Geregistreerde criminaliteit daalt met 5%

In januari 2024 daalt in Midden-Nederland de totale geregistreerde criminaliteit met 5% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland, is bij vijftien gemeenten deze daling 10% of meer geweest. Daar staan zes gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% steeg in genoemde periode. Zakkenrollen blijft de koppositie bekleden als het gaat om de grootste stijging: +79%. De grootste daling is te zien bij openlijk geweld: -29%.


Aantal gevallen van zakkenrollen verbreekt record

Zakkenrollen is al meerdere maanden op rij de hoogste stijging qua type criminaliteit. In januari 2024 zijn in de regio 222 gevallen van zakkenrollen geregistreerd. Dit is het hoogste aantal ooit geregistreerd in januari sinds 2015.   
 
De grafiek hieronder geeft de ontwikkeling in geregistreerde gevallen van zakkenrollen weer in de maand januari binnen regio Midden-Nederland in afgelopen tien jaar. Hierin is een duidelijke daling te zien in 2021. Een verklaring hiervoor is het coronavirus. Door alle maatregelen waren er minder mensen op straat, waardoor de gelegenheid tot zakkenrollen erg slonk. In de afgelopen twee jaar is de zakkenrollerij echter weer fors gestegen. Deze toename komt mede doordat massale bijeenkomsten als festivals weer plaats kunnen vinden. Ook ziet de politie meer georganiseerde bendes die uit zijn op telefoons.  
 

  

Grote verschillen tussen de gemeenten
Gelet op het verschil tussen januari 2024 en januari 2023 zien we bij negen gemeenten een absolute stijging in zakkenrollen. De grootste stijging vinden plaats in de gemeenten Utrecht (+87,76%) en Amersfoort (+325%). Belangrijk om te melden is dat ondanks de hoge percentages de absolute aantallen laag zijn.  
 
Meer actuele informatie vind je hier in de overzichtstabel (beschikbaar na inlog).
 
De veiligheidsbeelden-online is een onderdeel van het project Veiligheid in Beeld (ViB). Naast cijfers over de geregistreerde criminaliteit die maandelijks worden geactualiseerd, zijn ook gegevens over bevolking, vastgoed, werk en inkomen, KvK-handelsregister, etc. op minimaal gemeentelijk niveau opgenomen.  
Wil je meer informatie over het ViB project, neem dan contact op met Henk van den Driessche en/of Myrthe de Bruin.