Fenomeenbeeld 2024 ‘Online fraude in beeld’ nu beschikbaar

Fenomeenbeeld 2024 ‘Online fraude in beeld’ nu beschikbaar

Het fenomeenbeeld 2024 ‘Online fraude in beeld’, opgesteld door onderzoekers van de eenheid Landelijke Expertise en Operaties (LX) en de eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (LO) van de politie is nu beschikbaar. Het rapport spreekt onder meer over de voorkomende fraudevormen, en de verschillende werkwijzen. Zo komen onder andere bankhelpdeskfraude, beleggingsfraude, betaalverzoekfraude, sextortion en misbruik van accounts bestellingen aan bod. Ook in dit nieuwsartikel: meer informatie over de werksessie ‘Informatiegestuurd werken in de aanpak tegen online criminaliteit op 22 januari. 

Cybercriminelen maken dankbaar misbruik van ons vertrouwen 
Meer dan ooit vertrouwen we op digitale systemen voor communicatie, betalingen en opslag van gevoelige informatie. Van deze afhankelijkheid maken cybercriminelen in toenemende mate misbruik. In 2023 werden bij de politie 70.000 meldingen van online fraude gedaan, met een totale financiële schade van ruim 100 miljoen euro. Maar de impact van online fraude blijft niet beperkt tot financiële schade, maar hebben ook diepe persoonlijke en sociale impact. Van verlies van spaargeld en oudedagsvoorzieningen tot een verminderd gevoel van veiligheid en zelfs psychische klachten. Het rapport benadrukt de noodzaak van een integrale aanpak, waarin preventie, kennisdeling en samenwerking tussen publieke en private partijen centraal staan.  

•    Lees het volledige rapport en ontdek hoe praktijk, beleid en wetenschap hierop kunnen inspelen: Fenomeenbeeld 2024: Online fraude in beeld. 



Werksessie: informatiegestuurd werken in de aanpak tegen online criminaliteit 

Hoe vertaal je cijfers en data over online criminaliteit naar concrete acties in je lokale driehoek? Op 22 januari 2025 organiseren we een werksessie ‘informatiegestuurd werken in de aanpak tegen online criminaliteit’. Tijdens deze bijeenkomst krijg je niet alleen inzicht in het fenomeenbeeld en jouw lokale informatiebeeld, maar werk je ook aan praktische tools om het goede gesprek over slachtoffer- en daderschap op gang te brengen. 

•    Benieuwd naar het programma? Lees meer op de website en meld je aan: Werksessie: Informatie gestuurd online criminaliteit tegen gaan