Campagnes | 15 feb. 2024

Nieuwe overheidscampagne ‘Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig’ van start

Op safer internet day 2024 is een nieuwe rijksoverheidscampagne van start gegaan met als thema Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig. De campagne richt zich op het belang van online dubbele beveiliging, ook wel two factor authentication genoemd (2fa) en bevat onder andere een toolkit die gemeenten (en private partijen) in kunnen zetten om inwoners weerbaarder te maken. 

Lees artikel

Tips | 23 nov. 2023

Nieuwe podcast: Hoe raken jongeren betrokken bij de georganiseerde criminaliteit?

Explosieven plaatsen, coke uithalen en drugs dealen. Wat bezielt jonge jongens om dit soort feiten te plegen? Zijn ze geronseld, worden ze gedwongen of hebben ze zichzelf aangeboden en wat is hun motief? Het antwoord hoor je in onze podcast op Spotify!

Lees artikel

Campagnes | 20 nov. 2023

Campagnematerialen ‘Laat je niet interneppen’ beschikbaar

Al enkele malen hebben we de meerjarige overheidscampagne ‘Laat je niet interneppen’ aangekondigd. Het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben deze gezamenlijk ontwikkeld. De ministeries zetten de campagne o.a. uit via sociale media advertenties. Om een groter bereik te creëren, worden ook gemeenten gevraagd de campagne uit te zetten in hun regio. De bijbehorende toolkit met campagnematerialen is nu beschikbaar voor gebruik.

Lees artikel

Campagnes | 24 okt. 2023

Rijksoverheid start meerjarige campagne ‘Laat je niet interneppen’

‘Laat je niet interneppen’ is de nieuwe campagne van de Rijksoverheid om Nederlanders bewust te maken van online criminaliteit. Een veelgebruikte manier van criminelen is om mensen online te misleiden. Door in te spelen op persoonlijke situaties en zich voor te doen als iemand anders krijgen criminelen het voor elkaar om mensen op het verkeerde been te zetten. De campagne ‘Laat je niet interneppen’ is gericht op herkennen en voorkomen van online criminaliteit. 

Lees artikel

Campagnes | 18 jul. 2023

Registreer je nu voor het congres - Samen digitaal veilig: Gemeenten aan de slag!

Op donderdag 28 september organiseert het programma Digitale Veiligheid van de VNG het congres Samen digitaal veilig: Gemeenten aan de slag! Deze dag vindt plaats in Amersfoort en is speciaal bestemd voor lokale bestuurders, ambtenaren, raadsleden en landelijke partners van de VNG.

Lees artikel

Campagnes | 17 mrt. 2023

Grip krijgen op digitale ontwrichting? Ga aan de slag met het interactieve oefenpakket!

Om gemeenten te helpen zich voor te bereiden op een digitale crisis hebben de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) een cyberoefenpakket ontwikkeld. Regelmatig oefenen is niet alleen wenselijk, maar bij de toenemende digitale dreiging ook noodzakelijk. Want wie doet wat in het geval van een crisis?  

Lees artikel

Tips | 23 nov. 2022

Groeiende dreiging ransomware aanvallen bij gemeenten

Het dreigingsbeeld informatiebeveiliging constateert dat de risico’s voor gemeenten groeien. De VNG biedt op verschillende manieren support aan gemeenten door ondersteuning van OOV-ers en gesprekken tussen bestuurders en experts. Wellicht ook interessant voor jouw gemeente? Je leest er meer over in dit nieuwsitem. 

Lees artikel

Campagnes | 23 nov. 2022

Mobiele escaperoom drugs draagt bij aan vergroten bewustwording en meldingsbereidheid

Een flyer met tips om criminaliteit tegen te gaan kan effectief zijn. Maar steeds vaker blijkt dat beleving ook belangrijk is. Zo heeft in oktober de mobiele escaperoom drugslab verschillende gemeenten in Oost-Utrecht bezocht. En organiseerden we een bijeenkomst in het buitengebied. Of zet eens een animatie in om de bewustwording te stimuleren. In deze nieuwsbrief vind je animaties over verschillende ondermijningsthema’s. Tot slot aandacht voor een kennissessie informatiegestuurde aanpak voor OOV-ers.

Lees artikel

Tips | 23 nov. 2022

Trainingen signaalherkenning mensenhandel voor verschillende branches

De aanpak van allerlei vormen van criminaliteit -waaronder mensenhandel- is allang geen taak meer van de overheid alleen. De website No place for sextrafficking.org biedt diverse branches gratis trainingen aan op het gebied van herkenning van signalen van mensenhandel. Gemeenten in Gooi en Vechtstreek stimuleren hotels in hun gemeente de training te volgen.

Lees artikel