Wereldwijde politieacties tegen DDoS-aanvallers onder naam Operation PowerOff

Wereldwijde politieacties tegen DDoS-aanvallers onder naam Operation PowerOff

Afgelopen week werden 27 DDoS-for-hire-platforms, ook wel booter-websites genoemd, offline gehaald. Via deze diensten konden gebruikers, vaak tegen betaling, eenvoudig een DDoS-aanval uitvoeren. Bij een Distributed Denial of Service (DDoS)-aanval - een van de meest disruptieve vormen van cybercriminaliteit- worden netwerken, websites of servers overspoeld met zoveel digitaal verkeer dat ze volledig plat komen te liggen. Dankzij internationale samenwerking - het aanpakken van deze platforms was een gezamenlijk initiatief van opsporingsdiensten uit 15 landen, gecoördineerd door Europol - en gecoördineerde acties zoals Operation PowerOFF, wordt deze vorm van criminaliteit hard aangepakt. 

Resultaten van de operatie: 
•    27 platforms offline gehaald, waaronder bekende sites als zdstresser.net en orbitalstress.net; 
•    Drie beheerders van deze platforms zijn gearresteerd in Frankrijk en Duitsland;
•    Meer dan 300 gebruikers van deze platforms zijn geïdentificeerd voor verdere acties. 

In Nederland speelde de politie een prominente rol in dit onderzoek. Het opsporingsonderzoek werd gedraaid door het cybercrimeteam van Eenheid Midden-Nederland. 

Huisbezoeken en online campagnes: stevige inzet op daderpreventie
Uit onderzoek naar de data achter de platforms wist de politie de identiteit van 200 Nederlandse gebruikers te achterhalen. Vier van hen worden nu strafrechtelijk vervolgd. Deze verdachten, in de leeftijd van 22 tot 26 jaar, voerden samen duizenden DDoS-aanvallen uit. Eén verdachte, een 26-jarige man uit Barneveld, wordt zelfs verdacht van 4169 aanvallen. Naast opsporing wordt in Nederland stevig ingezet op daderpreventie. Zo worden gebruikers uit de anonimiteit gehaald door waarschuwingsgesprekken, brieven en e-mails. De komende weken ontvangt een tiental gebruikers thuis bezoek van de politie. Ook worden jongeren via online campagnes, bijvoorbeeld op YouTube en Google Ads, gewaarschuwd voor de strafbaarheid en consequenties van DDoS-aanvallen. 

Waarom is deze actie belangrijk? 
DDoS-aanvallen worden vaak gezien als een "instapdelict" in de wereld van cybercrime. Doordat deze platforms het erg gemakkelijk maken om een aanval uit te voeren, worden ook jongeren verleid om cybercriminelen te imiteren. Operation PowerOFF laat zien dat niemand anoniem is en dat de politie, zowel nationaal als internationaal, stevig optreedt tegen deze criminaliteit. 

Samen bouwen aan een veilig internet 
Dankzij deze gecoördineerde inspanningen wordt niet alleen de huidige dreiging verminderd, maar wordt ook toekomstige criminaliteit voorkomen. Operation PowerOFF blijft zich inzetten voor een veilige digitale wereld, waarin cybercriminelen steeds minder ruimte hebben. 

•    Wil je meer weten over deze operatie? Bekijk dan het volledige rapport op www.operation-poweroff.com en via dit artikel.