Oktober cybersecuritymaand. Denk ook aan jezelf.

- Digitale Veiligheid -
Oktober cybersecuritymaand. Misschien organiseer jij deze maand ook wel mooie activiteiten. Net zoals de gemeente Noordoostpolder die samen met het lokale bedrijfsleven, ROC Friese Poort en de politie het symposium ‘what te hack’ organiseert. Of misschien zet je de toolkit digitaal beroofd wel in in om inwoners en ondernemers bewust te maken over de gevolgen van digitale criminaliteit. Dat is natuurlijk fantastisch. Maar denk je ook aan jezelf. Gun jezelf de tijd om bij te blijven. Hoe dat kan?

Kijk bijvoorbeeld naar de online masterclassgedragsverandering en cybersecurity’ van Alert-Online. Maar ook de Zembla-uitzending van 7 oktober jl. is een aanrader.

In die uitzending behandelt Zembla de vraag hoe weerbaar vitale sectoren zijn tegen ransomware-aanvallen. Je ziet hoe cybercriminelen via phishingaanvallen organisaties binnenkomen. Eenmaal binnen gijzelen ze zoveel mogelijk data om vervolgens losgeld te eisen. In de uitzending zie je ook hoe dit bij de gemeente Hof van Twente ging en met welke dilemma’s en enorme problemen dit gepaard ging.


Cyberbeeld regio. Toename van digitale criminaliteit en forse schade bij ouderen

De politie heeft de halfjaarcijfers over digitale in de regio gepresenteerd. Het aantal aangiften en meldingen bedroeg in het 1e halfjaar 2759. Dit is een stijging van 18% t.o.v. het 1e halfjaar van 2020, toen er 2351 aangiften en meldingen waren. Wat vooral opvalt is de gemiddelde schade bij 60-plussers. Die is inmiddels de grens van €5.000,- gepasseerd. Verder zien we een afname van vriend-in-nood-fraude. Het lijkt erop dat de maatschappelijke bewustwording over deze ingrijpende vorm van fraude effect heeft. Wil je meer weten over de cijfers en ontwikkelingen? Maar ook welke interventiemogelijkheden er liggen? Download dan hier het cyberbeeld.

Primeur Veenendaal: Hackshield spelen met collega’s

Veel collega’s uit Midden-Nederland waren op 7 oktober aanwezig bij het feestelijk Hackshield-event in Leusden. In het AFAS-theater vierden we met honderden jonge cyberagents uit het hele land het succes van 1 jaar Hackshield. Ook maakten we kennis met nieuwe games zoals Hackshield in de klas en Hackshield voor volwassenen. En hoe gaaf dat de gemeente Veenendaal in die volle theaterzaal aankondigde dat zij als eerste gemeente in Nederland Hackshield voor volwassenen gaan spelen. Gewoon met de hele ambtelijke organisatie meer leren over ransomware, tweetrapsverificatie, hulpvraagfraude enzovoorts. We zijn benieuwd naar de eerste ervaringen uit Veenendaal! Meer informatie over Hackshield voor volwassenen vind je hier.