Veiligheid in beeld (VIB)

De Veiligheidscoalitie biedt het Veiligheid in Beeld dashboard (VIB) aan als voorziening aan de gemeenten van Midden-Nederland. Doel hiervan is de informatievoorziening te verbeteren. Het dashboard biedt gemeenten dagelijks inzicht in aard en omvang van incidenten die zich hebben voorgedaan. Zo krijgen gemeenten de mogelijkheid om de lokale veiligheidsontwikkeling beter te kunnen duiden. Het VIB is de opvolger van het VIS dat per 1-4-2021 is gestopt.

Documenten en links

Er zijn 5 extra documenten zichtbaar als je bent ingelogd. Inloggen

Instructiefilm inloggen en aan de slag met Veiligheid in Beeld.

Naar website

Videoverslag van ViB gebruikersbijeenkomst van 8 april 2021

Naar website

Nieuws

Veiligheidsontwikkeling | 18 jun. 2024

Fraude met online handel stijgt 39%

In de eerste vijf maanden van 2024 stijgt in Midden-Nederland de totale geregistreerde criminaliteit met 1% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Van de 38 gemeenten in de regio, is bij acht gemeenten deze stijging 10% of meer geweest. Daar staan elf gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. De grootste stijging in type criminaliteit zien we deze maand bij fraude, in de subcategorie online handel (+39%). De grootste daling betreft cybercrime (-22%). 

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 22 apr. 2024

Sterke daling aantal zedendelicten in Midden-Nederland

In het eerste kwartaal van 2024 stijgt in Midden-Nederland de totale geregistreerde criminaliteit met 2% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland, is bij negen gemeenten deze stijging 10% of meer geweest. Daar staan negen gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. De grootste stijging in type criminaliteit in desbetreffende periode zien we wederom bij zakkenrollen (+49%). De grootste daling betreft wederom zedendelicten (-23%). 

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 14 mrt. 2024

Geregistreerde criminaliteit stijgt met 2%

In de eerste twee maanden van 2024 stijgt de totale geregistreerde criminaliteit in Midden-Nederland met 2% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland, is bij elf gemeenten deze stijging 10% of meer geweest. Daar staan tien gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. De grootste stijging in type criminaliteit in deze periode is weer te zien bij zakkenrollen (+82%). Zedendelicten laat met -22% de grootste daling zien.  

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 15 feb. 2024

Geregistreerde criminaliteit daalt met 5%

In januari 2024 daalt in Midden-Nederland de totale geregistreerde criminaliteit met 5% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland, is bij vijftien gemeenten deze daling 10% of meer geweest. Daar staan zes gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% steeg in genoemde periode. Zakkenrollen blijft de koppositie bekleden als het gaat om de grootste stijging: +79%. De grootste daling is te zien bij openlijk geweld: -29%.

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 20 dec. 2023

Geregistreerde criminaliteit stijgt met 2% in de eerste elf maanden

In de eerste tien maanden van 2023 stijgt in Midden-Nederland de totale geregistreerde criminaliteit met 2% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland, is bij acht gemeenten deze stijging 10% of meer geweest. Daar staan vijf gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. De grootste stijging in type criminaliteit in desbetreffende periode zien we wederom bij zakkenrollen (+50%). De grootste daling betreft wederom de overvallen met geweld (-25%).

Lees artikel