Pilot ervaringsdeskundigheid van start in Almere, PGA-vakdag op 12 november

Pilot ervaringsdeskundigheid van start in Almere, PGA-vakdag op 12 november

Begin september is in Almere de pilot ervaringsdeskundigheid van start gegaan. Graag stelt ervaringsdeskundige Myyro zich via deze nieuwsbrief voor. Verder in deze nieuwsbrief meer informatie over (hoe je je kunt aanmelden voor) de komende PGA-vakdag op 12 november en lees je een update van de projectgroep ‘Wat gaan we doen in jaar 3 PGA-Lab’. 

Pilot ervaringsdeskundigheid van start in Almere; maak kennis met Myyryo
Gemeente Almere is een van de twee gemeenten die meedoet aan de pilot ‘Ervaringsdeskundigheid inzetten binnen de lokale PGA’. Na een proces van voorbereiding waarin zij met de lokale ketenpartners hebben gehad om te brainstormen over de inzet en het profiel van de ervaringsdeskundige, is eind juli ervaringsdeskundige Myyryo aangenomen. Begin september is hij gestart en op 9 september vond in Almere een informele startbijeenkomst met de ketenpartners, Myyryo en de PGA-procescoördinatoren plaats. Hier is met elkaar kennis gemaakt, de infografic geïntroduceerd en met elkaar het vertrouwen uitgesproken in deze pilot. 
Wij zijn ervan overtuigd dat ervaringsdeskundigheid in de vorm van een peersupportwerker een positieve bijdrage kan leveren om beter aan te sluiten bij de leefwereld van de jongeren en/of ouders. Doel is hen meer te zien en gehoord te laten voelen, weerstand te doorbreken en ze meer te betrekken in het PGA-proces.

Myyryo stelt zich voor
Mijn naam is Myyryo Ballantine, ik ben 35 jaar en geboren en getogen in de Pijp in Amsterdam Zuid. Ik ben opgegroeid zonder vader en kwam al vroeg in het criminele circuit terecht. Uiteindelijk ben ik in de jeugddetentie beland en werd ik er alleen maar agressiever door. Uiteindelijk heb ik hiervoor trainingen gehad bij de Waag en het vroeg vader worden, was voor mij een reden om m’n leven te veranderen.

 
Mijn levensverhaal is een voorbeeld van hoe iemand met een moeilijke start in het leven kan opstaan en een positieve kracht in de samenleving kan worden. Ik heb geleerd van m’n ervaringen, ik heb m’n verleden omgezet in een bron van kracht, en ik heb gekozen om anderen te helpen die in soortgelijke situaties verkeren. M’n werk met jongeren is niet alleen een baan, maar een missie. Mijn kracht ligt in het vermogen om te verbinden, te inspireren, en te begeleiden. Ik ben een rolmodel voor jongeren die worstelen met problemen zoals ik die ooit hebt gekend. Het pad dat ik heb gekozen is niet gemakkelijk, maar het is duidelijk dat het een pad is waar mijn passie en toewijding volledig tot hun recht komen. Met mijn verhaal wil ik hoop, transformatie en de kracht van het menselijke potentieel om te groeien meegeven, ongeacht de omstandigheden.

 

Heb jij je al aangemeld voor de PGA-vakdag 2024?
Deze week zijn de uitnodigingen verstuurd voor de tweede PGA-vakdag. Deze vindt plaats op dinsdag 12 november, locatie de Amershof in Amersfoort. Tijdens deze dag staan verbinding en inspiratie centraal. De rode draad door de dag zal zijn: aansluiten van systeemwereld en leefwereld. Op dit thema zijn meerdere lezingen en workshops te volgen, verder is natuurlijk ruimte voor een lunch en een borrel. 

Meer informatie en aanmelden
De dag is voor PGA-coördinatoren en procesregisseurs ZVH in Midden-Nederland. 
Aanmelden kan tot 1 november via PGA-Vakdag 2024 
Wij kijken er enorm naar uit!

Projectgroep: ‘Wat gaan we doen in jaar 3 PGA-Lab?’
Op maandag 16 september vond de eerste projectgroep van Jaar 3 plaats op de Hogeschool Utrecht. Drukbezocht! Fijn om elkaar naar een welverdiende zomervakantie weer terug te zien. Tijdens de projectgroep zijn er verschillende punten aan bod gekomen. Zo zijn er studenten die zich aankomend jaar weer op leuke opdrachten gaan focussen: 
-    de PGA-monitor, om deze beter aan te laten sluiten op de jeugd;
-    een evaluatie van de workshop Privacy en Gegevensdeling;
-    een evaluatie van de PGApp en een adviesrapport voor de borging.

Verder is er gesproken over het IPW-traject van de Zorg- en Veiligheidshuizen. Met de bijdrage van het PGA-Lab zijn zij een traject aangegaan met Instelling Publieke Waarden (IPW) om te kijken op welke manier casuïstiek beter geëvalueerd kan worden. En de bevindingen ook door te leren richting lokale PGA. 

Blik op jaar 3
Afgelopen zomer is het PGA-Lab op roadtrip gegaan langs alle gemeenten. Het doel hiervan was op te halen wat er in de regio speelt en waar er behoefte aan is. Op basis hiervan is er ook een update gegeven aan de interactie gemeentekaart. Deze wordt binnenkort beschikbaar gemaakt. 
Tijdens de projectgroep is verder opgehaald waar er qua ontwikkeling, maar ook qua borging, behoefte aan is. De PGA-coördinatoren zijn in groepjes uiteengegaan om hier verder input voor te leveren. Deze wordt nu verder verwerkt in het jaarplan.