Burgernet

Burgernet is een effectief opsporingsmiddel. Burgers participeren door hen in te schakelen bij opsporing van verdachten, voertuigen of vermiste personen. Dit kan door de inzet van actieberichten bij acute situaties. Burgers kunnen ook participeren door deel te nemen aan het digitaal buurtonderzoek. Burgernet is een samenwerking tussen de politie en (alle) gemeenten. In Midden-Nederland is inmiddels ruim 15% van alle inwoners Burgernetdeelnemer.

Documenten en links

Er is een extra document zichtbaar als je bent ingelogd. Inloggen

Datum:

Auteur:

Landelijk Programma Bureau Burgernet

Documenttype:

Algemeen

Aantal pagina’s:

13

Download bestand

Datum:

Auteur:

Burgernet

Documenttype:

Algemeen

Aantal pagina’s:

2

Download bestand

Dit document betreft een korte handleiding m.b.t. het Beheerportaal m.b.t. relatiebeheer.

Datum:

Auteur:

Landelijk Programma Bureau Burgernet

Documenttype:

Handboek

Aantal pagina’s:

11

Download bestand

Dit campagne filmpje (lage resolutie) toont een moeder die haar kind kwijt is en de politie Burgernet inzet. Het is een vervolg op de campagne video van februari 2023, met daarin een woninginbraak waarbij de dief met Burgernet werd gevonden.

Datum:

Auteur:

Burgernet

Documenttype:

Video

Download bestand

Bij een Digitaal Buurtonderzoek ontvangen deelnemers een e-mail, bijvoorbeeld als er is ingebroken in de straat, met de vraag of zij op een bepaald tijdstip iets gezien of gehoord hebben. Wanneer dit het geval is, kunnen deelnemers dit laten weten via de beveiligde ‘Reageren-knop’. Met deze toepassing van Burgernet kunnen deelnemers eenvoudig een bijdrage leveren aan een lopend onderzoek. Het team/bureau behandelt vervolgens binnengekomen de e-mails van deelnemers. Bij het digitaal Buurtonderzoek zijn er twee rollen: de aanvrager en de behandelaar. De aanvrager maakt het bericht. De behandelaar controleert het bericht en geeft een akkoord door het bericht te versturen naar de geselecteerde burgers. De behandelaar heeft ook de mogelijkheid om een buurtonderzoek af te wijzen, dan wordt dit niet verstuurd.

Datum:

Auteur:

Landelijk Programma Bureau Burgernet

Documenttype:

Handboek

Aantal pagina’s:

17

Download bestand

Dit document betreft een korte handleiding m.b.t. de mogelijkheid om mails te versturen in de vorm van een informatief/preventief bericht en/of een nieuwsbrief. Beide processen zijn grotendeels gelijk, alleen heb je bij de nieuwsbrief de mogelijkheid om een sjabloon te selecteren.

Datum:

Auteur:

Landelijk Programma Bureau Burgernet

Documenttype:

Handboek

Aantal pagina’s:

11

Download bestand

Document met de belangrijkste huisstijlrichtlijnen zoals typografie, logo’s en kleurgebruik.

Datum:

Auteur:

Burgernet

Documenttype:

Handboek

Aantal pagina’s:

6

Download bestand

Deze communicatietoolkit bevat verschillende materialen die gemeenten ondersteunen bij de werving van nieuwe Burgernetdeelnemers. De toolkit bevat onder andere (links naar) video’s, social media advertenties, standaard teksten voor advertenties, ervaringsverhalen en suggesties voor promotiematerialen.

Datum:

Auteur:

Burgernet

Documenttype:

Toolbox

Aantal pagina’s:

8

Download bestand

Radio interview met Chantal Heemskerk (Programmamanager) over het programma Burgernet.

Datum:

Auteur:

Radio M (RTV Utrecht) en Chantal Heemskerk

Documenttype:

Podcast

Download bestand

Website over Burgernet voor zowel burgers als gemeenten.

Naar website

Geen account en heb je deze wel nodig? Neem contact op met Chantal Heemskerk - de Vries op via burgernet.midden-nederland@politie.nl. Ook voor problemen met inloggen, graag bericht naar dit emailadres.

Naar website

Nieuws

Beleid en sturing | 14 mrt. 2024

Oproep aan gemeenten: Blijf Burgernet promoten

‘Stap over op de Burgernetapp’. Dat was de kernboodschap in de mail die álle 38 gemeenten in Midden-Nederland in een laatste oproep verzonden naar de Burgernetdeelnemers in de regio. Mooie prestatie! Verwachting is een forse toename aan downloads van de app, waardoor de effectiviteit van Burgernet toeneemt. De oproep was een laatste gerichte oproep omdat deze maand alle persoonsgegevens worden verwijderd uit het systeem en alle communicatie via de Burgernetapp verloopt. Het is daarom belangrijk dat gemeenten Burgernet blijven promoten, samen met de basisteams. Promotiemateriaal is digitaal beschikbaar via het dashboard.

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 22 jan. 2024

Jaarverslag Burgernet 2023 is uit: succespercentage 21,7%

In 2023 is Burgernet maar liefst 11.842 keer ingezet met een succespercentage van 21,7%. Daarmee is het waardevol opsporingsmiddel voor de politie. Burgernet wordt ingezet bij vermiste of verdachte personen / voertuigen waarbij deelnemers gevraagd worden mee te zoeken. In 2023 werden de sms/spraakberichten uifgefaseerd zodat de deelnemer volledig anoniem is via de Burgernetapp. De sms-actie en online promotiecampagne om nieuwe gebruikers te werven of om bestaande gebruikers over te laten stappen naar de app, leverde in korte tijd ruim 400.000 nieuwe downloads van de Burgernetapp op. 

Lees artikel

Campagnes | 20 dec. 2023

Werf jij al Burgernetdeelnemers? Volg het voorbeeld van (o.a.) Utrecht

Na de landelijke campagne in september is in meerdere gemeenten extra campagne gevoerd, waaronder bijvoorbeeld een de gemeente De Bilt. En ook gemeente Utrecht pakt uit! Deze maand startte een langdurige campagne om Burgernetdeelnemers te werven. En niet alleen bij het publiek, ook alle medewerkers worden op verschillende manieren op gewezen om hun steentje bij te dragen aan een veiliger Utrecht. Want hoe meer mensen er meedoen, hoe sneller een persoon (of voertuig) gevonden kan worden.

Lees artikel

Campagnes | 24 okt. 2023

Geslaagde Burgernetoefening Nieuwegein

Burgernet is meer dan alleen een app die oproept naar vermiste personen uit te kijken. Dat wist jij als professional natuurlijk al. Een geslaagde oefening op 5 oktober in Nieuwegein bevestigde nogmaals het nut van de app, ook als het bijvoorbeeld gaat om een inbraak. Bewoners van twee wijken in Nieuwegein werden die dag via Burgernet opgeroepen uit te kijken naar een ‘boef’ in hun wijk. De persoon die de melding deed die leidde tot arrestatie van de ‘boef’ kreeg na afloop een leuke prijs uitgereikt. Een mooi samenspel tussen alerte Burgernetdeelnemers, gemeentelijke handhavers, de politieheli, basisteam Lekpoort en centralisten op de meldkamer. 

Lees artikel

Achtergrondinfo | 25 sep. 2023

Burgernetcampagne voor extra deelnemers nu live

“Wist je dat je zelf ook een bijdrage kunt leveren aan een veilige buurt? Download de Burgernetapp vandaag nog en zoek mee naar vermiste of verdachte personen. Iets gezien? Dan bel je via de app 112”.
Met deze boodschap startte op 18 september de Burgernetcampagne om inwoners en ondernemers te stimuleren de Burgernetapp te gebruiken. De campagne (filmpje en slider) wordt getoond als advertentie in diverse apps die mensen gebruiken. Je kan de video zelf ook inzetten. In het vervolg van dit nieuwsbericht vind je de link ernaar.

Lees artikel