Veiligheidsontwikkeling | 14 mrt. 2024

Nieuwe Omgevingswet heeft gevolgen voor aanwijzing toezichthouders

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Dit heeft ook gevolgen voor de aanwijzing van de in een gemeente werkzame toezichthouders. Bestemmingsplannen zijn van rechtswege overgegaan in het omgevingsplan zodat bijvoorbeeld een controle op een activiteit in een pand niet langer op grond van de Wet algemene bepalingen is, maar op grond van de Omgevingswet. En zo is er meer wet- en regelgeving gewijzigd. Het is dus zaak de aanwijzing voor toezichthouders in de gemeente aan te passen en goed te regelen. Dit om te voorkomen dat toezichthouders controles uitvoeren zonder dat zij hiertoe (nog langer) aangewezen zijn.

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 22 feb. 2024

Jurisprudentie: politie kan en mag nog steeds aansluiten bij integrale controles

In 2022 deed de politierechter een uitspraak in een strafproces waardoor heel even paniek ontstond in politie- en gemeenteland. In die uitspraak in 2022 ging een verdachte van drugshandel (strafrechtelijk) vrijuit omdat, volgens oordeel van de rechter, het bewijs van de aanwezigheid van heel veel drugs en een drugslab onrechtmatig was verkregen. De onrechtmatigheid bestond eruit dat de politie tijdens een integrale controle zonder geldige reden direct met de gemeente meegelopen was, een loods in. Alles wat daarna in de bijhorende woning was aangetroffen was daardoor ook onrechtmatig verkregen. De landelijke ontstane onrust, die heel even neigde naar het oordeel dat politie dus nooit meer aan kan sluiten bij integrale controles, was niet terecht. 

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 15 feb. 2024

Controle villa in Amersfoort: adres voor 400 bedrijven

Een vrijstaande villa in een woonwijk in Amersfoort was dinsdag het decor van een multidisciplinaire controle, ingezet op advies van het RIEC Midden-Nederland. Gemeente Amersfoort, politie, Belastingdienst én een curator betraden het pand waar, op papier, bijna 400 bedrijven staan ingeschreven. Het vermoeden bestaat dat een aantal van deze bedrijven zich niet houdt aan wet- en regelgeving, met vermoedens van fraude, witwassen van drugsgeld en het doorgeven van onjuiste gegevens aan het handelsregister tot gevolg.

Lees artikel

Campagnes | 15 feb. 2024

Nieuwe overheidscampagne ‘Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig’ van start

Op safer internet day 2024 is een nieuwe rijksoverheidscampagne van start gegaan met als thema Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig. De campagne richt zich op het belang van online dubbele beveiliging, ook wel two factor authentication genoemd (2fa) en bevat onder andere een toolkit die gemeenten (en private partijen) in kunnen zetten om inwoners weerbaarder te maken. 

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 22 jan. 2024

Handelingskader VOG-P screening van gemeentemedewerkers gereed

Sinds 1 mei 2023 is de VOG-P screening verplicht voor alle buitengewoon opsporingsambtenaren en nieuwe gemeentelijke medewerkers binnen de domeinen openbare orde en veiligheid, Bibob, ondermijning, informatievoorziening en toezicht. Om gemeenten te ondersteunen bij het invulling geven aan de verplichte screening, heeft het RIEC Midden-Nederland, in samenwerking met/met input van de werkgroep Weerbare overheid en de leerkring VOG-P een handelingskader ontwikkeld. Het handelingskader moet gemeentemedewerkers helpen om de invoering van de verplichte screening eenvoudiger te maken.

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 22 jan. 2024

Digitale agenda gemeenten 2024: Naar een waardenvolle informatiesamenleving

Onze samenleving is digitaal in transitie. Die transitie biedt nieuwe mogelijkheden en enorme kansen voor onze welvaart en ons maatschappelijk welzijn. Echter baren digitale ontwikkelingen ook zorgen. De ‘Digitale agenda gemeenten 2024’ van de VNG biedt hierbij de helpende hand en ordent thema’s, onderwerpen en vraagstukken die spelen in de informatiesamenleving. 

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 20 dec. 2023

E-learning BUIT voor professionals: bewustwording en signalering mensenhandel

Criminele en seksuele uitbuiting hebben een ontwrichtend effect. Op kinderen, jongeren en volwassenen die slachtoffer worden. En op de samenleving als geheel. Jongeren zijn vaak slachtoffer, maar ook pleger van deze vormen van mensenhandel. De aanpak van criminele en seksuele uitbuiting onder jongeren begint met bewustwording en signalering. Hiervoor ontwikkelden Noord-Holland Samen Veilig en Fier BUIT voor professionals. Een beknopte en praktische e-learning voor professionals die met jongeren werken: op school, op straat, in de zorg of waar dan ook.

Lees artikel

Campagnes | 20 nov. 2023

Campagnematerialen ‘Laat je niet interneppen’ beschikbaar

Al enkele malen hebben we de meerjarige overheidscampagne ‘Laat je niet interneppen’ aangekondigd. Het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben deze gezamenlijk ontwikkeld. De ministeries zetten de campagne o.a. uit via sociale media advertenties. Om een groter bereik te creëren, worden ook gemeenten gevraagd de campagne uit te zetten in hun regio. De bijbehorende toolkit met campagnematerialen is nu beschikbaar voor gebruik.

Lees artikel

Campagnes | 24 okt. 2023

Rijksoverheid start meerjarige campagne ‘Laat je niet interneppen’

‘Laat je niet interneppen’ is de nieuwe campagne van de Rijksoverheid om Nederlanders bewust te maken van online criminaliteit. Een veelgebruikte manier van criminelen is om mensen online te misleiden. Door in te spelen op persoonlijke situaties en zich voor te doen als iemand anders krijgen criminelen het voor elkaar om mensen op het verkeerde been te zetten. De campagne ‘Laat je niet interneppen’ is gericht op herkennen en voorkomen van online criminaliteit. 

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 24 okt. 2023

Gemeente Veenendaal volgt als eerste nieuwe training pandcoördinator integrale controle

Een café-eigenaar begint langzamerhand zijn geduld te verliezen. Hem is zojuist voor de vierde keer door de vierde instantie naar zijn vergunning gevraagd. Bij een (integrale) controle is het van belang dat de controle gecoördineerd verloopt en niet iedere partner -zonder overleg- zijn eigen ding gaat doen. De geschetste situatie wil je daarbij voorkomen. Het aanstellen van een pandcoördinator die daarbij een cruciale rol speelt, is daarom van wezenlijk belang. Gemeente Veenendaal onderkende dit belang en vroeg aan Team Operationele Versterking (TOV) om een training te ontwikkelen specifiek gericht op de vaardigheden die van belang zijn bij deze rol. Deze training vond plaats op 19 september. 

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 18 jul. 2023

Leerkring VOG-P (screening) van start

Op 6 juli vond de eerste leerkring screening Verklaring omtrent Gedrag met justitiële en politiegegevens (VOG-P) plaats. Bij de leerkring vanuit het programma weerbare overheid, waren deelnemers uit verschillende districten aanwezig. Goed was dat er niet alleen OOV-ers maar ook HR-professionals aan tafel zaten. Want de screening van medewerkers beoogt corruptie en ondermijning in organisaties te voorkomen; iets wat beide disciplines aangaat.

Lees artikel

Campagnes | 18 jul. 2023

Registreer je nu voor het congres - Samen digitaal veilig: Gemeenten aan de slag!

Op donderdag 28 september organiseert het programma Digitale Veiligheid van de VNG het congres Samen digitaal veilig: Gemeenten aan de slag! Deze dag vindt plaats in Amersfoort en is speciaal bestemd voor lokale bestuurders, ambtenaren, raadsleden en landelijke partners van de VNG.

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 18 jul. 2023

Wet goed verhuurderschap; wat kan jij ermee?

Op 1 juli is de Wet goed verhuurderschap in werking getreden. Deze wet biedt gemeenten handvatten in de strijd tegen ondermijning. Je leest er meer over in deze nieuwsbrief. En wil jij innovatieve of gedurfde interventies inzetten in de strijd tegen ondermijning? De gemeente Vijfheerenlanden en Lelystad laten zien hoe je dat doet. 

Lees artikel

Campagnes | 17 mrt. 2023

Grip krijgen op digitale ontwrichting? Ga aan de slag met het interactieve oefenpakket!

Om gemeenten te helpen zich voor te bereiden op een digitale crisis hebben de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) een cyberoefenpakket ontwikkeld. Regelmatig oefenen is niet alleen wenselijk, maar bij de toenemende digitale dreiging ook noodzakelijk. Want wie doet wat in het geval van een crisis?  

Lees artikel

Campagnes | 23 nov. 2022

Mobiele escaperoom drugs draagt bij aan vergroten bewustwording en meldingsbereidheid

Een flyer met tips om criminaliteit tegen te gaan kan effectief zijn. Maar steeds vaker blijkt dat beleving ook belangrijk is. Zo heeft in oktober de mobiele escaperoom drugslab verschillende gemeenten in Oost-Utrecht bezocht. En organiseerden we een bijeenkomst in het buitengebied. Of zet eens een animatie in om de bewustwording te stimuleren. In deze nieuwsbrief vind je animaties over verschillende ondermijningsthema’s. Tot slot aandacht voor een kennissessie informatiegestuurde aanpak voor OOV-ers.

Lees artikel