Over het PGA-Lab
In Midden-Nederland is de afgelopen jaren hard gewerkt om een persoonsgerichte aanpak tot stand te brengen. De persoonsgerichte aanpak (PGA) heeft als doel recidive te voorkomen, daders te resocialiseren en duurzame positieve verandering te brengen in iemands levensloop. De PGA vindt plaats in de Zorg- en Veiligheidshuizen en in de lokale PGA onder regie van gemeenten.
De komende jaren staan in het teken van het versterken van de (lokale) PGA en het bouwen aan een lerend netwerk. Dit doen we in Midden-Nederland door een (figuurlijk) PGA-Lab te bouwen. En dat doen we sámen; Bureau Regionale Veiligheidsstrategie, het lectoraat Zorg en Veiligheid van Hogeschool Utrecht én lokale en regionale partners.
Met een subsidie vanuit het ZonMw-Actieprogramma ‘Grip op Onbegrip’ ondersteunen het Hogeschool Utrecht-lectoraat Kennisanalyse Sociale Veiligheid en Bureau Regionale Veiligheidsstrategie (B-RVS) de ontwikkeling van het PGA-lab. Daarbij wordt vanaf de start samengewerkt met de lokale en regionale partners die gezamenlijk vorm geven aan de (lokale) PGA van Midden-Nederland.
Doel
Doel van het PGA-lab is om zorg- en veiligheidsprofessionals van de veiligheidscoalitie Midden-Nederland op een laagdrempelige manier toegang te bieden tot gezamenlijke kennis en tot ondersteuning met het verder ontwikkelen van de (lokale) PGA, op hun eigen tempo en op basis van hun eigen vragen.
Wat biedt een lerend netwerk?
1. Via dit netwerk hebben zorg- en veiligheidsprofessionals van de veiligheidscoalitie Midden-Nederland op een laagdrempelige manier toegang tot elkaars kennis en ervaring;
2. Lokale ontwikkeling vindt plaats op eigen tempo en op basis van eigen vragen. Via het netwerk wordt het lokaal identificeren van ontwikkelbehoefte ondersteund. Als lokaal eigen ontwikkelbehoeften duidelijk zijn kan gewenste ondersteuning regionaal (of breder) gezocht worden;
3. Als er binnen het netwerk kennis ontbreekt en behoefte is aan versterking op bepaalde thema’s dan wordt hieraan tegemoet gekomen via het inschakelen van kennispartners en/of ervaring elders;
4. Lokaal en regionaal worden bestuur en beleid geïnformeerd en betrokken bij het opbouwen van een lerend netwerk, en bij het daadwerkelijk versterken van de PGA.
Aanpak
- Samen met lokale teams inventariseren we de ontwikkelbehoefte en ondersteunen we in het maken van concrete stappen, waarbij gebruik gemaakt kan worden van de systematiek van de PGA-scan ).
- Regionaal worden fysieke en digitale themabijeenkomsten georganiseerd om kennis met elkaar te delen, professionals met elkaar in contact te brengen en nieuwe plannen te doen ontstaan;
- We maken producten beschikbaar die het professioneel handelen versterken;
- Voor de PGA-coördinatoren is er een digitaal platform (forum) ontwikkeld genaamd de PGApp. Voor een account kan men mailen naar pga-lab@rvs-mn.nl.
Documenten en links
Hoe verloopt de gemeentelijke samenwerking rond jongeren en jongvolwassenen (16-27 jaar) met complexe problemen en justitiecontacten? In het project Startbaan onderzochten we dit samen met de gemeenten Hilversum, Veenendaal, Wijk bij Duurstede en Zeist.
Documenttype:
Algemeen
Dit is de praatplaat die gebruikt is bij de subsidieaanvraag voor het PGA-Lab in Midden-Nederland.
Datum:
Auteur:
Bureau RVS
Documenttype:
Infographic
Aantal pagina’s:
1
Dit is de digitale versie van de uitgave van het magazine in de kader van de PGA-Vakdag op 6 november 2023.
Auteur:
PGA-Lab
Documenttype:
Algemeen
Hoe verloopt de gemeentelijke samenwerking rond jongeren en jongvolwassenen (16-27 jaar) met complexe problemen en justitiecontacten? In het project Startbaan onderzochten we dit samen met de gemeenten Hilversum, Veenendaal, Wijk bij Duurstede en Zeist.
Naar websiteMensen met complexe problemen leven vaak in een kwetsbare situatie. Het wordt nog ingewikkelder als deze mensen ook politie- en justitiecontacten hebben. In de Kenniswerkplaats Zorg en Veiligheid Midden-Nederland werken professionals, docenten, studenten, onderzoekers en cliënten samen om de hulpverlening voor deze mensen nog beter aan te laten sluiten.
Naar website