Veiligheidsontwikkeling | 29 mei 2024

Succesvolle netwerkbijeenkomst Kapot Sterk

Op donderdag 23 mei 2024 was alweer de tweede netwerkbijeenkomst van Kapot Sterk, waarin de doorontwikkeling van het lesprogramma centraal stond. Uit het hele land kwamen partners die werken met Kapot Sterk (of dit van plan zijn) naar Utrecht. Van projectleiders en beleidsmedewerkers van de gemeenten tot de Nationale Politie, het ministerie van Justitie &Veiligheid, Halt en jongerenwerk.   

Lees artikel

Tips | 23 mei 2024

Podcast: ‘Bondgenotenaanpak’

Tijdens de netwerkbijeenkomst van de Veiligheidscoalitie Midden-Nederland op 4 april is er door gemeente Utrecht en politie een workshop gegeven over de Bondgenotenaanpak. Wil jij meer leren over deze aanpak? Beluister dan de podcast Bondgenoten.

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 23 mei 2024

Fenomeenkaart online aangejaagde ordeverstoringen beschikbaar

Fysieke ordeverstoringen die online beginnen of online versterkt worden. Veiligheidsprofessionals en bestuurders zien zich hiermee steeds vaker geconfronteerd. Denk bijvoorbeeld aan oproepen tot demonstraties of illegale feesten. Er is nog veel onduidelijk over online aangejaagde openbare ordeverstoringen (hierna: OAOV), zowel over het fenomeen als over een werkende aanpak. Daarom ontwikkelde Bureau RVS een fenomeenkaart.

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 23 mei 2024

Drugshandel, -vervaardiging en -bezit stijgt in april met 48%

In de eerste vier maanden van 2024 stijgt de totale geregistreerde criminaliteit in Midden-Nederland met 3% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Van de 38 gemeenten in de regio is bij acht gemeenten deze stijging 10% of meer geweest. Daar staan elf gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. De grootste stijging in type criminaliteit in desbetreffende periode zien we deze maand niet bij zakkenrollen, maar bij de drugshandel, -vervaardiging en -bezit (+48%). De grootste daling betreft wederom zedendelicten (-23%).  

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 23 mei 2024

Vele hulpvragen senioren leiden tot actie banken met programma Toegankelijk bankieren

Er komen bij seniorenorganisaties regelmatig vragen binnen van senioren over problemen met bankieren en over hoe ze beter kunnen leren omgaan met mobiel bankieren. De banken zijn daarom mede op aandringen van de landelijke seniorenorganisaties met het programma Toegankelijk bankieren gestart. En wat is de rol van de OOV-er bij een digitale crisis? Daar hoor je meer over in het webinar ‘Onbewust onbekwaam: de rol van de OOV-er bij een cybercrisis. 

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 21 mei 2024

Knel in de georganiseerde criminaliteit

Geldzucht, geldnood, een criminele (sociale) omgeving en erbij willen horen. Allemaal redenen om het criminele circuit in te stappen, al dan niet bewust. In het onderzoek 'KNEL' delen 23 jongeren en jongvolwassenen hun ervaringen en opvattingen over betrokken raken bij georganiseerde misdaad en hoe ze er (uiteindelijk) weer mee zijn opgehouden.

Lees artikel

Tips | 22 apr. 2024

VNG webinar Maatschappelijke onrust, ‘Koester de democratie, ze is het waard’

Onze samenleving worstelt met groeiende spanningen op meerdere fronten. In de politiek en het maatschappelijk debat is sprake van polarisatie, die het vertrouwen in overheid, democratie en rechtsstaat onder druk zet. Dit vormt een voedingsbodem voor radicaal gedrag. Over dit onderwerp vindt op 3 juni een webinar plaats.

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 22 apr. 2024

Fenomeenanalyse soevereinenbeweging in Nederland 'Met de rug naar de samenleving’ beschikbaar

De grootste urgentie is het beschermen van onze democratische rechtsstaat en het voorkomen dat mensen in kwetsbare posities en hun kinderen de dupe worden. Dat is een belangrijke conclusie uit de fenomeenanalyse van de soevereinenbeweging. Deze analyse is een coproductie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de Nationale Politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 22 apr. 2024

Sterke daling aantal zedendelicten in Midden-Nederland

In het eerste kwartaal van 2024 stijgt in Midden-Nederland de totale geregistreerde criminaliteit met 2% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland, is bij negen gemeenten deze stijging 10% of meer geweest. Daar staan negen gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. De grootste stijging in type criminaliteit in desbetreffende periode zien we wederom bij zakkenrollen (+49%). De grootste daling betreft wederom zedendelicten (-23%). 

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 22 apr. 2024

Geüpdatete versie toolkit aanpak illegaal vuurwerk beschikbaar

In 2023 heeft de werkgroep ‘aanpak illegaal vuurwerk‘ een toolkit met handelingsperspectief opgesteld voor gemeenten. (werkgroep deelnemers: gemeente Amersfoort, De Bilt, Hilversum, Nieuwegein, Urk, politie en OM en Bureau RVS). Na de jaarwisseling is er feedback gevraagd aan de gemeenten in Midden-Nederland. Op basis van de evaluatie en de feedback, is de eerste toolkit nu geüpdatet. De toolkit geeft een op repressief, preventief en communicatief handelingsperspectief.

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 22 apr. 2024

Quickscan koeriersdiensten en ondermijning beschikbaar op kennisplatform ondermijning

Koeriersbedrijven worden in het kader van drugstransport vaak gezien als kwetsbare branche. Goed zicht op de (vermeende) betrokkenheid bij het vervoeren van drugs is er echter niet. Ook ontbreekt een duidelijk beeld van wat precies bedoeld wordt met “de koeriersbranche”. Om die reden heeft het RIEC Midden-Nederland een quickscan uitgevoerd om een aantal zaken nader te bekijken. Deze quickscan is nu beschikbaar op het kennisplatform ondermijning. 

Lees artikel

Tips | 14 mrt. 2024

Kijk en luistertips

Deze maand twee podcasts die het beluisteren meer dan waard zijn. In de Academie Podcast hoor je meer over de werkwijze van de politie in Oost-Nederland om naar slachtsoffers toe te gaan zodat ze aangifte kunnen doen van cybercrime. En in de podcast ‘Tussen kunst en misdaad’ bespreken slachtoffer Naomi en tactisch rechercheur Alex de complexiteit van mensenhandel in Nederland, slachtofferhulp en Naomi’s lange weg naar het verkrijgen van een verblijfsvergunning.

Lees artikel

Tips | 14 mrt. 2024

Kan jij wel een stagiair gebruiken? Stagemarkt Integrale Veiligheidskunde

Op 28 mei organiseert de Hbo-opleiding Integrale Veiligheidskunde van de Hogeschool Utrecht een stagemarkt waarbij studenten zich kunnen oriënteren op mogelijke stageplekken. Zoek jij studenten voor invulling van een stageopdracht of een afstudeeropdracht? Meld je dan aan.

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 14 mrt. 2024

Geregistreerde criminaliteit stijgt met 2%

In de eerste twee maanden van 2024 stijgt de totale geregistreerde criminaliteit in Midden-Nederland met 2% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland, is bij elf gemeenten deze stijging 10% of meer geweest. Daar staan tien gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. De grootste stijging in type criminaliteit in deze periode is weer te zien bij zakkenrollen (+82%). Zedendelicten laat met -22% de grootste daling zien.  

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 14 mrt. 2024

Nieuwe Omgevingswet heeft gevolgen voor aanwijzing toezichthouders

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Dit heeft ook gevolgen voor de aanwijzing van de in een gemeente werkzame toezichthouders. Bestemmingsplannen zijn van rechtswege overgegaan in het omgevingsplan zodat bijvoorbeeld een controle op een activiteit in een pand niet langer op grond van de Wet algemene bepalingen is, maar op grond van de Omgevingswet. En zo is er meer wet- en regelgeving gewijzigd. Het is dus zaak de aanwijzing voor toezichthouders in de gemeente aan te passen en goed te regelen. Dit om te voorkomen dat toezichthouders controles uitvoeren zonder dat zij hiertoe (nog langer) aangewezen zijn.

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 14 mrt. 2024

Veiligheidsmonitor 2023 gepubliceerd

Vrijdag 1 maart is de Veiligheidsmonitor 2023 gepubliceerd. Het onderzoek is uitgevoerd in de periode augustus tot en met oktober 2023 in opdracht van het ministerie van Justitie & Veiligheid en het Centraal Bureau voor de Statistiek. In totaal hebben ruim 182.000 respondenten deelgenomen waarvan 25.539 deelnemers (14%) vanuit Midden-Nederland.

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 22 feb. 2024

Jurisprudentie: politie kan en mag nog steeds aansluiten bij integrale controles

In 2022 deed de politierechter een uitspraak in een strafproces waardoor heel even paniek ontstond in politie- en gemeenteland. In die uitspraak in 2022 ging een verdachte van drugshandel (strafrechtelijk) vrijuit omdat, volgens oordeel van de rechter, het bewijs van de aanwezigheid van heel veel drugs en een drugslab onrechtmatig was verkregen. De onrechtmatigheid bestond eruit dat de politie tijdens een integrale controle zonder geldige reden direct met de gemeente meegelopen was, een loods in. Alles wat daarna in de bijhorende woning was aangetroffen was daardoor ook onrechtmatig verkregen. De landelijke ontstane onrust, die heel even neigde naar het oordeel dat politie dus nooit meer aan kan sluiten bij integrale controles, was niet terecht. 

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 15 feb. 2024

Controle villa in Amersfoort: adres voor 400 bedrijven

Een vrijstaande villa in een woonwijk in Amersfoort was dinsdag het decor van een multidisciplinaire controle, ingezet op advies van het RIEC Midden-Nederland. Gemeente Amersfoort, politie, Belastingdienst én een curator betraden het pand waar, op papier, bijna 400 bedrijven staan ingeschreven. Het vermoeden bestaat dat een aantal van deze bedrijven zich niet houdt aan wet- en regelgeving, met vermoedens van fraude, witwassen van drugsgeld en het doorgeven van onjuiste gegevens aan het handelsregister tot gevolg.

Lees artikel

Campagnes | 15 feb. 2024

Nieuwe overheidscampagne ‘Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig’ van start

Op safer internet day 2024 is een nieuwe rijksoverheidscampagne van start gegaan met als thema Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig. De campagne richt zich op het belang van online dubbele beveiliging, ook wel two factor authentication genoemd (2fa) en bevat onder andere een toolkit die gemeenten (en private partijen) in kunnen zetten om inwoners weerbaarder te maken. 

Lees artikel