Tips | 2 okt. 2024

Hoe pak je een complex veiligheidsvraagstuk effectief aan?

Je herkent het ongetwijfeld: goed bedoelde interventies rondom jonge aanwas in de (drugs)criminaliteit worden ingezet met de hoop dat het leidt tot positieve uitkomsten. Maar weten we écht of deze interventies aansluiten bij het probleem? En wordt er voldoende gemeten wat de impact is?

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 27 sep. 2024

5 november: themabijeenkomst aanpak maatschappelijke onrust i.r.t. het Midden-Oosten-conflict

Het is bijna een jaar na de escalatie van het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden op 7 oktober 2023. Een akkoord op een staakt-het-vuren is nog ver weg, verdere escalatie van de oorlog in het Midden-Oosten ligt op de loer en het conflict heeft nog altijd een sterk polariserende werking binnen onze samenleving, ook in de regio Midden-Nederland. De bestuurlijke werkgroep Maatschappelijke onrust heeft daarom besloten een vervolgbijeenkomst over dit thema te organiseren. Deze themabijeenkomst over de aanpak van maatschappelijke onrust i.r.t. het conflict in het Midden-Oosten vindt plaats op 5 november. 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 27 sep. 2024

4 november: overheidsbrede cyberoefening 2024

De impact van een cyberincident is vaak enorm. Het is de kunst om onder tijdsdruk de juiste beslissingen te nemen. Oefenen, oefenen, oefenen is het devies. Daarom organiseert het ministerie van BZK op 4 november 2024 alweer de 6e overheidsbrede cyberoefening. Ook is recent de tweejaarlijkse monitor Cybercrimebeeld gepubliceerd. Deze monitor schetst een beeld van het cybercrimedomein, specifiek vanuit het unieke perspectief van OM en politie. 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 27 sep. 2024

Meld je nu aan voor de online kennissessie ondermijning en private analysetools

Welke verschillende private tools zijn er en wat zijn eerste ervaringen van gemeenten met deze tools? En in hoeverre helpen analysetools ons in de aanpak van ondermijning? Op maandag 18 november organiseert het RIEC MN van 13.00 tot 15.00 uur een online sessie voor ambtenaren OOV en alle overige ambtenaren die werken met data. Je kunt je nu aanmelden voor deze sessie. 

Lees artikel

Achtergrondinfo | 27 sep. 2024

Online wereld zet jongeren aan tot radicalisering of leidt tot depressieve gevoelens

Extremistische groepen gebruiken internet en sociale media om nieuwe leden te rekruteren. Speciale aandacht is daarom nodig voor content die op zichzelf niet illegaal is, maar wel de aantrekkingskracht van extremistische groeperingen vergroot. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), in opdracht van het WODC. Je leest het rapport in dit nieuwsitem. Lees ook meer over het effect van online beledigende berichten op jongeren in het onderzoeksverslag van het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS). Tot slot in dit nieuwsbericht een informatieblad over de ontwikkelingen in de Eritrees-Nederlandse gemeenschap. 

Lees artikel

Beleid en sturing | 27 sep. 2024

Aanpak van zorgcriminaliteit uitgedokterd in Fieldlab

Zorgcriminaliteit is relevant én urgent en het raakt veel ketenpartners en nog veel meer burgers binnen onze maatschappij. Daarom was de opdracht: een week lang buiten de deur, met een team, integraal samenwerken om zorgcriminaliteit terug te dringen. De uitkomsten worden omgezet in concrete acties, na het beantwoorden van de belangrijke vraag “Maar wat is nu eigenlijk het probleem? Waar begin je om een probleem op te lossen dat zo ongrijpbaar is? En ook in dit nieuwsbericht; hoe ziet de toekomst van de signalentafel mensenhandel eruit? 

Lees artikel

Campagnes | 27 sep. 2024

Hoe ga jij aan de slag met cybersecuritymaand oktober?

De hele maand oktober staat in het teken van cybersecurity, een uitgelezen kans om extra aandacht te besteden aan online veiligheid en cyberveilig gedrag. Welke actie ga jij deze maand in jouw gemeente ondernemen? Of je nu een evenement organiseert of kiest voor gerichte communicatie-uitingen, elke actie telt! Wij kunnen je daarbij helpen. 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 27 sep. 2024

Meld je nu aan voor de praktijkoefening complexe demonstraties op 22 oktober

Op 22 oktober a.s. vindt de praktijkoefening complexe demonstraties plaats. Tijdens de bijeenkomst -georganiseerd door Bureau RVS, i.s.m. de gemeente Utrecht en het OM- gaan deelnemers op basis van casuïstiek praktisch aan de slag met het maken van een driehoeksadvies. Steeds meer gemeenten krijgen te maken met soms behoorlijke complexe demonstraties. Denk aan: ‘sit-ins’ of wegblokkades. Deze praktijkoefening is een vervolg op de kennissessie complexe demonstraties van 1 februari jl. Ook als je niet aanwezig was bij de kennissessie, kan de praktijkoefening relevant zijn. Er wordt namelijk kort teruggeblikt op de opgedane kennis van 1 februari. Wil jij ook bij de praktijkoefening zijn? 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 27 sep. 2024

Platform Veilig Ondernemen (PVO) wint de Ondermijning Innovatie Award met www.hackhelpdesk.nl

Stel: je bent ondernemer en je software is opeens traag, er komt een melding binnen dat je wachtwoord is veranderd of er worden e-mails verstuurd vanuit jouw naam terwijl jij dit niet was. Dan kun je naar www.hackhelpdesk gaan voor de spreekwoordelijke eerste hulp. De helpdesk helpt ondernemers met de eerste stappen na vermoedelijk slachtofferschap. Tijdens het SBO-congres Ondermijning & georganiseerde criminaliteit werd de prijs uitgereikt aan het meest innovatieve project, samenwerking of instrument dat zich inzet tegen (ondermijnende) criminaliteit. 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 27 sep. 2024

Pilot ervaringsdeskundigheid van start in Almere, PGA-vakdag op 12 november

Begin september is in Almere de pilot ervaringsdeskundigheid van start gegaan. Graag stelt ervaringsdeskundige Myyro zich via deze nieuwsbrief voor. Verder in deze nieuwsbrief meer informatie over (hoe je je kunt aanmelden voor) de komende PGA-vakdag op 12 november en lees je een update van de projectgroep ‘Wat gaan we doen in jaar 3 PGA-Lab’. 

Lees artikel

Campagnes | 27 sep. 2024

Politie ontwikkelt signalenkaart vakantieparken en digitale criminaliteit

Vakantieparken zijn over het algemeen plekken waar mensen recreatief verblijven. Helaas gebruiken criminelen vakantieparken ook, maar dan voor hun criminele activiteiten. In de wereld van ondermijning is dit al langer een bekend fenomeen. Maar ook op het gebied van digitale criminaliteit wordt er gebruik gemaakt van vakantieparken. 

Lees artikel

Beleid en sturing | 27 sep. 2024

Radicalisering: nieuwe richtlijn en handreiking gepubliceerd

Jeugdprofessionals ervaren knelpunten bij de preventie en aanpak van radicalisering bij jongeren. Dit was aanleiding voor de ontwikkeling van de richtlijn Radicalisering door het Verwey-Jonker Instituut (projectleiding), de Hogeschool van Amsterdam en Sherazade Advies. De richtlijn is nu gepubliceerd. Ook heeft de NCTV recent de vernieuwde handreiking ‘Lokale aanpak van radicalisering, extremisme en terrorisme’ gepubliceerd. De handreiking geeft antwoord op verschillende vragen zoals ‘Met wie neem ik contact op als er zorgen zijn over radicalisering.’ Een link naar beide documenten vind je in dit artikel. 

Lees artikel

Beleid en sturing | 27 sep. 2024

Op zoek naar de juiste informatie voor een goede aanpak? Schakel Team Informatie Werk(t) in

Bedrijventerreinen, het buitengebied of kwetsbare branches zoals de horeca en de transport- en logistieksector blijven een gewild doelwit van criminelen. Worstel jij met het opbouwen van een informatiebeeld? Team Informatie Werk van het RIEC Midden- Nederland helpt de partners hierbij, met herkenbare producten en maatwerk die het gezamenlijke ‘doen’ in de aanpak van ondermijning helpen. Eenvoud, begrijpelijk en visuele beschikbaarheid zijn de uitgangspunten voor deze producten, zodat partners elkaars taal verstaan en spreken. Je leest er meer over in de folder van Team Informatie Werk.

 

Lees artikel

Achtergrondinfo | 11 jul. 2024

Geen nieuwsbrief in augustus

In verband met de zomer zal de eerstvolgende nieuwsbrief in September verschijnen. We wensen iedereen een mooie en veilige zomer. 

Lees artikel

Tips | 11 jul. 2024

Lees- en luistertips voor de zomer

Tijdens de zomer is er eindelijk tijd voor een goed boek en een interessante podcast. Wil je tegelijkertijd je kennisniveau van maatschappelijke onrust wat opkrikken? Bekijk dan hier onze drie leestips en één luistertip!

Lees artikel

Achtergrondinfo | 11 jul. 2024

Woensdag 9 oktober: leerkring VOG-P en screening

Sinds 1 mei 2023 is de VOG-P screening verplicht voor alle buitengewoon opsporingsambtenaren en nieuwe gemeentelijke medewerkers binnen de domeinen openbare orde en veiligheid, Bibob, ondermijning, informatievoorziening en toezicht. Tijdens de leerkring willen we ophalen hoe de implementatie van het handelingskader VOG-P en de screening loopt en tegen welke plus- en knelpunten gemeenten aan lopen. Inmiddels zijn er al de nodige vragen van afdelingen OOV en vooral HR. De komende weken willen we gebruiken om te inventariseren welke punten in gemeenten of de provincie een probleem vormen. 

Lees artikel

Achtergrondinfo | 11 jul. 2024

Bewustwording in het sociaal domein: ‘Cocaïne in pizzadozen’

In de afgelopen periode vonden diverse interessante bijeenkomsten plaats. Zo was er het BES-ondermijningscongres dat door burgemeester Melis van de gemeente Bunschoten werd geopend met de oproep: ‘Vertrouw op elkaar, doe het samen en hou elkaar uit de wind als het moet.’ Op verzoek van de gemeente Amersfoort organiseerde het RIEC een bewustwordingssessie voor het sociaal domein. Een grote variëteit aan deelnemers bedacht met elkaar een aantal criminele bedrijfsplannen, maar verliet bovenal de sessie met een extra ondermijningsbril. 

Lees artikel

Achtergrondinfo | 11 jul. 2024

Webinar onbewust onbekwaam: De rol van de OOV’er bij een cybercrisis

Op 3 juli gaf Remco Groet (Informatie Beveiligingsdienst) een webinar over de rol van de OOV-er bij een cybercrisis. Een groep van maar liefst 35 collega’s (CISO’s, OOV’ers en crisisfunctionarissen) sloot aan bij het webinar. Het verslag en de PowerPointpresentatie staan op de website van de Veiligheidscoalitie. Conclusie van Remco’s verhaal: de OOV’er heeft een essentiële rol (in de voorbereiding) bij een cybercrisis. Initieer oefeningen, breng het onderwerp op de agenda bij bestuurders en leg contact met je CISO.

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 11 jul. 2024

Bestuurlijk rondetafelgesprek online dimensie maatschappelijke onrust levert belangrijke inzichten op

Op 19 juni vond het bestuurlijk rondetafelgesprek over de online dimensie van maatschappelijke onrust plaats in de raadzaal van de gemeente Houten, in aanwezigheid van negen burgemeesters, het hoofd eenheidsleiding van politie en teammanager Beleid & Strategie van het Openbaar Ministerie. Het was een geslaagde bijeenkomst waarbij nieuwe kennis en inzichten zijn opgedaan en gedeeld.

 

Lees artikel

Achtergrondinfo | 11 jul. 2024

Doe mee met de M-campagne bedrijventerreinen

Meld Misdaad Anoniem heeft in de afgelopen jaren – in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid - meerdere campagnes uitgevoerd in meer dan 100 gemeenten tegen het misbruik van panden door criminelen. Bijvoorbeeld gericht op getuigen in de vastgoedsector en op huurders in (sociale) huurwoningen. In oktober start een nieuwe campagne gericht op ondernemers op bedrijventerreinen. De campagne sluit aan bij het Actieprogramma Veilig Ondernemen om de veiligheid op bedrijventerreinen te vergroten en te investeren in de weerbaarheid en het bewustzijn van ondernemers. Gemeenten en andere veiligheidspartners kunnen aansluiten. 

Lees artikel