Mobiele escaperoom drugs draagt bij aan vergroten bewustwording en meldingsbereidheid
Een flyer met tips om criminaliteit tegen te gaan kan effectief zijn. Maar steeds vaker blijkt dat beleving ook belangrijk is. Zo heeft in oktober de mobiele escaperoom drugslab verschillende gemeenten in Oost-Utrecht bezocht. En organiseerden we een bijeenkomst in het buitengebied. Of zet eens een animatie in om de bewustwording te stimuleren. In deze nieuwsbrief vind je animaties over verschillende ondermijningsthema’s. Tot slot aandacht voor een kennissessie informatiegestuurde aanpak voor OOV-ers.
Mobiele escape room twaalf in Oost-Utrecht
De mobiele escape room drugslab stond tussen 10 en 22 oktober op verschillende plaatsen in district Oost-Utrecht. Samen met RIEC Midden-Nederland haalden acht gemeenten de truck naar pleinen en markten om bewoners, medewerkers en bestuur bewust te maken van de signalen en gevaren van drugs- en ondermijnende criminaliteit.
Tijdens de escape room sessies kwamen de deelnemers terecht in een echt drugslab. Ze leerden o.a. over de grondstoffen en de geur van de productie van drugs, in welke tonnen drugsafval gedumpt wordt en waar je melding kunt maken.
Sanne Beukers, gemeente Amersfoort; “Wij hadden de escape room twee dagen; een dag voor gemeentemedewerkers, de raad en het college en een dag voor bewoners. Naast dat het erg leuk was om het escape room spel te spelen, werd bij de deelnemers óók pijnlijk duidelijk dat het vrij eenvoudig is om een drugslab op te zetten. In een kleine ruimte kun je met supermarktproducten drugs produceren. En dat terwijl de gevaarzetting enorm groot is. Ik merkte dat er door de escape room goede gespreken gevoerd werden. Over de normalisering van drugsgebruik en hoe mensen ongewild in criminaliteit kunnen belanden. En dat naast repressie, voorlichting daarom zo belangrijk is. De escape room heeft een goede impuls gegeven aan het vergroten van bewustwording m.b.t. drugs en drugslabs in Amersfoort.”
De mobiele escape room stond naast Amersfoort ook in Zeist, Bunnik, bij de provincie in Utrecht, Wijk bij Duurstede, Renswoude, Veenendaal, Rhenen, Driebergen en Leersum.
Geslaagde bijeenkomst voor een veilig buitengebied
Donderdag 10 november stond in het teken van een veilig buitengebied. Inwoners en agrariërs uit het buitengebied van de gemeenten Dronten, Noordoostpolder en Zeewolde kwamen samen om te leren over verschillende soorten criminaliteit, zoals ondermijning, cybercrime en mobiel banditisme.
In interactieve workshops maakten experts hen bewust van de gevaren en de signalen van deze vormen van criminaliteit. Ook weten zij nu waar je deze signalen kunt melden.
Wethouder opent de avond
Wethouder Siert Jan Lap van de gemeente Dronten opende de avond: “Door samen te werken en onze inwoners weerbaar te maken, voorkomen we dat ons buitengebied kwetsbaar wordt voor criminelen.”
Deze succesvolle avond was niet mogelijk zonder de gastvrijheid van de Aeres Hogeschool Dronten en de samenwerking met alle andere partners, LTO Noord, Politie Nederland, Meld Misdaad Anoniem, Bureau Drugszaken, Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Flevoland, Platform Veilig Ondernemen Midden-Nederland en Ondernemersvereniging de Driehoek.
Animaties voor publiekscommunicatie diverse thema’s
Bewustwording ten aanzien van ondermijning en meldingsbereidheid zijn belangrijke elementen voor een weerbare maatschappij. Communicatie met inwoners ondersteunt hierbij. De RIEC’s ontwikkelen hiervoor regelmatig communicatiemiddelen die ook in andere regio’s inzetbaar zijn. Onderstaande animaties behandelen op eenvoudige en heldere manier verschillende ondermijningsthema’s met de nadruk op signaalherkenning en meldingsbereidheid. Spelen onderstaande onderwerpen in jouw gemeente? Dan kun je deze animaties daarbij gebruiken.*
- Wat kunt u doen bij vermoedens van arbeidsuitbuiting?
- Wat kunt u doen bij vermoedens van drugshandel?
- Wat kunt u doen bij vermoedens van witwassen?
- Wat kunt u doen bij vermoedens van een hennepkwekerij?
*: Het is niet mogelijk / toegestaan om een eigen gemeentelogo aan de animaties toe te voegen.
Kennissessie informatiegestuurde aanpak voor ambtenaren OOV 8 december
Bij het aanpakken van ondermijning zoeken we steeds naar de beste inzet van onze schaarse capaciteit. Een informatiegestuurde aanpak op basis van data kan daar bij helpen, bijvoorbeeld om efficiënt acties uit te voeren. Maar is een dergelijke aanpak niet voorbehouden aan grote gemeenten? Niets is minder waar! Graag laten we je zien hoe je ook met weinig capaciteit rendement kunt halen door informatie uit beschikbare online dashboards te benutten. Benieuwd naar de mogelijkheden en kansen voor jouw gemeente? Provincie Utrecht en RIEC Midden-Nederland nodigen je van harte uit voor het online kennissessie ondermijning en informatiegestuurde aanpak op donderdag 8 december van 13:00 tot 16:00. Je meld je aan door een mail te sturen naar ondermijning@provincie-utrecht.nl.