Veiligheid in beeld (VIB)

De Veiligheidscoalitie biedt het Veiligheid in Beeld dashboard (VIB) aan als voorziening aan de gemeenten van Midden-Nederland. Doel hiervan is de informatievoorziening te verbeteren. Het dashboard biedt gemeenten dagelijks inzicht in aard en omvang van incidenten die zich hebben voorgedaan. Zo krijgen gemeenten de mogelijkheid om de lokale veiligheidsontwikkeling beter te kunnen duiden. Het VIB is de opvolger van het VIS dat per 1-4-2021 is gestopt.

Documenten en links

Instructiefilm inloggen en aan de slag met Veiligheid in Beeld.

Naar website

Videoverslag van ViB gebruikersbijeenkomst van 8 april 2021

Naar website

Nieuws

Veiligheidsontwikkeling | 21 apr. 2023

Geregistreerde criminaliteit stijgt met 6% in het eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2023 stijgt de totale geregistreerde criminaliteit in Midden-Nederland met 6% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland, is bij vijftien gemeenten deze stijging 10% of meer geweest. Daar staan negen gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. De grootste stijgingen in type criminaliteit in het eerste kwartaal van dit jaar, zien we bij zakkenrollen (53%), winkeldiefstal (15%), drugscriminaliteit (12%), brom-, snor- en fietsdiefstal (10%) en verkeersongevallen (10%).  De dalende trent in woninginbraken zet zicht echter ook voort.

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 17 mrt. 2023

Geregistreerde criminaliteit stijgt met 4%

In februari 2023 is de totaal geregistreerde criminaliteit in Midden-Nederland met 4% gestegen ten opzichte van februari 2022. Van de 38 gemeenten in de regio is bij achttien gemeenten de geregistreerde criminaliteit met 10% of meer toegenomen. Daar staan elf gemeenten tegenover waar de criminaliteit met minimaal 10% daalde. De grootste stijgingen in type criminaliteit in februari zien we bij zakkenrollen (34%), overlast van jongeren (23%), brom-, snor- en fietsdiefstal (20%) in vergelijking met 2022. Bekijk voor gedetailleerde informatie de tabel. Naast cijfers over geregistreerde criminaliteit zoomt Veiligheid in beeld ook in op ontwikkelingen op het gebied van werk- en inkomen, het handelsregister etc.. Deze maand: de ontwikkeling van het aantal eenmanszaken.

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 23 nov. 2022

Criminaliteitscijfers: sterke stijging zakkenrollen, criminaliteit overall stijgt met 3%

In de maanden januari tot en met oktober 2022 stijgt in Midden-Nederland de totaal geregistreerde criminaliteit met 3% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland, is bij vier gemeenten de geregistreerde criminaliteit met 10% of meer toegenomen. Daar staan acht gemeenten tegenover waar de criminaliteit met minimaal 10% daalde.

De grootste stijgingen in type criminaliteit zien we bij zakkenrollen (58%), winkeldiefstal (+42%) en brom-, snor-,fietsdiefstal (+24%).

Meer actuele informatie vindt u hier in de overzichtstabel.

Lees artikel