpbaar is? En ook in dit nieuwsbericht; hoe ziet de toekomst van de signalentafel mensenhandel eruit?
Beleid en sturing | 27 sep. 2024
Radicalisering: nieuwe richtlijn en handreiking gepubliceerdJeugdprofessionals ervaren knelpunten bij de preventie en aanpak van radicalisering bij jongeren. Dit was aanleiding voor de ontwikkeling van de richtlijn Radicalisering door het Verwey-Jonker Instituut (projectleiding), de Hogeschool van Amsterdam en Sherazade Advies. De richtlijn is nu gepubliceerd. Ook heeft de NCTV recent de vernieuwde handreiking ‘Lokale aanpak van radicalisering, extremisme en terrorisme’ gepubliceerd. De handreiking geeft antwoord op verschillende vragen zoals ‘Met wie neem ik contact op als er zorgen zijn over radicalisering.’ Een link naar beide documenten vind je in dit artikel.
Beleid en sturing | 27 sep. 2024
Op zoek naar de juiste informatie voor een goede aanpak? Schakel Team Informatie Werk(t) inBedrijventerreinen, het buitengebied of kwetsbare branches zoals de horeca en de transport- en logistieksector blijven een gewild doelwit van criminelen. Worstel jij met het opbouwen van een informatiebeeld? Team Informatie Werk van het RIEC Midden- Nederland helpt de partners hierbij, met herkenbare producten en maatwerk die het gezamenlijke ‘doen’ in de aanpak van ondermijning helpen. Eenvoud, begrijpelijk en visuele beschikbaarheid zijn de uitgangspunten voor deze producten, zodat partners elkaars taal verstaan en spreken. Je leest er meer over in de folder van Team Informatie Werk.
Tips | 11 jul. 2024
Lees- en luistertips voor de zomerTijdens de zomer is er eindelijk tijd voor een goed boek en een interessante podcast. Wil je tegelijkertijd je kennisniveau van maatschappelijke onrust wat opkrikken? Bekijk dan hier onze drie leestips en één luistertip!
Onderzoeken en rapporten | 11 jul. 2024
Voorjaarsmeting 2024 Risico- en crisisbarometer (RCB) en trendanalyse Nationale veiligheid 2024 beschikbaarIpsos I&O doet periodiek onderzoek naar de beleving van Nederlanders van de nationale veiligheid en het vertrouwen dat zij hebben in het optreden van de overheid bij rampen en crises, wat resulteert in de Risico- en crisisbarometer (RCB). Uit de meest recente versie blijkt dat inwoners van Nederland zich de meeste zorgen maken over spanningen tussen bevolkingsgroepen, cyberdreigingen en terrorisme. Een tweede belangrijke rapportage die recent is verschenen, is de trendanalyse nationale veiligheid. Deze analyse dient als onderbouwing voor het actualiseren van de veiligheidsstrategie voor het Koninkrijk der Nederlanden. Voor veel dreigingen is de situatie in de afgelopen twee jaar slechter geworden.
Veiligheidsontwikkeling | 11 jul. 2024
Platform Veilig Ondernemen Midden-Nederland: samen veilig ondernemenPVO Midden-Nederland opereert nu bijna twee jaar op volle toeren. Als een echte startup zijn we volop bezig met het vergroten van onze naamsbekendheid en het promoten van onze diensten. PVO Midden-Nederland maakt deel uit van de Veiligheidscoalitie Midden-Nederland en valt onder PVO-NL, de landelijke organisatie die zich inzet voor veilig ondernemen. Onze missie als Midden-Nederland is duidelijk: het bevorderen van veilig ondernemen in de regio. Dit doen we op diverse manieren, waarbij we ons richten op branches, thema’s en gebieden.
Beleid en sturing | 11 jul. 2024
Wet gegevensverweking samenwerkingsverbanden (Wgs) aangenomenOp dinsdag 18 juni heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wgs (Wet gegevensverwerking samenwerkingsverbanden). Deze wet maakt duidelijk onder welke strikte voorwaarden gegevens kunnen worden verwerkt binnen vier bestaande samenwerkingsverbanden, waaronder het RIEC-samenwerkingsverband en de Zorg- en Veiligheidshuizen. Het streven is dat de Wgs per 1 januari 2025 in werking treedt.
Tips | 18 jun. 2024
Kijk- en luistertipsMet pseudo-juridische argumenten denken autonomen de Staat, politie, rechtbanken en andere autoriteiten ‘schaakmat’ te kunnen zetten. Universitair docent Algemene Rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, Luuk de Boer, heeft een artikel geschreven over de soevereine beweging met een juridische blik. En vanuit het programma Kapot Sterk zijn er verschillende interessante podcasts. Jongeren komen soms al vroeg in aanraking met verschillende vormen van criminaliteit. Straatwaarden van het RIEC Midden-Nederland zet zich o.a. met het programma Kapot Sterk in om dit te voorkomen. Het doel van dit programma is om de jonge jeugd weerbaarder te maken tegen de verleidingen van criminaliteit. Je hoort er alles over in de podcasts.
Onderzoeken en rapporten | 18 jun. 2024
Geslaagde roadshow online aangejaagde ordeverstoringenDinsdag 4 juni organiseerde Bureau RVS in samenwerking met het CCV de roadshow Midden-Nederland over online aangejaagde ordeverstoringen (hierna: OAOV). Deze informatieve en praktische bijeenkomst vond plaats bij gemeente De Bilt, waarbij meer dan 40 betrokken professionals van gemeenten uit Midden-Nederland, politie, OM, en de ministeries van JenV en BZK hun kennis vergrootten en oefenden met casuïstiek van OAOV. De bijeenkomst is onderdeel van de actieagenda Maatschappelijke onrust 2024. In dit nieuwsbericht vind je o.a. een link naar een aantal praktische documenten over OAOV.
Veiligheidsontwikkeling | 18 jun. 2024
Fraude met online handel stijgt 39%In de eerste vijf maanden van 2024 stijgt in Midden-Nederland de totale geregistreerde criminaliteit met 1% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Van de 38 gemeenten in de regio, is bij acht gemeenten deze stijging 10% of meer geweest. Daar staan elf gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. De grootste stijging in type criminaliteit zien we deze maand bij fraude, in de subcategorie online handel (+39%). De grootste daling betreft cybercrime (-22%).
Onderzoeken en rapporten | 18 jun. 2024
‘Bevorderen, beschermen, bestrijden’ - De Nationale Extremismestrategie 2024-2029Op 17 mei hebben minister Yesilgöz (JenV), minister De Jonge (BZK) en minister Van Gennip (SZW) de eerste Nationale Extremismestrategie 2024-2029 naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze is tot stand gekomen onder coördinatie van de NCTV in samenwerking met meerdere departementen en ketenpartners en bouwt voort op de analyse van extremisme van het analistennetwerk Nationale Veiligheid van oktober vorig jaar.
Veiligheidsontwikkeling | 29 mei 2024
Succesvolle netwerkbijeenkomst Kapot SterkOp donderdag 23 mei 2024 was alweer de tweede netwerkbijeenkomst van Kapot Sterk, waarin de doorontwikkeling van het lesprogramma centraal stond. Uit het hele land kwamen partners die werken met Kapot Sterk (of dit van plan zijn) naar Utrecht. Van projectleiders en beleidsmedewerkers van de gemeenten tot de Nationale Politie, het ministerie van Justitie &Veiligheid, Halt en jongerenwerk.
Tips | 23 mei 2024
Podcast: ‘Bondgenotenaanpak’Tijdens de netwerkbijeenkomst van de Veiligheidscoalitie Midden-Nederland op 4 april is er door gemeente Utrecht en politie een workshop gegeven over de Bondgenotenaanpak. Wil jij meer leren over deze aanpak? Beluister dan de podcast Bondgenoten.
Onderzoeken en rapporten | 23 mei 2024
Fenomeenkaart online aangejaagde ordeverstoringen beschikbaarFysieke ordeverstoringen die online beginnen of online versterkt worden. Veiligheidsprofessionals en bestuurders zien zich hiermee steeds vaker geconfronteerd. Denk bijvoorbeeld aan oproepen tot demonstraties of illegale feesten. Er is nog veel onduidelijk over online aangejaagde openbare ordeverstoringen (hierna: OAOV), zowel over het fenomeen als over een werkende aanpak. Daarom ontwikkelde Bureau RVS een fenomeenkaart.
Veiligheidsontwikkeling | 23 mei 2024
Drugshandel, -vervaardiging en -bezit stijgt in april met 48%In de eerste vier maanden van 2024 stijgt de totale geregistreerde criminaliteit in Midden-Nederland met 3% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Van de 38 gemeenten in de regio is bij acht gemeenten deze stijging 10% of meer geweest. Daar staan elf gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. De grootste stijging in type criminaliteit in desbetreffende periode zien we deze maand niet bij zakkenrollen, maar bij de drugshandel, -vervaardiging en -bezit (+48%). De grootste daling betreft wederom zedendelicten (-23%).