Polarisatie

Bij polarisatie is sprake van steeds meer wij-zij-denken tussen groepen in de samenleving. Groepen kunnen daardoor meer tegenover elkaar komen te staan, waardoor onderlinge spanningen kunnen oplopen. Polarisatie kan leiden tot radicalisering en extremisme en de vrijheden van personen en instituties aantasten. Het is zaak radicalisering en extremisme op lokaal niveau persoonsgericht en fenomeengericht te signaleren, te voorkomen en tegen te gaan. Hiervoor is het essentieel dat er op lokaal niveau goede verbindingen met organisaties en inwoners blijven en/of worden gelegd. Het vergroten  van kennis en expertise van bronoorzaken van polarisatie en het uitwisselen en delen van best practices is eveneens essentieel.  

 

Documenten en links

Er zijn 6 extra documenten zichtbaar als je bent ingelogd. Inloggen

Uit gesprekken met gemeente komt naar voren dat in toenemende mate de spanningen en polarisatie binnen de Nederlands-Eritrese gemeenschap een ingewikkeld vraagstuk vormen. Dat komt mede door de diversiteit en culturele sensitiviteit binnen de Nederlands-Eritrese gemeenschap, integratieproblemen van Eritrese nieuwkomers en de relatie met Eritrea. Na het incident van 17 februari hebben meerdere gemeenten aangegeven behoefte te hebben handelingsperspectieven hoe met het vraagstuk om te gaan. In deze handreiking biedt de ESS u enkele handvatten aan.

Datum:

Auteur:

Expertise-unit Sociale Stabiliteit van Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Documenttype:

Algemeen

Aantal pagina’s:

6

Download bestand

Een brief van de ESS naar de burgemeester met een toelichting op 'Handreiking Nederlands-Eritrese gemeenschap'.

Datum:

Auteur:

Maarten van Boekel, Afdelingshoofd Expertise-unit Sociale Stabiliteit

Documenttype:

Brief

Aantal pagina’s:

2

Download bestand

Welke behoeften, zorgen, kansen en dilemma’s hebben uitvoerende jeugdprofessionals op het gebied van preventie en aanpak van polarisatie? De Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS) deed hier samen met het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) onderzoek naar.

Datum:

Auteur:

Expertise-unit Sociale Stabiliteit

Documenttype:

Rapport

Aantal pagina’s:

24

Download bestand