Achtergrondinfo | 22 apr. 2024

Campagne huurwoningen Meld Misdaad Anoniem verlengd

Vorig jaar ontwikkelde Meld Misdaad Anoniem in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) een campagne tegen misstanden in (sociale) huurwoningen. Er namen toen 45 gemeenten en 30 woningcorporaties aan deel. Vanwege de positieve reacties en resultaten wordt de campagne verlengd en uitgebreid. Wil jouw gemeente deelnemen aan de M-campagne?

Lees artikel

Achtergrondinfo | 22 apr. 2024

Burendagen waardevolle leermomenten

De behoefte om bij elkaar te komen en van elkaar te leren is groot, ook al zijn er lokale verschillen. Zo bleek ook weer tijdens de burendag in Flevoland, waar veel onderwerpen werden besproken en verbindingen werden gemaakt. Zo werd duidelijk dat casusregie lokaal wisselend wordt ingevuld en dat daar niet overal duidelijke afspraken over zijn. En heb je tijdens de netwerkbijaankomst op 4 april de PGA hand-out gemist? Vraag hem dan alsnog aan.

Lees artikel

Achtergrondinfo | 22 apr. 2024

Behoeftepeiling (VNG / Platform sociaal domein): Landelijke intervisiebijeenkomst(en) zorg en veiligheid?

Gemeenten introduceren steeds vaker de functie adviseur/beleidsmedewerker/procesregisseur Zorg en Veiligheid. Dit is een mooie ontwikkeling, omdat thema’s op het snijvlak van zorg en veiligheid, zoals radicalisering, personen met onbegrepen gedrag en maatschappelijke onrust en bepaalde vaardigheden (procesregie voeren) steeds vaker bij de gemeente worden belegd. Voor zorg- en veiligheidsprofessionals is het alleen vaak aftasten hoe zij zich binnen de gemeente kunnen positioneren en manoeuvreren. Vooral binnen kleinere gemeenten is het soms een flinke zoektocht wat je bestaansrecht en meerwaarde is, - en op welke thema’s – en hoe je professionals aan je bindt en commitment krijgt. Om deze reden is het Platform Sociaal Domein/VNG voornemens een landelijke intervisiebijeenkomst te organiseren voor gemeentelijke zorg- en Veiligheidsadviseurs. Heb jij hier behoefte aan?

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 22 apr. 2024

Quickscan koeriersdiensten en ondermijning beschikbaar op kennisplatform ondermijning

Koeriersbedrijven worden in het kader van drugstransport vaak gezien als kwetsbare branche. Goed zicht op de (vermeende) betrokkenheid bij het vervoeren van drugs is er echter niet. Ook ontbreekt een duidelijk beeld van wat precies bedoeld wordt met “de koeriersbranche”. Om die reden heeft het RIEC Midden-Nederland een quickscan uitgevoerd om een aantal zaken nader te bekijken. Deze quickscan is nu beschikbaar op het kennisplatform ondermijning. 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 22 apr. 2024

‘Samen doe je meer!’ Terugblik op geslaagd netwerkevent

Op donderdag 4 april vond de gezamenlijke netwerkbijeenkomst met als thema ‘Samen doe je meer’ van de Veiligheidscoalitie Midden-Nederland plaats. In het provinciehuis Utrecht kwamen in de ochtend de in de veiligheidsstrategie geprioriteerde thema’s digitale veiligheid en maatschappelijke onrust aan bod, ’s middags was het de beurt aan georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Meerdere plenaire sprekers en interessante workshops, vormden samen een bomvol programma. Tijdens de ochtend vond er ook een markt plaats, waar de onderdelen/projecten Platform Veilig Ondernemen, Burgernet en PGA-Lab stonden. Belangstellenden konden hier in gesprek gaan over de projecten.

Lees artikel

Achtergrondinfo | 14 mrt. 2024

Samenwerking sleutel tot aanpak ondermijning en vastgoed

Op 4 maart vond een goed bezochte netwerkbijeenkomst vastgoed plaats. In de afgelopen drie jaar is veel kennis opgedaan over hoe ondermijning op de meest effectieve manier bestreden kan worden in relatie tot vastgoed. Burgemeester Niek Meijer van Huizen benoemde samenwerking als ‘de sleutel’ in de aanpak. De gemeente Gooise Meren is deze samenwerking bijvoorbeeld aangegaan met woningcorporaties, om zo woon- en adresfraude tegen te gaan. Hoe ze dat willen doen en welke inzichten tijdens de vastgoedbijeenkomst werden gedeeld, lees je in dit artikel. 

Lees artikel

Achtergrondinfo | 14 mrt. 2024

Update PGA-Lab maart: Onderzoek Hogeschool Utrecht antisociaal gedrag 0-15 jarigen uitgelicht

Er zijn zorgen over sommige jongeren, die te jong al delicten plegen. We weten dat antisociaal gedrag de voorloper hiervan is. Inmiddels weten we ook hoe we daar vroegtijdig op in kunnen grijpen. In opdracht van het WODC voerde het Lectoraat Kennisanalyse Sociale Veiligheid van Hogeschool Utrecht onderzoek uit. In dit nieuwsartikel lees je een aantal van de belangrijkste conclusies. Ook lees je de ervaringen van PGA-team Almere dat meedoet aan de pilot ervaringsdeskundigheid 23- binnen PGA lokaal en ontdek je de opdrachten waarmee maar liefst 10 studenten binnenkort aan de slag gaan. 

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 14 mrt. 2024

Nieuwe Omgevingswet heeft gevolgen voor aanwijzing toezichthouders

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Dit heeft ook gevolgen voor de aanwijzing van de in een gemeente werkzame toezichthouders. Bestemmingsplannen zijn van rechtswege overgegaan in het omgevingsplan zodat bijvoorbeeld een controle op een activiteit in een pand niet langer op grond van de Wet algemene bepalingen is, maar op grond van de Omgevingswet. En zo is er meer wet- en regelgeving gewijzigd. Het is dus zaak de aanwijzing voor toezichthouders in de gemeente aan te passen en goed te regelen. Dit om te voorkomen dat toezichthouders controles uitvoeren zonder dat zij hiertoe (nog langer) aangewezen zijn.

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 22 feb. 2024

Jurisprudentie: politie kan en mag nog steeds aansluiten bij integrale controles

In 2022 deed de politierechter een uitspraak in een strafproces waardoor heel even paniek ontstond in politie- en gemeenteland. In die uitspraak in 2022 ging een verdachte van drugshandel (strafrechtelijk) vrijuit omdat, volgens oordeel van de rechter, het bewijs van de aanwezigheid van heel veel drugs en een drugslab onrechtmatig was verkregen. De onrechtmatigheid bestond eruit dat de politie tijdens een integrale controle zonder geldige reden direct met de gemeente meegelopen was, een loods in. Alles wat daarna in de bijhorende woning was aangetroffen was daardoor ook onrechtmatig verkregen. De landelijke ontstane onrust, die heel even neigde naar het oordeel dat politie dus nooit meer aan kan sluiten bij integrale controles, was niet terecht. 

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 15 feb. 2024

Controle villa in Amersfoort: adres voor 400 bedrijven

Een vrijstaande villa in een woonwijk in Amersfoort was dinsdag het decor van een multidisciplinaire controle, ingezet op advies van het RIEC Midden-Nederland. Gemeente Amersfoort, politie, Belastingdienst én een curator betraden het pand waar, op papier, bijna 400 bedrijven staan ingeschreven. Het vermoeden bestaat dat een aantal van deze bedrijven zich niet houdt aan wet- en regelgeving, met vermoedens van fraude, witwassen van drugsgeld en het doorgeven van onjuiste gegevens aan het handelsregister tot gevolg.

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 15 feb. 2024

Bijeenkomst ‘aanpak ondermijning in vastgoed’ 4 maart: jij bent er toch ook bij?

Ben jij een (beleids)medewerker OOV met de aanpak ondermijning in portefeuille? Kom dan op 4 maart naar de bijeenkomst ‘Lessons learned: Aanpak thema vastgoed Gooi en Vechtstreek’ in het gemeentehuis van Gooise Meren. En neem vooral een collega mee van een afdeling die jij nodig hebt om ‘fout vastgoed’ in beeld te brengen. Tijdens de bijeenkomst krijg je onder andere inzicht in de rol van vastgoed binnen de georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Ook kom je meer te weten over de kwetsbaarheid van de vastgoedsector voor criminele inmenging en de eerste stap die gemeenten kunnen zetten om een vuist te maken tegen vastgoedcriminaliteit. Meld je daarom nu aan. 

Lees artikel

Achtergrondinfo | 15 feb. 2024

Verschillen mogen er zijn, maar de gedeelde urgentie is voelbaar

De afgelopen weken is tijdens verschillende sessies in de regio hard gewerkt. Er zijn o.a. ideeën opgehaald voor de borging van het PGA-Lab. Hieruit werd duidelijk dat er verschillen zijn maar dat alle partijen een gedeelde urgentie voelen rond het blijven agenderen en aanjagen van de (lokale) PGA. Verder kan je in februari/maart deelnemen aan een interessante webinarreeks van de VNG over het versterken van de aanpak meervoudige problematiek sociaal domein. En de website bevat weer veel nieuwe documenten om jou te ondersteunen in je werk.

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 15 feb. 2024

Handelingsperspectief helpt tegen malafide vastgoedondernemers die slaatje willen slaan uit de Spreidingswet

De politie heeft de laatste tijd concrete casuïstiek en signalen dat malafide /dubieuze vastgoedondernemers gemeenten benaderen voor opvang van vluchtelingen en asielzoekers en huisvesting van statushouders. Gemeenten moeten deze huisvesting op korte termijn realiseren, wat extra druk oplevert. Hierdoor is er mogelijk minder aandacht voor een integriteitscheck of de risico’s van ondermijning. Gemeentelijke organisatieonderdelen en bestuurders die bezig zijn met de aankoop of huur van vastgoed/accommodaties, moeten zich bewust zijn van het risico dat malafide ondernemers zich mogelijk verrijken met publiek geld. Om deze risico’s te verkleinen is nu handelingsperspectief beschikbaar. 

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 1 feb. 2024

Uniek onderzoek naar liquidaties: wat brengt betrokkenen tot hun daad?

Onderzoek bevestigt het belang van een vroegsignalerende aanpak op jeugdcriminaliteit en het begrijpen wat schutters tot hun daden brengt.

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 22 jan. 2024

Handelingskader VOG-P screening van gemeentemedewerkers gereed

Sinds 1 mei 2023 is de VOG-P screening verplicht voor alle buitengewoon opsporingsambtenaren en nieuwe gemeentelijke medewerkers binnen de domeinen openbare orde en veiligheid, Bibob, ondermijning, informatievoorziening en toezicht. Om gemeenten te ondersteunen bij het invulling geven aan de verplichte screening, heeft het RIEC Midden-Nederland, in samenwerking met/met input van de werkgroep Weerbare overheid en de leerkring VOG-P een handelingskader ontwikkeld. Het handelingskader moet gemeentemedewerkers helpen om de invoering van de verplichte screening eenvoudiger te maken.

Lees artikel

Achtergrondinfo | 22 jan. 2024

Doorontwikkeling Kapot Sterk onderwerp tijdens intervisie en lerend netwerk-bijeenkomst

Op 7 december 2023 kwamen twaalf gemeenten samen in de Social Impact Factory in Utrecht voor een bijeenkomst over de nieuwste ontwikkelingen rondom het preventieve lesprogramma Kapot Sterk. Alle aanwezigen zijn of willen aan de slag met Kapot Sterk. Tijdens de bijeenkomst vertelde het projectteam van Kapot Sterk, samen met de pedagogen van Oké op School en de onderzoekers van Andersson Elffers Felix (AEF), EPIC en het Ministerie van Justitie en Veiligheid, over de doorontwikkeling van het lesprogramma.

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 22 jan. 2024

Wil jouw gemeente in 2024 aan de slag met vitalere vakantieparken?

De komende maanden boekt 80% van de Nederlanders zijn of haar (zomer)vakantie. Of dat nou een verre reis is of dichtbij huis in een Nederlands recreatiepark: iedereen wil de vakantie zo aangenaam mogelijk doorbrengen. Maar wat nou als het door jou gekozen recreatiepark niet zo idyllisch blijkt als de foto’s doen vermoeden? Het merendeel van de parken is vitaal waar mensen uit binnen- en buitenland graag hun vakantie doorbrengen. Maar er zijn ook minder vitale parken die kwetsbaar zijn voor criminaliteit en ondermijning. Bestaan er dergelijke parken binnen jouw gemeente en wil je voorlichting over de aanpak ervan? 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 22 jan. 2024

Drie (thema’s) voor de prijs van één: 4 april netwerkbijeenkomst Veiligheidscoalitie

Op 4 april vindt de vanwege storm verplaatste netwerkbijeenkomst ‘Samen doe je meer’ (nov. ’23) plaats. Laat de storm ergens goed voor zijn geweest; door de bijeenkomst uit te stellen, is er nu voor de thema’s Digitale veiligheid & cybercrime en Maatschappelijke onrust ook gelegenheid aan te sluiten. Dit betekent dat op 4 april alle drie de geprioriteerde thema’s uit de regionale veiligheidsstrategie 2023-2026 aan bod komen. Houd jij je bezig met de thema’s Maatschappelijke onrust en/of Digitale veiligheid en wil je aanwezig zijn?

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 20 dec. 2023

E-learning BUIT voor professionals: bewustwording en signalering mensenhandel

Criminele en seksuele uitbuiting hebben een ontwrichtend effect. Op kinderen, jongeren en volwassenen die slachtoffer worden. En op de samenleving als geheel. Jongeren zijn vaak slachtoffer, maar ook pleger van deze vormen van mensenhandel. De aanpak van criminele en seksuele uitbuiting onder jongeren begint met bewustwording en signalering. Hiervoor ontwikkelden Noord-Holland Samen Veilig en Fier BUIT voor professionals. Een beknopte en praktische e-learning voor professionals die met jongeren werken: op school, op straat, in de zorg of waar dan ook.

Lees artikel