Corona en digitale veiligheid

Elke week delen we relevante inzichten rond corona en digitale criminaliteit. Deze week aandacht voor wat er mis kan gaan als persoonsgegevens in foute handen vallen. Verder aandacht voor de officiële politiecampagne ‘Gamechangers’. Die moet jongeren weerhouden van cybercrime door ze alternatieve uitdagingen te bieden. En tot slot informeren we je over de handige keuzehulp videobellen van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Criminelen misbruiken persoonsgegevens voor coronavergoeding
De afgelopen weken was er in deze nieuwsbrief veel aandacht voor veilig internetten en veilig thuiswerken. Onder andere door te verwijzen naar de website veiliginternetten.nl en het speciale webdossier over veilig thuiswerken van het Nationaal Cyber Security Centrum. Een voorbeeld uit Duitsland maakt duidelijk hoe belangrijk deze onderwerpen zijn. In de deelstaat Noordrijn Westfalen konden bedrijven via een speciale website een coronavergoeding aanvragen om zo de effecten van de crisis te verzachten. Criminelen haakten aan bij de actie en maakten een kopie van de originele website waarop gebruikers hun gegevens invullen om vervolgens een vergoeding aan te vragen. Door bewoners van de deelstaat met een actieve phishing-campaign naar de nepsite te lokken, maakten de criminelen de gegevens van bedrijven buit en vulden deze vervolgens zelf in op de originele site waarbij enkel de bankgegevens werden gewijzigd naar die van de criminelen. Het gevolg is mogelijk tientallen miljoenen euro’s schade en duizenden mensen die nu geen coronavergoeding ontvangen.

Gamechangers: jongeren en wijkagenten samen tegen cybercrime
Vorige week heeft de politie de campagne ‘Gamechangers’ gelanceerd. Via speciale games wil de politie jongeren uit de cybercriminaliteit houden. Gamechangers stelt jongeren tussen de 12 en 18 jaar voor online uitdagingen. Ze leren hun vaardigheden op een veilige manier te testen en waar mogelijk te verbeteren. Tegelijkertijd doen ze kennis op over wat wel en niet strafbaar is op het internet. Aan de campagne doen ook wijkagenten mee die al op meerdere plekken tegen jongeren spelen. Het idee is om in contact te komen met jongeren en hen te weerhouden van het plegen van criminaliteit. Dat maakt het spel een gamechanger in dubbel opzicht; de betrokkenheid van wijkagenten laat zien dat een veilige wijk ook een digitaal veilige wijk betekent. Gemeenten kunnen helpen om ‘gamechangers’ tot een succes te maken door via (sociale) media de gamechangers te promoten.

Ben jij een gamer? Doe dan mee aan de Gamechangers FIFA CUP!
Houd je van technologie, games én challenges? En wil jij jezelf en jouw digitale skills verbeteren en anderen verslaan? Ga jij de uitdaging aan? Dan ben jij een Gamechanger en is dit platform speciaal voor jou!

Keuzehulp videobellen
Als je gebruik maakt van videobellen, wil je wel dat de privacy en veiligheid van jou en je organisatie serieus worden genomen. Daarom heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bij 13 veelgebruikte videobel-apps gekeken naar de belangrijkste privacyaspecten. Denk hierbij aan welke gegevens de app verzamelt, wat de app daarmee doet en of de communicatie beveiligd is. De AP krijgt namelijk veel vragen over privacy bij zulke apps, nu mensen massaal zijn gaan videobellen tijdens de coronacrisis. De AP biedt daarom een keuzehulp om verschillende videobel-apps te vergelijken. Opmerking hierbij is wel dat er geen uitgebreid, technisch onderzoek is gedaan naar de apps. Men is afgegaan op wat bedrijven zelf zeggen over wat hun videobel-apps met gegevens doen, bijvoorbeeld in hun privacyverklaring.