Achtergrondinfo | 29 okt. 2024

Kijk-, lees- en luistertips

Ook deze maand weer een aantal interessante tips, waaronder een driedelige serie van Human over de studentenprotesten m.b.t. het conflict in het Midden-Oosten. Ook een tip voor een boek over datzelfde conflict, maar nu bezien vanuit de andere kant. 

Lees artikel

Achtergrondinfo | 29 okt. 2024

AIVD en NCTV publiceren fenomeenanalyse ‘Over de grens. Statelijke inmenging in diasporagemeenschappen’

Autoriteiten en inlichtingendiensten van andere landen proberen in Nederland invloed uit te oefenen op inwoners met een migratieachtergrond. Zij zien hen of hun (groot)ouders als onderdanen, omdat ze in die landen zijn geboren. De AIVD en NCTV beschrijven in de fenomeenanalyse de verschillende manieren waarop buitenlandse overheden en inlichtingendiensten zich bemoeien met Nederlanders met een migratieachtergrond met de term ‘statelijke inmenging in diasporagemeenschappen’. 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 29 okt. 2024

Echt-Nep campagne tijdens de Cybersecuritymaand

De afgelopen 12 maanden heeft volgens het Alert Online onderzoek (2024) 55% van de Nederlanders te maken gehad met (een poging tot) phishing. 30% is benaderd voor Whatsappfraude. Het aantal Nederlanders dat voor Whatsappfraude is benaderd is zelfs met 5% gestegen. Met de campagne “Echt/Nep” maken we vanuit Bureau RVS (namens gemeenten) mensen bewust van online oplichting om bij hen het bewustzijn te vergroten wanneer en hoe ze kunnen worden ‘genept’. 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 29 okt. 2024

Mensenhandel: veel aandacht voor het thema tijdens de week tegen mensenhandel, een campagne én een actiedag

In de week van 14 t/m 18 oktober stonden we extra stil bij de enorme impact van mensenhandel, op het slachtoffer en zijn of haar gehele omgeving tijdens de week tegen mensenhandel. Een campagne tegen uitbuiting in nagelsalons (www.veiligenagels.nl), een integrale controle en enkele dagen later een Midden-Nederland actiedag waarbij de verschillende ketenpartners elkaar ontmoeten. Het thema mensenhandel staat stevig op de kaart in onze regio. In ditr nieuwsbericht lees je meer over de campagne, de resultaten van de actiedag en de activiteiten die tijdens de speciale actieweek plaatsvonden.

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 29 okt. 2024

Onderzoek naar online benaderen van jongeren voor (drugs)criminaliteit

Het benaderen van jongeren voor (drugs)criminaliteit werd voorheen enkel offline gedaan, bijvoorbeeld op straat, op feesten, sportclubs en scholen. Criminelen leggen nu steeds vaker online contact met jongeren, blijkt uit onderzoek. Het is alleen onduidelijk hoe en in welke mate jongeren on- en offline worden benaderd en of bepaalde jongeren mogelijk specifiek doelwit zijn. Oftewel, of bepaalde persoonskenmerken verband houden met de kans om online of offline benaderd te worden. Om hier meer zicht op te krijgen starten we in Midden-Nederland een onderzoek naar het online benaderen van jongeren voor (drugs)criminaliteit. Dit helpt om preventie gerichter in te zetten.  

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 29 okt. 2024

Terugblik praktijkoefening complexe demonstraties op 22 oktober

Op 22 oktober organiseerde Bureau RVS samen met de gemeente Utrecht, politie en het Openbaar Ministerie een verdiepende praktijkoefening over complexe demonstraties. De bijeenkomst vond plaats bij de Hogeschool Utrecht, waarbij meer dan 50 betrokken professionals van gemeenten uit Midden-Nederland, politie, OM, het ministerie van BZK en andere regionale samenwerkingsverbanden kennis en ervaringen uitwisselden. 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 28 okt. 2024

Cyberoefendriehoek: samen voorbereid voor de crisis van de toekomst

Omdat het niet de vraag is óf het ons treft maar wánneer, wordt het hoog tijd dat we als overheid voorbereid zijn op situaties waarin onze (kritieke) digitale infrastructuur (voor langere tijd) niet meer werkt. Denk bijvoorbeeld aan eind augustus waarbij door een IT-storing bij Defensie communicatieproblemen ontstonden. Daarom organiseert Bureau RVS een ‘cyberoefendriehoek’ voor de leden van de lokale driehoeken in Midden-Nederland. Deze vindt plaats op 5 maart 2025. 

Lees artikel

Tips | 2 okt. 2024

Hoe pak je een complex veiligheidsvraagstuk effectief aan?

Je herkent het ongetwijfeld: goed bedoelde interventies rondom jonge aanwas in de (drugs)criminaliteit worden ingezet met de hoop dat het leidt tot positieve uitkomsten. Maar weten we écht of deze interventies aansluiten bij het probleem? En wordt er voldoende gemeten wat de impact is?

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 27 sep. 2024

5 november: themabijeenkomst aanpak maatschappelijke onrust i.r.t. het Midden-Oosten-conflict

Het is bijna een jaar na de escalatie van het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden op 7 oktober 2023. Een akkoord op een staakt-het-vuren is nog ver weg, verdere escalatie van de oorlog in het Midden-Oosten ligt op de loer en het conflict heeft nog altijd een sterk polariserende werking binnen onze samenleving, ook in de regio Midden-Nederland. De bestuurlijke werkgroep Maatschappelijke onrust heeft daarom besloten een vervolgbijeenkomst over dit thema te organiseren. Deze themabijeenkomst over de aanpak van maatschappelijke onrust i.r.t. het conflict in het Midden-Oosten vindt plaats op 5 november. 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 27 sep. 2024

4 november: overheidsbrede cyberoefening 2024

De impact van een cyberincident is vaak enorm. Het is de kunst om onder tijdsdruk de juiste beslissingen te nemen. Oefenen, oefenen, oefenen is het devies. Daarom organiseert het ministerie van BZK op 4 november 2024 alweer de 6e overheidsbrede cyberoefening. Ook is recent de tweejaarlijkse monitor Cybercrimebeeld gepubliceerd. Deze monitor schetst een beeld van het cybercrimedomein, specifiek vanuit het unieke perspectief van OM en politie. 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 27 sep. 2024

Meld je nu aan voor de online kennissessie ondermijning en private analysetools

Welke verschillende private tools zijn er en wat zijn eerste ervaringen van gemeenten met deze tools? En in hoeverre helpen analysetools ons in de aanpak van ondermijning? Op maandag 18 november organiseert het RIEC MN van 13.00 tot 15.00 uur een online sessie voor ambtenaren OOV en alle overige ambtenaren die werken met data. Je kunt je nu aanmelden voor deze sessie. 

Lees artikel

Achtergrondinfo | 27 sep. 2024

Online wereld zet jongeren aan tot radicalisering of leidt tot depressieve gevoelens

Extremistische groepen gebruiken internet en sociale media om nieuwe leden te rekruteren. Speciale aandacht is daarom nodig voor content die op zichzelf niet illegaal is, maar wel de aantrekkingskracht van extremistische groeperingen vergroot. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), in opdracht van het WODC. Je leest het rapport in dit nieuwsitem. Lees ook meer over het effect van online beledigende berichten op jongeren in het onderzoeksverslag van het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS). Tot slot in dit nieuwsbericht een informatieblad over de ontwikkelingen in de Eritrees-Nederlandse gemeenschap. 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 27 sep. 2024

Meld je nu aan voor de praktijkoefening complexe demonstraties op 22 oktober

Op 22 oktober a.s. vindt de praktijkoefening complexe demonstraties plaats. Tijdens de bijeenkomst -georganiseerd door Bureau RVS, i.s.m. de gemeente Utrecht en het OM- gaan deelnemers op basis van casuïstiek praktisch aan de slag met het maken van een driehoeksadvies. Steeds meer gemeenten krijgen te maken met soms behoorlijke complexe demonstraties. Denk aan: ‘sit-ins’ of wegblokkades. Deze praktijkoefening is een vervolg op de kennissessie complexe demonstraties van 1 februari jl. Ook als je niet aanwezig was bij de kennissessie, kan de praktijkoefening relevant zijn. Er wordt namelijk kort teruggeblikt op de opgedane kennis van 1 februari. Wil jij ook bij de praktijkoefening zijn? 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 27 sep. 2024

Platform Veilig Ondernemen (PVO) wint de Ondermijning Innovatie Award met www.hackhelpdesk.nl

Stel: je bent ondernemer en je software is opeens traag, er komt een melding binnen dat je wachtwoord is veranderd of er worden e-mails verstuurd vanuit jouw naam terwijl jij dit niet was. Dan kun je naar www.hackhelpdesk gaan voor de spreekwoordelijke eerste hulp. De helpdesk helpt ondernemers met de eerste stappen na vermoedelijk slachtofferschap. Tijdens het SBO-congres Ondermijning & georganiseerde criminaliteit werd de prijs uitgereikt aan het meest innovatieve project, samenwerking of instrument dat zich inzet tegen (ondermijnende) criminaliteit. 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 27 sep. 2024

Pilot ervaringsdeskundigheid van start in Almere, PGA-vakdag op 12 november

Begin september is in Almere de pilot ervaringsdeskundigheid van start gegaan. Graag stelt ervaringsdeskundige Myyro zich via deze nieuwsbrief voor. Verder in deze nieuwsbrief meer informatie over (hoe je je kunt aanmelden voor) de komende PGA-vakdag op 12 november en lees je een update van de projectgroep ‘Wat gaan we doen in jaar 3 PGA-Lab’. 

Lees artikel

Achtergrondinfo | 11 jul. 2024

Geen nieuwsbrief in augustus

In verband met de zomer zal de eerstvolgende nieuwsbrief in September verschijnen. We wensen iedereen een mooie en veilige zomer. 

Lees artikel

Tips | 11 jul. 2024

Lees- en luistertips voor de zomer

Tijdens de zomer is er eindelijk tijd voor een goed boek en een interessante podcast. Wil je tegelijkertijd je kennisniveau van maatschappelijke onrust wat opkrikken? Bekijk dan hier onze drie leestips en één luistertip!

Lees artikel

Achtergrondinfo | 11 jul. 2024

Woensdag 9 oktober: leerkring VOG-P en screening

Sinds 1 mei 2023 is de VOG-P screening verplicht voor alle buitengewoon opsporingsambtenaren en nieuwe gemeentelijke medewerkers binnen de domeinen openbare orde en veiligheid, Bibob, ondermijning, informatievoorziening en toezicht. Tijdens de leerkring willen we ophalen hoe de implementatie van het handelingskader VOG-P en de screening loopt en tegen welke plus- en knelpunten gemeenten aan lopen. Inmiddels zijn er al de nodige vragen van afdelingen OOV en vooral HR. De komende weken willen we gebruiken om te inventariseren welke punten in gemeenten of de provincie een probleem vormen. 

Lees artikel

Achtergrondinfo | 11 jul. 2024

Bewustwording in het sociaal domein: ‘Cocaïne in pizzadozen’

In de afgelopen periode vonden diverse interessante bijeenkomsten plaats. Zo was er het BES-ondermijningscongres dat door burgemeester Melis van de gemeente Bunschoten werd geopend met de oproep: ‘Vertrouw op elkaar, doe het samen en hou elkaar uit de wind als het moet.’ Op verzoek van de gemeente Amersfoort organiseerde het RIEC een bewustwordingssessie voor het sociaal domein. Een grote variëteit aan deelnemers bedacht met elkaar een aantal criminele bedrijfsplannen, maar verliet bovenal de sessie met een extra ondermijningsbril. 

Lees artikel

Achtergrondinfo | 11 jul. 2024

Webinar onbewust onbekwaam: De rol van de OOV’er bij een cybercrisis

Op 3 juli gaf Remco Groet (Informatie Beveiligingsdienst) een webinar over de rol van de OOV-er bij een cybercrisis. Een groep van maar liefst 35 collega’s (CISO’s, OOV’ers en crisisfunctionarissen) sloot aan bij het webinar. Het verslag en de PowerPointpresentatie staan op de website van de Veiligheidscoalitie. Conclusie van Remco’s verhaal: de OOV’er heeft een essentiële rol (in de voorbereiding) bij een cybercrisis. Initieer oefeningen, breng het onderwerp op de agenda bij bestuurders en leg contact met je CISO.

Lees artikel