Veiligheid in beeld (VIB)

De Veiligheidscoalitie biedt het Veiligheid in Beeld dashboard (VIB) aan als voorziening aan de gemeenten van Midden-Nederland. Doel hiervan is de informatievoorziening te verbeteren. Het dashboard biedt gemeenten dagelijks inzicht in aard en omvang van incidenten die zich hebben voorgedaan. Zo krijgen gemeenten de mogelijkheid om de lokale veiligheidsontwikkeling beter te kunnen duiden. Het VIB is de opvolger van het VIS dat per 1-4-2021 is gestopt.

Documenten en links

Instructiefilm inloggen en aan de slag met Veiligheid in Beeld.

Naar website

Videoverslag van ViB gebruikersbijeenkomst van 8 april 2021

Naar website

Nieuws

Veiligheidsontwikkeling | 20 nov. 2023

Forse daling aantal overvallen met geweld

In de eerste tien maanden van 2023 stijgt in Midden-Nederland de totale geregistreerde criminaliteit met 3% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Deze stijging is niet in alle typen criminaliteit van toepassing. Zo is een forse daling (-25%) te zien in het aantal overvallen met geweld. De grootste stijging in type criminaliteit in de genoemde periode zien we wederom bij zakkenrollen (+45%). Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland is bij negen gemeenten de stijging in de geregistreerde criminaliteit overall 10% of meer geweest. Daar staan vier gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. 

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 24 okt. 2023

Geregistreerde criminaliteit stijgt met 3% in de eerste negen maanden

In de eerste negen maanden van 2023 stijgt in Midden-Nederland de totale geregistreerde criminaliteit met 3% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland, is wederom bij 13 gemeenten deze stijging 10% of meer geweest. Daar staan vier gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. De grootste stijgingen in type criminaliteit in desbetreffende periode zien we bij zakkenrollen (+39%). De grootste daling betreft de geslaagde woninginbraken (-24%). 

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 18 jul. 2023

Cijfers geregistreerde criminaliteit: warme weer in juni heeft invloed

In de afgelopen warme maand juni zien we bij een aantal delicten een stijging ten opzichte van juni 2022 waarbij het mooie weer in combinatie met evenementen van invloed is geweest; jongerenoverlast, drugsdelicten en geweldsincidenten.

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 15 jun. 2023

Geregistreerde criminaliteit stijgt met 4% in de eerste vijf maanden

In de eerste vijf maanden van 2023 stijgt in Midden-Nederland de totale geregistreerde criminaliteit met 4% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland, is bij 14 gemeenten deze stijging 10% of meer geweest. Naast deze cijfers bevat het dasboard veiligheidsbeelden online nu ook de meest recente cijfers van de corona gezondheidsmonitor jeugd. Hieruit blijkt dat van de jeugd in Midden-Nederland de jeugd in Flevoland het minst gelukkig is.

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 21 apr. 2023

Geregistreerde criminaliteit stijgt met 6% in het eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2023 stijgt de totale geregistreerde criminaliteit in Midden-Nederland met 6% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland, is bij vijftien gemeenten deze stijging 10% of meer geweest. Daar staan negen gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. De grootste stijgingen in type criminaliteit in het eerste kwartaal van dit jaar, zien we bij zakkenrollen (53%), winkeldiefstal (15%), drugscriminaliteit (12%), brom-, snor- en fietsdiefstal (10%) en verkeersongevallen (10%).  De dalende trent in woninginbraken zet zicht echter ook voort.

Lees artikel