
Lees-, luister- en kijktips
‘Ik schiet je knieschijven kapot’. Zomaar een uitspraak van een ‘soeverein’. In een podcast gaat rechtswetenschapper Luuk de Boer in op de vraag hoe gevaarlijk soevereinen nou eigenlijk zijn. Verder in het ruime aanbod met tips van deze maand een interessante podcast over hoe criminelen de zorg binnendringen en een radiofragment waarin de vraag hoe je kinderen weerbaarder maakt tegen criminelen, centraal staat.
- Luister: Podcast Het Misdaadbureau – Hoe gevaarlijk zijn soevereinen? ‘Ik schiet je knieschijven kapot’
Naar schatting zijn er tienduizenden soevereinen in ons land. Ze erkennen de Nederlandse staat niet, weigeren belasting te betalen en noemen de overheid een criminele organisatie. In deze aflevering van ‘Het Misdaadbureau’ praat presentator Maaike Timmerman met o.a. Luuk de Boer, rechtswetenschapper en onderzoeker naar soevereinen autonomen.
- Kijk: VPRO Tegenlicht – Is er eigenlijk wel polarisatie in Nederland?
Polarisatiedeskundige Quita Muis diagnosticeert Nederland met polarisatiepaniek. Volgens haar is er van diepgaande polarisatie geen sprake. Wel ziet ze dat hoogopgeleiden zich steeds meer terugtrekken in hun eigen bubbel.
- Lees: Christopher Houtkamp - 𝗗𝗲 𝗯𝘂𝗶𝘁𝗲𝗻𝗹𝗮𝗻𝗱𝗶𝘀𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗯𝗶𝗻𝗻𝗲𝗻𝗹𝗮𝗻𝗱: 𝗱𝗲 𝗿𝗼𝗹 𝘃𝗮𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗹𝗼𝗸𝗮𝗹𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗶𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝗿𝗼𝗲𝗿𝗶𝗴𝗲 𝗴𝗲𝗼𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗲𝗸𝗲 𝘄𝗲𝗿𝗲𝗹𝗱
Tegelijk met de Staat van het Bestuur is vorige week een essaybundel verschenen die verschillende perspectieven belicht over de toekomst van democratie en bestuur op decentraal niveau. In de tweede essay van de bundel schrijft Christopher dat een heroriëntatie op de geopolitieke positie van Europa, en dus ook van Nederland, volgens vrijwel alle experts dringend geboden is. ‘Alleen al de grootschalige Russische invasie van Oekraïne en de aanhoudende escalatie van het geweld in het Midden-Oosten onderstrepen deze noodzaak. Een ruimer, mondiaal perspectief laat zien dat de zogenaamde ‘liberale, op regels gebaseerde wereldorde’, die na de Tweede Wereldoorlog door het Westen werd gedomineerd, uitgedaagd wordt door nieuwe, opkomende machten. Het is dus zaak dat Nederland op alle overheidsniveaus werk maakt van een weerbare samenleving.
- Luister: Radiofragment NPO radio 1: Hoe maak je kinderen weerbaar tegen criminaliteit?
Met het preventieprogramma Kapot Sterk probeert Jordy Krasenberg kinderen weerbaarder te maken tegen criminelen. Werken zulke preventieprogramma’s? - Luister: podcast: Hoe criminelen de zorg binnendringen
Criminelen zitten niet meer alleen in de drugshandel of de wapenhandel, ze storten zich ook steeds vaker op legale markten. De georganiseerde misdaad is bijvoorbeeld in de avocadohandel gestapt, wat de politie wereldwijd veel werk kost. Maar ook een Nederlandse sector als de zorg wordt steeds meer geïnfiltreerd door criminelen. Wat valt daar voor ze te halen? Welke gevolgen heeft het? En wat kan de politie eraan doen? Presentator Nina van den Dungen bespreekt het met onderzoeker Mirjam Corsel en politierechercheur Robin. Zij zien dat criminelen in elke markt stappen waar veel geld te verdienen is.